Korruptiota jääkiekon ammattilaissarjassa - "Pelikiellosta selvisi maksamalla"

Anakonda.fi:lle kazakstanilaisen jääkiekkoelämän erikoisuuksia kirjoittanut valmentaja Vesa Surenkin viettää ansaittua lomaa Espanjassa. Hän niputtaa blogissaan hopeaan päättyneen kauden, joka oli "mahtava seikkailu", mutta myös "pettymys".

Kausi on saatu päätökseen ja istun tätä kirjoittaessani Espanjan Malagan Mijas Costassa, hyvin erilaisessa maisemassa, jossa vietin aikaani lokakuusta 2014 alkaen aina huhtikuun loppuun 2015.

Erilaiset tapahtumat ja sattumat rikastuttivat arkeani Kazakstanissa jatkuvasti. Pakko myöntää, että jouduin useammin kuin kerran päivässä hämmästymään, miten erilainen ajatusmaailma on ihmisillä siellä päin maailmaa.

Arlan -seura on ollut olemassa kuusi kautta ja täällä kaudella rikottiin seuraennätyksiä. Runkosarjan voitto ja finaaleissa yksi voitto, ovat jotain uutta siellä.Tietenkään kukaan ei ole tyytyväinen lopputulokseen. En minäkään. Jälleen kerran tuli todistetuksi se vanha totuus, että play offit ovat ihan eri pelejä ja finaaleissa mitataan pelaajien fyysistä ja henkistä kanttia kaiken muun osaamisen lisäksi. Panokset ovat aina kovat ja parempi lopuksi voittaa.Ihan turha selitellä mitään muuta.

Analyysit ovat tärkeitä jotta seuraavana vuonna voidaan tehdä asiat paremmin.Nyt ne eivät faneja ja seurajohtoa lämmitä.

                                     _ _ _ _ _

Jos tähän loppuun jotain jännää kirjoittaisi, niin se voisi olla vaikka se, että saadakseen palkkansa viimeiseltä kuulta oli pelaajien ja valmentajien odoteltava kuun viimeistä päivää. Yleinen käytäntö Euroopassa on, että liksat maksetaan ajallaan ja aina sopimuskauden loppuun. Toki olisi voinut lähteä kotiin ja jättää loput rahat siirtymään seuran johdon taskuun.

Pelaajat ja valmentajat eivät saa palkkaa kesällä, jolloin myös perheet on ruokittava, joten kaksi viikkoa rahojen odottelua kauniissa Kökşetawissa oli aika piinaavaa aikaa.

Paljon jäi silti saamatta kauniista lupauksista huolimatta.Suoranainen kusetus ja valehteleminen päätti kauden ja yhteistyön seurajohdon kanssa - eli uusia tuulia etsitään ensi kaudeksi.Monet pelaajatkaan eivät palaa seuraan näistä samoista syistä.Korruptio rehotti läpi kauden. Jos suomalaiset ihmettelivät MM-kisojen tuomarointia niin Kazakstanissa siinä touhussa nähtiin vielä rajumpia ratkaisuja.

                                     _ _ _ _ _

 

Jaa, että esimerkkejä. No, tässä muutamia:

Mailatilaukset jokainen pelaaja hoiti pääsääntöisesti itse. GM lupasi rahat kuittia vastaan. Kuitit annettiin, mutta rahoista tuli takaisin korkeintaan puolet jos sitäkään.

Minulle luvattiin lämpöasu. Se oli kuitenkin mikkihiirikokoa, ja uusi tilattiin. Kuulemma. Odotellaan sitä muuten vieläkin. Onneksi oli lämmin oma vanha kledju messissä. Ilman sitä olisi tullut kylmä jäällä ja matseissa.

Asunnon piti olla moderni. No joo, telkkari oli sentään tältä vuosituhannelta. Mutta lämmintä vettä ei tullut keittiöön. Lupasivat uuden kämpän vuoden vaihteeseen mennessä. Ei toki sovittu minkä vuoden vaihteessa.

Bonuksia luvattiin mestaruudesta ja hopeasta. Eipä ole näkynyt eikä kuulunut vieläkään.

Ihan järjestään kaikki, mitä luvattiin, jäi toteutumatta.

Tuomarointi oli tosiaan melko villiä. Maaleja hylättiin vaikka niitä tarkisteltiin maalikamerasta. Siellä istuu edelleenkin monessa hallissa maalituomarikin paikalla. Ukko maalin takan painaa punaisen lampun palamaan, ja päätuomari hylkää maalin, kun sitä ei näy videolla. Näissä tilanteissa päätuomari ei vaivautunut kysymään maalituomarilta mitään.

