Laulun tarina: Hozier: Take Me To Church - Kelpaa äijille ja teineille

Talven suuria hittejä on Hozierin Take Me To Church, persoonallinen kappale, jonka suosio ylittää perinteiset raja-aidat. Anakonda.fin juttusarjassa Laulun tarina esitellään kappale, joka on Suomessa päässyt sekä hittikanava Loopin että Radio Rockin soittolistalle.

Ai ettei enää eletä yhteinäiskulttuurissa?

"Kaikilla" on mielipide milloin Aku Hirviniemen lippusketsistä tai Venäjästä, yli miljoonan katsojan tv-ohjelmia on harva se viikko ja suomalaiset tähtiartistit ja suosikkibändit esiintyvät jäähalleissa ja areenoilla jatkuvasti - loppuunmyydyillä keikoilla.

Kaupalliset hittiradiot ovat sentään olleet heimoalueita: on Iskelmä ja Radio Rock sekä useita päivän hittejä soittavia kanavia. Harvassa ovat olleet uudet levytykset, jotka olisivat päässeet soittolistoille ääripäissä, sekä teineille suunnatulla jatkuvan toiston Loopilla, että testostereonia tihkuvassa Radio Rockissa.

Hozierin Take Me To Church on kuitenkin tällainen raja-aitojen ylittäjä, biisi kelpaa sekä teineille että äijille.

Kuka on Hozier? Mikä on biisin tarina?

Andrew Hozier-Byrne on 24-vuotias irlantilainen laulaja-lauluntekijä. Rolling Stonen mukaan hän kirjoitti kappaleen vanhempiensa kotona lähellä Dublinia keväällä 2013. Lauluntekijää inspiroivat sekä seksuaalivähemmistöjen kohtelu Venäjällä että "organisoidun uskonnon", lähinnä katolisen kirkon suhtautuminen homoihin.

Sanoituksen jano oikeudenmukaisuuteen ja hyväksyntään, Hozierin vaikuttava tulkinta sekä kappaleen komea, ehkä vähemmän yllättäen katedraalin tavoin kaikuva soundi ovat vedonneet kuulijoiden laajasti. Kun Hozier latasi biisin videon nettiin syksyllä 2013, uutisoitiin paljon Venäjän suhtautumisesta homoihin ja ihmisten tunteet olivat pinnassa. Seuraus: Take Me To Church keräsi päivässä yli 10 000 katsomiskertaa. Rolling Stonessa Hozier muistelee menneensä nukkumaan kiihtyneenä ja ihmeisssään - eihän hän ollut odottanut lainkaan tuonkaltaista vastaanottoa.

Se oli kuitenkin vasta alkua, sillä nyt biisi on kuunneltu Spotifyn`n kautta 180 miljoonaa kertaa ja syksyllä julkaistu esikoislevy Hozier on käväissyt Yhdysvaltain toiseksi myydyimpänä albumina. Hozier on kutsuttu esittämään biisiään niin moniin amerikkalaisiin tv-talk -show -ohjelmiin kuin Victoria` s Secret Fashion Show`hunkin. Ed Sheeran on esittänyt biisiä, ja Hozierin kanssa ovat hänen äimistyksekseen kaveeranneet niin Adele kuin Taylor Swiftkin.

"Olen aina pitänyt itseäni hyvin hämäränä taiteilijana. En koskaan ajatellut, että Irlannin radio voisi soittaa musiikkiani - tai mikään fucking radio, pahoittelen kielenkäyttöäni", hän sanoi Rolling Stonessa.

Hozier -albumi muuten laajentaa Hozierin taiteilijakuvaa moneen suuntaan rajusta indie-bluesista gospeliin, mutta se on toinen juttu se.

Lue lisää Anakonda.fi:stä:

Laulun tarina: Bronski Beat: Smalltown Boy - Ahdasmielisyyden kuvauksesta tuli pop-hitti

Laulun tarina: The Handsome Family: Far From Any Road - True Detectiven tunnarin esittää pariskunta

Laulun tarina: David Bowie: Space Oddity - Apollo 11 lensi kuuhun, Bowie "kaupallistui"

Laulun tarina: U2: New Year`s Day - Kiihkeästi rakkaudesta - ja Puolan solidaarisuus -liikkeestä

Kuuntele Hozier: Take Me To Church alla olevan Spotify -linkin kautta: