Blogi: Vastustaja yritti potkaista suomalaispelaajaa luistimella kasvoihin, turkkilaistuomari: "Eihän se osunut!"

Anakonda.fi:n lätkäbloggaaja, Turkin maajoukkueen kakkosvalmentaja Vesa Surenkin kertoo taas havaintojaan jääkiekon kehitysmaasta.

Istanbulissa pelataan 31.3.-9.4.2016  III-divisioonan MM-kisat, joihin osallistuu seitsemän innokasta pienehköä jääkiekkomaata. Mainittakoon, että Turkissa on noin 65 miljoonaa asukasta. Vastaan asettuu muun muassa Liechtenstein jonka väkiluku viimeisten tietojeni mukaan on 36.713 asukasta. Varma voitto? No enpä usko.

Lätkässä on nähty ihmeitä aiemminkin ja tähänkin matsiin on syytä keskittyä ja suhtautua tosissaan. Muistellaanpa Lake Placidin olympialaisia 1980, jolloin syntyi käsite Miracle on ice. Jäällä kaikki on mahdollista.

Olemme jo leireilleet kahdesti maajoukkueen kanssa, ja 8.2. leiritys jatkuu Suomessa. Tuomme joukkueen Vierumäelle Suomen jääkiekkoilun aivokeskukseen. Toivottavasti jotain positiivista tarttuu matkaan. Viimeaikaiset viestit Suomen Liigasta eivät ole olleet kovin mairittelevia, itse asiassa melko noloa luettavaa.

Edellisessä leirityksessä oli mukana 17 pelaajaa ja kaksi maalivahtia. Jokainen vähänkin kiekosta jotain tajuava ymmärtää, että olisi järkevämpää ottaa neljä kentällistä leirille, kun niitä pikku pipejä ja vauvakuumeita iskee aina silloin tällöin ja useimmiten juuri leirillä.

No onneksi leiritimme samaan aikaa 40 nuorten olympialaisiin 2017 pyrkivää junnua, melko sekalaista seurakuntaa.

Lisäksi mukana pyöri neljät veskarinkamat. Ei oikeastaan voi puhua maalivahdeista kun kaikki olivat aika ”Hessuja”. Jos laukaus osui mahaan tai oli menossa muutaman metrin ohi, niin ei ollut mitään takeita siitä, ettei kiekko olisi päätynyt omaan verkkoon. Tiedän tunteen kun näin käy, olen ollut itse kärsijän osassa pakkina.

Meno oli siis innokasta ja erikoisia tilanteita täynnä. Norjasta asti oli kutsuttu vuonna 2000 syntynyt heppu leirille ja tasoero oli valtava. Kaveri painoi ihan eri lailla ja kaikesta päätellen vuonomaan kiekkokoulutus on askeleen edellä täkäläistä.

Hauskin kaveri kuitenkin on Mustafa joka pyrkii sinnikkäästi MM-kisajoukkueeseen. Hän on saapunut Saksasta asti leireilemään ja on erittäin kiitollinen, kun saa olla mukana tässä aikuisille suunnatussa all inclusive -jääkiekkokoulussa. Kaverin taso ei ihan täytä vaatimuksia ja hän ei millään mahdu viiteen ensimmäiseen kentälliseen. Mustafalla on Saksassa menestyvä kodinkoneliike, joka lienee on hänen ominta osaamistaan. Koko pitkänhuiskean (165 cm) kroppansa hän silti laittaa pelottomasti likoon ja on täysin ansainnut lempinimen ” Giant”. Ukkoa ei näy laidan takaa, jos istuu katsomon alarivillä.

Nuorten leirille tupsahti kesken kaiken naisten maajoukkueen ”valmentaja”, ja reippaasti hän hyppäsi kehiin. Kaveri katsoi tärkeäksi roolikseen ammuskella veskareille, kun muut kokoontuivat taulun ääreen selvittämään seuraavaa harjoitetta. Laidat paukkuivat ja voitte vaan arvailla saiko puheesta mitään selvää kun nuoriso yritti ymmärtää, mitä helvettiä koutsi nyt yrittää hahmotella taululle. Olin itse katsomossa ”scouttina” joten en avannut sanaista arkkuani tälle sepälle. Ehkä parempi niin.

Mainittakoon, että leireillä on aina myös paikalliseen tapaan ”camp manager”. Vapaa suomennos on: ”yksi idiootti lisää”.

Tällä kertaa tämä herrasmies vaivautui paikalle aina silloin tällöin. Edellisellä leirillä tyyppiä ei näkynyt. Osaamisesta kertoo se, että kun joukkueelta loppui vesi - täällä ei voi juoda kraanavettä ilman, että henki lähtee - niin manageri sanoi: ”Pojat voi käydä yläkerran kahvilassa juomassa ilmaiseksi." Niin, sehän on ihan tavallista, että kesken treenin lähdetään jäältä hortoilemaan kolmanteen kerrokseen hörppäämään vähän "vattenta” ja sitten reippaana taas smirglaamaan.

Vetää hiljaiseksi.

Onneksemme ja ehkä myös iloksemme olemme saaneet vahvistukseksi Suomesta huoltajalegenda Markku ”Porke Watsu Watsu” Raitamon. Pysymme ajan tasalla livenä Jokrujen KHL-peleistä, ja välillä Porke on myös ehtinyt korjata pari kypärää sekä teroittaa parit luistimetkin. Huoltajan paras kaveri täällä on letterman, siis se monitoimityökalu ei se tv-shown juontaja. Työkalupakkia ei liitolta löydy.

Oma ruutu!

Olin ihan unohtaa. Peliruuhka kun täällä on aikamoinen. Edelliset pelit pelattiin lokakuussa kun tammikuun ensimmäiset kaksi peliä peruttiin Ankaran halliremontin vuoksi. Kävimme pikaisen bussireissun Izmirissä paikallisen joukkueen Zeytinburnun kanssa (9,5 tuntia sivu lauttamatkoineen). Kärkikamppailu jonka voitimme 6-2 .

Voin tässä julkisesti kehua Suomen tuomareita - vertailukohtana täkäläisiin. Pikku insidenttinä oli Suomi vastaan Turkki -myllyt, jonka Riku Arima hoiti kotiin mallikkaasti. Lisämausteena oli vastustajan potkuyritykset selinmakuulla. Onneksi suomipoika on tarpeeksi vikkelä väistääkseen viuhuvat terät, jotka heilahtivat todella läheltä naamaa. Olisi Börje Salmingin 200 tikkiä naamassa ollut kevyttä kamaa tähän verrattuna, jos olisi osunut. Dumari tokaisi vaan, että eihän se osunut - ja antoi kakkosen molemmille.

Että tällaista pikku seikkailuntynkää täällä. Jätin aika paljon pois, että jää muillekin tilaa.

Terveisin,

Vepu

ps. Fanibussissa on pari paikkaa vapaana 15.2.Paloheinässä ja 17.2.Järvenpäässä pelattaviin Turkin maajoukkueen harjoitusotteluihin. Matkan järjestäjinä toimii Turkin maajoukkueen ikifani Tom ”Maskotti” Kaisla ja Junnu ”Heelapakka” Tuovinen.

Vesa Surenkin

Vesa Surenkin on suomalainen jääkiekkovalmentaja, joka on valmentanut 11 maassa. Hän puhuu kuutta kieltä ja työskentelee parhaillaan Turkin maajoukkueen kakkosvalmentajana. Alkukauden 2015 - 2016 hän valmensi latvialaista HASC Tukumsin joukkuetta.

Lätkävalmentaja ihmettelee, miksi luistelu ei ole fitness -laji - "Hanuri kehittyy"

Näin Turkin lätkäjoukkueessa:"Nuorempi pelaaja ei uskaltanut viedä kokeneemmalta kiekkoa - edes harjoituksissa!"

Vesa Surenkin Turkin maajoukkueen valmennusryhmään - "Taas sitä ollaan jääkiekon kehitysmaassa!"

Valmentaja sai kenkää, kun seuran rahat loppuivat - "Jo syyskuussa, uusi ennätys?"

Kiekkovalmentajan blogi:"Edellinen kausi unohdettu, rahoja odotellaan edelleen"

Anakonda.fin blogissaan Surenkin kirjoitti kaudella 2014 - 2015 kokemuksia työstään kazakstanilaisen Kökşetaw -kaupungin Arlan -joukkueen päävalmentajana. Arlan sijoittui sarjassa toiseksi. Surenkinin vanhat, värikkäät tarinat voi lukea tästä:

Näin jääkiekosta tuli pysyvä osa elämääni

Korruptiota jääkiekon ammattilaissarjassa - "Pelikiellosta selvisi maksamalla"

Vastustaja lähetti suomalaisvalmentajalle ääninauhan oman koutsin huutopalaverista!

Jääkiekkojoukkueen kauhujen matka - "Kuski ei huomannut, että bussista puuttuu rengas!"

Lätkäarkea Kazakstanissa: Poliisi antoi joukkueen bussikuskille sakot, tämä kieltäytyi maksamasta

Jääkiekkovalmentaja Vesa Surenkinin kauhunhetki Kazakstanissa:"Taksi antoi kyydin - peruutti sitten vaimon ja lapsen päälle"

Blogi: Vesa Surenkin:"Jäämestari oli ajokunnossa viimeksi joulukuun alussa!"

Blogi: Vesa Surenkin:"Saimme jäähyn, kun vastustajan valmentaja kompastui vesipulloon!"

Blogi: Vesa Surenkin:"Vastustajan lääkäri pyysi, ettei tehdä 20 maalia enempää!"

Blogi: Vesa Surenkin - "Valmentajatutkinto vankilassa?"

Uusi blogi: Vesa Surenkin:"Näihin hommiin ei kannata ruveta, jos haluaa joka päivä kuunnella Aamulypsyä ja käydä S-marketissa"

Täältä tullaan Kökşetaw! Surenkin valmentamaan jo kymmenenteen valtioon