Laulun tarina: Bronski Beat: Smalltown Boy - Ahdasmielisyyden kuvauksesta tuli pop-hitti

Bronski Beatin Smalltown Boy on klassikkobiisi, joka esittää tarinan kiusatun homon uudesta elämästä suurkaupungissa. Biisi on ajankohtainen, koska sen julkaisun tunnelmiin 1980-luvun puoliväliin palataan parhaillaan teattereissa olevassa Pride -elokuvassa. Anakonda.fin juttusarja Laulun tarina esittelee kiinnostavia kappaleita taustoineen.

Onko homoilla koko ajan Euroviisu-huuma päällä? Onko heidän elämänsä täyttä tomoffinlandia?

Vaikka homot näkyvät 2010-luvulla julkisuudessa, he ovat usein esillä stereotyyppeinä, pinnallisina ja ulkonäkökeskeisinä bailaajina.

Parhaillaan elokuvateattereissa pyörivä englantilainen Pride muistuttaa, että homotkin ovat ihmisiä, jotka näkevät peilikuvaansa syvemmälle. On elokuvassa hillitöntä hedonismiakin, mutta ennen kaikkea se on solidaarisuuskuvaus 30 vuoden takaisista tositapahtumista: silloin lontoolaiset homot ja lesbot alkoivat kerätä rahaa lakossa oleville kaivostyöläisille. Kiusatut auttoivat sorrettuja. Matthew Warchusin ohjaama elokuva kuvaa brittikomedian parhain keinoin kulttuurien kohtaamista.

Bronski Beatin tunnetuinta kappaletta Smalltown Boy ei kuulla elokuvassa, mutta yhtyeen laulaja Jimmy Somervilleä esittävä hahmo vilahtaa esiintymislavalla tukikonsertissa. Bronski Beat kuten monet 1980-luvun brittibändit, homot ja heterot, esiintyivät todellisuudessakin konserteissa, joilla kerättiin rahaa vuoden pituiseksi venyneen lakon aikana.

Smalltown Boy kiteyttää elokuvan tunnelmasta kuitenkin yhden puolen varsin täydellisesti. Se mahduttaa viiteen minuuttiin haikean tarinan ahdasmielisyydestä. Siitä, kuinka homopoikaa kiusataan, vanhempien on vaikea hyväksyä tämän suuntautumista ja tilaa hengittää löytyy vasta muuttamalla suurkaupunkiin. Kappaleen videolla Somerville näyttelee itse kiusatun roolin, bändikaverit Larry Steinbachek ja Steve Bronski ovat kiusaajia.

Somervillen omakohtaisuutta henkivä falsettitulkinta tekee Smalltown Boyn haikeasta tunnelmasta mieleenpainuvan. Siksi on ymmärrettävää, että kappale nousi hitiksi aiheestaan huolimatta jo julkaisunsa aikaan vuonna 1984. Vai oliko biisin menestys sittenkään suuri ihme? 1980-luvulla solidaarisuus, vähemmistöjen ja hädänalaisten muistaminen levytyksin ja konsertein oli varsin yleistä. Kaivostyöläisten lisäksi huomiota ja rahaa kerättiin muun muassa Etiopian nälkää näkeville (Do They Know It´s Christmas?, We Are The World) ja Nelson Mandelan vapauttamiselle (Free Nelson Mandela).

Ja homoille. Guardianin mukaan Smalltown Boy oli tilaussävellys. Sen rahoitti järjestö, joka oli ottanut Pride -leffan tapaan haukkumanimen (pervert) omaan käyttöön: Greater London Council called Framed Youth – Revenge of the Teenage Perverts.

Smalltown Boy -kappaleen voi kuunnella Spotifyn kautta tästä:

Lue lisää Anakonda.fi:stä:

Laulun tarina: The Handsome Family: Far From Any Road - True Detectiven tunnarin esittää pariskunta

Laulun tarina: U2: New Year`s Day - Kiihkeästi rakkaudesta - ja Puolan solidaarisuus -liikkeestä

Laulun tarina: David Bowie: Space Oddity - Apollo 11 lensi kuuhun, Bowie "kaupallistui"

Isä ammattitappaja, vaimo malli... - Katso faktat True Detective -sarjan tähdistä