08. tammikuu 2015
Tapahtui heinäkuussa vuonna 1969: David Bowielta julkaistiin Space Oddity - ja yhdeksän päivää myöhemmin amerikkalainen Apollo 11 laskeutui kuuhun.
Tehtiin siis musiikki- ja ihmiskunnan historiaa, mutta Bowien suosituimpiin kuuluva kappale Space Oddity ei ollut kiihkeällä 1960-luvulla kaikkien mieleen. David Buckleyn David Bowie -elämäkerran mukaan kappaleen tuottamisesta kieltäytyivät Beatlesin hovituottaja George Martin sekä myöhemmin Bowien kanssa paljon työskennellyt Tony Visconti. Visconti perustelu on nykykatsonnossa idealistisuudessaan poikkeuksellinen, tämä piti kappaletta "halpahintaisena rahastuksena" Apollo 11 -avaruuslennolla.
Siis Visconti pelkäsi, että biisistä tulee hitti!
Kappaleen tuottajaksi tuli Gus Dudgeon, hän näki kappaleessa elämänsä tilaisuuden. Niitä tosin riitti myöhemmin jopa avaruusaiheisten biisien osalta, sillä Dudgeon oli tekemässä myös Elto Johnin Rocket Mania.
Rahastamaan tuottaja Dudgeon ei päässyt, hänen olematon osuutensa sinetöitiin Buckleyn kirjan mukaan oikeudenkäynnissä. Mutta Bowielle biisi on ollut toki kultakaivos: se oli hitti heti julkaisunsa aikoihin. Niin suuri hitti, että tullessaan ensimmäisen kerran albumiraitana myyntiin se oli mukana Bowien toisella albumilla David Bowie (1969), mutta vuonna 1972 albumin nimi muutettiin Space Oddityksi. Kappale julkaistiin uudelleen myös vuonna 1975, jolloin se nousi listaykköseksi muun muassa Englannissa.
Huomiota kappaleelle on tullut myöhemminkin. U2 käytti biisiä sisääntulolaulunaan maailmankiertueellaan vuosina 2009-2010.
Entä sitten se avaruusteema? Väitetään, että nuori Bowie oli avaruusasioista hyvin kiinnostunut. Hänen kerrotaan jopa etsineen ufoja 1960-luvun lopulla.
Biisin sanoitus, jossa Major Tom ajelehtii loputtomana avaruudessa, on kuultu myös yksinäisyyden ja heroiininkäytön kuvauksena.
Alla olevasta Spotify -linkistä pääsee kuuntelemaan Space Oddityn.
Lue myös:
Laulun tarina: U2: New Year`s Day - Kiihkeästi rakkaudesta - ja Puolan solidaarisuus -liikkeestä