Lätkäarkea Kazakstanissa: poliisi antoi joukkueen bussikuskille sakot - tämä kieltäytyi maksamasta

Jääkiekkovalmentaja Vesa Surenkin kertoo Anakonda.fin blogissaan, millaista on elämä kaukalossa ja sen ulkopuolella Kazakstanissa. Tällä kertaa hän on nähnyt, mitä on korruptio - niin kiekossa kuin liikenteessäkin.

Tammikuussa piipahdettiin Kazakstanin entisessä pääkaupungissa Alma Atassa. Kaupunkia kuitenkin kutsutaan täällä Almatyksi. Kukaan vaan ei tunnu tietävän miksi ja milloin nimi on vaihtunut ja onko se virallinen.Kaupungissa ilma on miljoonakaupungin tapaan pakokaasujen likaama. Vartin ajo suoraan keskustasta laskettelukeskukseen niin ollaan raikassa vuoristossa mahtavin maisemien ympäröimänä. Siellä ylhäällä pelattiin kuulemma taannoin jääpallon MM-kisat. Mahtoi olla erikoinen kokemus kun pelataan 1800 metriä merenpinnan yläpuolella.

                                                _ _ _ _ _Paluumatkalla tutustuttiin paikalliseen korruptioon.Edellä ajoi poliisiauto ikkunat totaalisen huurussa. Eivät varmasti nähneet meitä takana. Yllättäen poliisit vilkuttivat valoja pysähtyminen merkiksi. Kuskilta pyydettiin paperit ja hänet käskettiin ulos autosta. Sakkoja oli tulossa, kun rekisterikilpi oli likainen. Numero kuulemma ei näkynyt.Kuski hiiltyi ja sanoi:"Minunko näitä katuja pitää putsata sen lisäksi, että olen aamulla pessyt auton?” Pienen väittelyn  jälkeen matka jatkui ilman sakkoja. Poliisit olisivat kuulemma halunneet vaan vähän rahastaa, että olisivat pääseet ylhäällä olevaan ravintolaan syömään. Siellä kun on hyvä ruoka, ja vähän kalliimpaa. No eipä tällä kertaa onnistunut rahastus.

                                             _ _ _ _ _ 

Nyt ollaan jo Atyraussa Kaspian meren rannalla, reipas 2300 kilometriä kotikaupunki Kökşetawista, englatilaisittain Kokschetausta. Paikallinen halli ei täällä ole ihan uusimpia, mutta jengi kävi kuitenkin pelaamassa Continental Cupia Euroopassa ihan loppumetreille. Eilinen peli meille 2-1 mielenkiintoisten vaiheiden jälkeen. Tuomarointi täällä on vähintäänkin villiä ja täysin epähohdonmukaista. Tietysti epäjohdonmukaisuus voi olla johdonmukaista. Yhtäkkiä vastustajalla on kuusi pelaajaa kehissä ja peli vaan jatkuu ja kaveri painaa hullun lailla päälle. Onneksi eivät saaneet maalia. Se olisi varmaan hyväksyttykin.Kapteeni kävi kysymässä: "Eikös tuosta pitäisi antaa niille jäähy?". No eipä tietenkään, vaan kapteenille kymmenen minuutin käytösrangaistus. Ihan normaali juttu. Pelin jälkeen meidän GM käski poistamaan kympin pöytäkirjasta. Kuulemma ihan normaali juttu sekin. Jos täytyy, niin se jäähy vaikka maksetaan pois, ettei  pelaaja joudu jättämän kaksi kymppiä saatuaan peliä väliin. Ihan normi juttu. Täällä.Hotellille palailtiin aamujään jälkeen ja huoneeseen huilaamaan ennen lounasta. Iloinen keväinen yllätys käveli lattialla. Helmikuun ampiainen. Viimeksi olivat löytäneet skorpionin pukukopissa lattialta käppäilemässä. Ihan normi...

                                        _ _ _ _ _

Mitähän tämäniltainen peli tuokaan tullessaan?

Jännittävää kevään odotusta sinne onnenlaaksoon.

Jännä muuten nähdä, kun palaan toukokuussa Suomeen , että saako kaupasta vielä silloin keppanaa?

 

Vesa Surenkin

 

Vesa Surenkin on suomalainen jääkiekkovalmentaja, joka on valmentanut kymmenessä maassa. Hän puhuu kuutta kieltä. Anakonda.fin blogissa Surenkin kirjoittaa kokemuksia työstään kazakstanilaisen Kökşetaw -kaupungin Arlan -joukkueen päävalmentajana. Arlan joukkueen kotisivu löytyy osoitteesta www.arlanclub.kz .

 

Lue:

Jääkiekkovalmentaja Vesa Surenkinin kauhunhetki Kazakstanissa:"Taksi antoi kyydin - peruutti sitten vaimon ja lapsen päälle"

 

Blogi: Vesa Surenkin:"Jäämestari oli ajokunnossa viimeksi joulukuun alussa!"

 

Blogi: Vesa Surenkin:"Saimme jäähyn, kun vastustajan valmentaja kompastui vesipulloon!"

 

Blogi: Vesa Surenkin:"Vastustajan lääkäri pyysi, ettei tehdä 20 maalia enempää!"

 

Blogi: Vesa Surenkin - "Valmentajatutkinto vankilassa?"

 

Uusi blogi: Vesa Surenkin:"Näihin hommiin ei kannata ruveta, jos haluaa joka päivä kuunnella Aamulypsyä ja käydä S-marketissa"

 

Täältä tullaan Kökşetaw! Surenkin valmentamaan jo kymmenenteen valtioon