Kymppejä jaettiin milloin mistäkin, mutta siellä päin maailmaa niistä selviää maksamalla. Eli seura pulittaa liittoon tietyn summan, kympit kumotaan ja palaaja saa pelata seuraavassa pelissä. Finaalissa meitä vastaa pelasi veskari jolla oli kympit täynnä. Pelikiellosta selvisi siis maksamalla.

Normihomma Kazaktanissa. Säännöthän on tehty rikottaviksi.    

                                    _ _ _ _ _

 

Kaiken kaikkiaan kausi oli mielenkiintoinen ja antoi paljon. Pelaajat olivat täysillä mukana, ja painoivat täysillä loppuun asti. Paljon hienoja jäbiä.Jos nyt pitäisi päättää, että lähdenkö uudestaan, niin pitkään joutuisin miettimään. En kadu reissua, mutta olisin toivonut rehdimpää päätöstä kaudelle seurajohdon puolelta. Harmittaa pelaajien puolesta, kuinka härskisti heitä kusetettiin - ja samassa paatissa olin itsekin.Seuran presidentti on paikallisen rautatieaseman johtaja. GM on puolestaan entinen rekkakuski, joka sai jo potkut kusetettuaan rahaa seuran kassasta viime kaudella, mutta silti hän pyörii yhä säätämässä seuran asioita ihan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Ei näitä taustoja vasten voi odottaa kuin täyttä kaaosta kauden päätteeksi. Lienee syytä myös mainita, että kummallakaan ei ole minkäänlaista jääkiekkotaustaa.Mahtava seikkailu. 

Pikkuhiljaa alkaa pöly häipyä suusta Kökşetawin pölyisen kevään jäljiltä. Voin sanoa, että sitä pölyä riitti ihan hulluuteen asti.Kiitos kaikille, jotka jaksoitte lukea näitä hiukan erikoisempia lätkätarinoita. Ne tuntuivat itsestänikin välillä aivan uskomattomilta.

Seuraavaksi kirjoitan juttuja kesää viettävän jääkiekkovalmentajan - ja työnhakijan - näkökulmasta. Ja ensi kaudella lupaan toki taas kaunistelematta kertoa rosoisen totuuden valmentajan ihmeellisestä ja ruusuisesta elämästä ties missä - ja ties minkälaisen ryhmän ja seurajohdon kanssa.

Vesa Surenkin

Vesa Surenkin on suomalainen jääkiekkovalmentaja, joka on valmentanut kymmenessä maassa. Hän puhuu kuutta kieltä. Anakonda.fin blogissa Surenkin on kirjoittanut kokemuksia työstään kazakstanilaisen Kökşetaw -kaupungin Arlan -joukkueen päävalmentajana. Päättyneellä kaudella Arlan sijoittui toiseksi. Joukkueen kotisivu löytyy osoitteesta www.arlanclub.kz .

 

 Lue lisää:

Vastustaja lähetti suomalaisvalmentajalle ääninauhan oman koutsin huutopalaverista!

 

Jääkiekkojoukkueen kauhujen matka - "Kuski ei huomannut, että bussista puuttuu rengas!"

 

Lätkäarkea Kazakstanissa: Poliisi antoi joukkueen bussikuskille sakot, tämä kieltäytyi maksamasta

 

Jääkiekkovalmentaja Vesa Surenkinin kauhunhetki Kazakstanissa:"Taksi antoi kyydin - peruutti sitten vaimon ja lapsen päälle"

 

 Blogi: Vesa Surenkin:"Jäämestari oli ajokunnossa viimeksi joulukuun alussa!"

 

 Blogi: Vesa Surenkin:"Saimme jäähyn, kun vastustajan valmentaja kompastui vesipulloon!"

 

 Blogi: Vesa Surenkin:"Vastustajan lääkäri pyysi, ettei tehdä 20 maalia enempää!"

 

 Blogi: Vesa Surenkin - "Valmentajatutkinto vankilassa?"

 

 Uusi blogi: Vesa Surenkin:"Näihin hommiin ei kannata ruveta, jos haluaa joka päivä kuunnella Aamulypsyä ja käydä S-marketissa"

 

 Täältä tullaan Kökşetaw! Surenkin valmentamaan jo kymmenenteen valtioon