Laulun tarina: U2: New Years` s Day - Kiihkeästi rakkaudesta - ja Puolan solidaarisuus -liikkeestä

Mitä yhteistä voi olla rakkaudella ja ammattiyhdistysliikkeellä? U2:n Bonon mielestä paljonkin. Anakonda.fin uusi juttusarja Laulun tarina kertoo, että New Year` s Day -kappaleeseen Bono ja bändi latasivat tunnetta, joka kumpusi omasta rakkaussuhteesta - ja Lech Walesasta.

U2:n New Year` s Day on kappale, jota sopii soittaa vuoden ensimmäisenä päivänä kuin Miljoonasadetta Marraskuussa. Mutta mistä kappale kertoo?

Ei enempää eikä vähempää kuin rakkaudesta - ja politiikasta.

U2:n musiikista kertovan kirjan (Niall Stokes: Into The heart: The Stories Behind Every U2 Song, 1996) mukaan laulaja Bono kirjoitti aluksi kappaleen rungon rakkauslauluksi vaimolleen Alille. Mutta näkökulmaa levitettiin, Bono ja bändin jäsenet saivat Los Angeles Timesin artikkelin mukaan kappaleeseen lisäinspiraatiota 1980-luvun alussa maailmaa puhuttaneesta Puolan tilanteesta. Niin kutsuttu Solidaarisuus -liike vaati sosialistisessa Puolassa vapaata ammattiyhdistysliiketoimintaa ja demokratiaa.

"Kun hän seisoi studiossa vuonna 1982 ja viimeisteli New Year` s Daytä, Bonolla oli mielessään kuva Puolan solidaarisuus-liikkeen johtajasta Lech Walesasta,  seisomassa lumessa uuden vuodenpäivänä, johtamassa työläisiä lakkoon. Se resonoi hänen kanssaan", lehti kuvailee.

Tuollaiset mielikuvat ovat olleet U2:lle tyypillisiä fiiliksen nostattajia. Sillä fiiliksestä, kappaleisiin ladatusta tunteesta on Bonon mukaan hyvässä kappaleessa kyse.

"Voi olla vaikka tuhat ideaa, mutta jos tunnetta ei saa kaapattua mukaan, kyse on esseestä", Bono kommentoi samassa haastattelussa.

Bonon mielestä ihmiset eivät ihastu U2:n musiikissa sanoihin sinänsä eivätkä niiden sisältöönkään, vaan yhtyeen musiikin tunnelmaan.

"He kuulevat bändin puhuvan erityisestä, paremmasta paikasta ja kysyvän, jos yleisö haluaisi lähteä sinne bändin kanssa."

 

New Year` s Day julkaistiin uudenvuodenaattona 1982. Se on mukana U2:n kolmannella, keväällä 1983 julkaistulla albumilla War, joka merkitsi monessa maassa bändille läpimurtoa.

U2:n War -albumin erikoispainos, joka sisältää useita versioita New Year` s Day -kappaleesta on kuunneltavissa Spotifyn kautta tästä:

Tämä on ensimmäinen kirjoitus Anakonda.fin juttusarjaan Laulun tarina.