"Finaalin aikaan en saanut olla maassa" - Vesa Surenkin kausi päättyi Turkissa dramaattisesti

Anakonda.fi:n bloggaaja Vesa Surenkin valmensi päättyneen kiekkokauden ajan Turkissa - ja seurajoukkueen loppuhuipennuksen etänä, koska ei saanut olla maassa.

Koko kiekkoileva maailma juhli Turkin sensaatiomaista nousua kakkosdivisioonaan. Juhlahumussa meinasi unohtua ne oikeat MM-kisat joissa pelattiin jo hieman kovempaa ja tasokkaampaa kiekkoa. Gökhun Özturkin raivoisa uhrautuva taistelu selkävammaa vastaan puolustuksen takalinjoilla oli jättää Patrik Laineen taiturimaiset kuviot varjoonsa. Maalivahti Erol Kahramanin akrobaattiset torjunnat pitivät maalin puhtaana - melkein - jättäen suomen maalivahtien Koskisen ja muiden nollapelit omaan arvottomuuteensa.

Kaikki siis saivat tänä keväänä jotakin. Suomi hopiaa ansaitusti ja Turkki kultaa, toki eri sarjassa. Joten tyytyväisyyteen pitäisi olla aihetta. Oma roolini tai oikeammin paperilla tehtävänkuva oli apuvalmentaja. No apua kyllä tarvittiinkin. Vastuuvalmentaja oli paikalla kunhan työkiireiltään kerkesi ja aina ei kerennyt. Eräästäkin sarjaottelusta ukko katosi kahden erän jälkeen. Ottelu toki keskeytettiin kolmannessa erässä kun maalivahtilegendan piti ehti lentokoneeseen. Peli oli jo 21-1 joten pelaajat ehdottivat että ei enempää nöyryytettäisi vastustajaa ja kun se konekin on lähdössä. Homma sopi vastustajan valmentajalle ja pelaajille joten se oli siinä. Kolmosdivarin MM-kisojen lisäksi siis tuli vielä Turkin mestaruus jota en itse ollut paikan päällä juhlistamassa, mutta totta kai sitä juhlistivat pelaajat ja varsinkin huolto oikein kunnolla. Jotkut juhlistelivat koko kauden joka päivä eli ei tainnut mestaruusjuhlat paljoa arkipäivästä poiketa. No toisilla on isompi jano, niinhän se Maijasen Pavekin laulaa.

Jaa miksi en ollut paikalla? No kun semifinaalit pelattiin alta ja finaaleiden piti alkaa ehkä seuraavan viikon keskiviikkona tai lauantaina tai maanantaina tai oikeastaan kukaan ei edes tarkalleen tiennyt koska. Minun piti käydä suomessa henk.koht. asioita hoitamassa ja parin päivän kuluttua takaisin. Kentällä aina yhtä valppaat virkailijat ilmoittivat, että tuossa on sakot . Ihmettelin, että mitäs hittoa? Olin ollut maassa kaksi päivää liian kauan ilman viisumia tietämättäni.

"Tervetuloa kolmen kuukauden kuluttua uudestaan."

Seuran johto ja paikallispoliitikot yrittivät saada pikaviisumia siinä kuitenkaan onnistumatta.

Loppukausi valmennettiin sitten puhelimella.

Mestaruus tuli kuitenkin kotiin.

Arvatenkin osa omaisuudesta jäi hallille ja hotelliin. Olen vuosien varrella tottunut siihen että huolto lähtee viimeisenä kopista ja tarkastaa, että mitään ei jäänyt ja kaikki on ok. Ilmeisesti 44 vuoden aikana tämäkin on muuttunut. Sinne jäi pelit ja pensselit. Onnekseni Anton viimeisenä suomalaisvahvistuksena sai tavarani mahtumaan laukkuihinsa ja toimitti ystävällisesti koutsin työvälineet suomeen. Suurkiitos siitä.

Niinhän sitä sanotaan että oppia ikä kaikki. Opin tälläkin reissulla paljon ihmisistä ja ihmisluonteesta. Periaatteessa ei kannata luotta kehenkään muuhun kuin itseensä. Vanhakin tuttu voi kusta silmään. Tämä oli vanha konstantinopolilainen sanonta.

Takaisin siis en ole menossa. Yksi keikka riitti tätä puuhastelua. Koko sinä aikana kun olin Turkissa siellä räjähti kuusi pommia muiden terroritekojen lisäksi. Surukseni olemme taas saaneet lukea pommien räjähdyksistä Istanbulin lentokentällä. Samaiselta kentältä lennähdin usein Suomeen erinäisistä syistä ja kenttä tuli tutuksi toimivana kansainvälisenä kenttänä - sekä myöskin turvajärjestelyjensä puolesta. Mikään ei silti ole aukotonta, ja näin taas kerran luemme lehdistä, kuinka syyttömät ihmiset menettävät henkensä atteelisen hölönpölyn ja fanaatikkojen vuoksi. Yksikään poliittinen aate ei ole ihmishengen arvoinen.

Surullista.

Muuta en voi sanoa.

Matka siis jatkuu, ja toivottavasti työntekijä saa palkkansa sekä yritykset jotka toimittivat tarpeita saavat korvauksensa. On hyvin yleistä että kun työ on tehty ja juhlat juhlittu, niin vastavuoroisesti velvollisuudet tilaajan suunnalta unohtuvat. Ei varmaankaan ensimmäinen eikä viimeinen kerta.

Haluan kiittää kaikkia, jotka kiitoksen katsovat ansaitsevansa. Suurkiitos ammattilaisille, joiden kanssa sain tehdä tätäkin projektia. Sasu Hoville siis jättikiitos. Maalivahdit olivat rautaa tässä turnauksessa - ja tulivat valittua turnauksen parhaaksi .

Kun on niin sanotusti kotoa pois, tapahtuu paljon ja elämä ” siviilissä” jatkuu ja loppuu. Perheet hajoaa ja yhdistyy.

Tämä työ vaatii veronsa. Tältä työltä saa myös paljon, ja ehkäpä se on se eteenpäin työntävä voima, joka taas syksyn tullen saa minutkin pakkaamaan ”putket ja haalarit” pelikassiin ja hyppäämään koneeseen kohti tuntematonta.

Until we meet again.

Vesa Surenkin

Vesa Surenkin on suomalainen jääkiekkovalmentaja, joka on valmentanut 11 maassa. Hän puhuu kuutta kieltä. Hän työskenteli kauden 2015 - 2016 Turkin maajoukkueen kakkosvalmentajana. Alkukauden 2015 - 2016 hän valmensi latvialaista HASC Tukumsin joukkuetta.

Tuomari jätti jäähyn viheltämättä - "Se olisi ollut vähän liikaa"

Lätkäterveisiä Turkista: kolmosdivarin MM-huumaa, mukana esimerkiksi Etelä-Afrikka, Hongkong ja Luxemburg

Vesa Surenkinin blogi: "Turkin maajoukkueen kamera varastettiin Suomessa"

Blogi: Vastustaja yritti potkaista suomalaispelaajaa luistimella kasvoihin, turkkilaistuomari: "Eihän se osunut!"

Lätkävalmentaja ihmettelee, miksi luistelu ei ole fitness -laji - "Hanuri kehittyy"

Näin Turkin lätkäjoukkueessa:"Nuorempi pelaaja ei uskaltanut viedä kokeneemmalta kiekkoa - edes harjoituksissa!"

Vesa Surenkin Turkin maajoukkueen valmennusryhmään - "Taas sitä ollaan jääkiekon kehitysmaassa!"

Valmentaja sai kenkää, kun seuran rahat loppuivat - "Jo syyskuussa, uusi ennätys?"

Kiekkovalmentajan blogi:"Edellinen kausi unohdettu, rahoja odotellaan edelleen"

Anakonda.fin blogissaan Surenkin kirjoitti kaudella 2014 - 2015 kokemuksia työstään kazakstanilaisen Kökşetaw -kaupungin Arlan -joukkueen päävalmentajana. Arlan sijoittui sarjassa toiseksi. Surenkinin vanhat, värikkäät tarinat voi lukea tästä:

Näin jääkiekosta tuli pysyvä osa elämääni

Korruptiota jääkiekon ammattilaissarjassa - "Pelikiellosta selvisi maksamalla"

Vastustaja lähetti suomalaisvalmentajalle ääninauhan oman koutsin huutopalaverista!

Jääkiekkojoukkueen kauhujen matka - "Kuski ei huomannut, että bussista puuttuu rengas!"

Lätkäarkea Kazakstanissa: Poliisi antoi joukkueen bussikuskille sakot, tämä kieltäytyi maksamasta

Jääkiekkovalmentaja Vesa Surenkinin kauhunhetki Kazakstanissa:"Taksi antoi kyydin - peruutti sitten vaimon ja lapsen päälle"

Blogi: Vesa Surenkin:"Jäämestari oli ajokunnossa viimeksi joulukuun alussa!"

Blogi: Vesa Surenkin:"Saimme jäähyn, kun vastustajan valmentaja kompastui vesipulloon!"

Blogi: Vesa Surenkin:"Vastustajan lääkäri pyysi, ettei tehdä 20 maalia enempää!"

Blogi: Vesa Surenkin - "Valmentajatutkinto vankilassa?"

Uusi blogi: Vesa Surenkin:"Näihin hommiin ei kannata ruveta, jos haluaa joka päivä kuunnella Aamulypsyä ja käydä S-marketissa"

Täältä tullaan Kökşetaw! Surenkin valmentamaan jo kymmenenteen valtioon