Lätkävalmentaja ihmettelee, miksi luistelu ei ole fitness -laji? - "Hanuri kehittyy"

Miksi kukaan ”fitnessguru” ei Suomessa ole ”keksinyt” tätä tehokasta reisiä ja hanuria kehittävää liikuntamuotoa? Näin kysyy Anakonda.fi:n blogissaan Istanbulissa työskentelevä jääkiekkovalmentaja Vesa Surenkin. Kirjoituksessa myös pohdintaa taannoisista terrori-iskuista.

Ensin hieman vakavampaa asiaa.

Viime aikoina erilaiset terroriteot ovat järisyttäneet maailmaa.

Valitettavasti niiltä ei ole vältytty täällä Konstantinopolissakaan.

Pari viikkoa sitten itsemurhapommittaja räjäytti itsensä ja viisitoista täysin tuntematonta ohikulkijaa Islamabadin aukiolla ja haavoitti kymmeniä aamukahdeksalta. Motiiveja voi vain arvailla. Tunnelma kaupungissa oli jännittynyt ja silti arkipäiväisen kiireinen.

Asun usean kilometrin päässä tapahtumapaikasta. En ollut tietoinen välikohtauksesta ennen kuin näin aamu-uutiset. Kauhistuneita ihmisiä ja itkeviä lähiomaisia sekä tapahtumapaikalla olleita.

Turhaa, täysin turhaa ihmishenkien haaskausta.

Meidän kotihallimme sijaitsee Konstantinopolin kilometrien pituisten muurien sisäpuolella kaukana turistikeskuksista. Matkailijoita varoitettiin kokoontuvista väkijoukoista ja pysyttelemään poissa nähtävyyksien lähettyviltä. Nämä ovat ensisijaisia iskukohteita terroristeille.

15 miljoonan asukkaan suurkaupunki sai siis muistutuksen terrorismin läsnäolosta ja siitä, ettei kukaan ole oikeastaan missään turvassa.

                                         * * * * *

Jääkiekko ei täällä ole kauhean iso laji verrattuna koripalloon tai futikseen, mutta oma vankkumaton ja kasvava kannattajakuntansa meilläkin on.

Kaupunki tukee jääharrastusta jakamalla halukkaille ilmaisia yleisöluistelukortteja, jotka velvoittavat halukkaat luistelemaan muutaman kerran viikossa ja näin he säilyttävät tämän maksuttoman ”liikuntasetelin”. Tarjolla on runsaasti yleisöluistelua .

Ilmaiset muoviset vuokraluistimet, polvisuojat ja kypärä löytyy kaikille halukkaille.

Paljon lapsia nuoria ja myös aikuisia käy skrinnaamassa päivittäin.

On aika erikoista nähdä naisia joilla on huivi päässä ja musta pitkä mekko skrinnaamassa pitkin kaukaloa ja ilmiselvästi myös nauttimassa liikunnan vapaudesta.

Ihmettelenkin, ettei yksikään ”fitnessguru” ole Suomessa ”keksinyt” tätä tehokasta reisiä ja hanuria kehittävää liikuntamuotoa.

Ai niin, pitää osata luistella.

                                          * * * * *

Olen siis kaikkien uskollisten fanieni iloksi ja niiden toisten harmiksi edelleen elossa ja voin kohtalaisen hyvin.

Meneillään on maajoukkueen leiri sekä 2017 helmikuussa pelattavien nuorten opiskelijoiden olympialaisiin valmistautuvien leirit samaan aikaan.

Neljäkymmentä edes takasin vaappuvaa 2000-2001 syntynyttä Turkin selännettä sahaa pitkin kaukaloa kolme tuntia päivässä. Karmea show.

Viikonloppuna siirrymme Izmiriin Turkin Superliigan otteluun ja loppukausi starttaa vihdoin. Pitkistä bussimatkoista valittaville kerrottakoon, että matka kestää noin kahdeksan tuntia sivu. Tulee taas maisemat tutuiksi.

Voikaa paksusti ja olkaa kiltisti.

Ensi viikolla raporttia Izmirin aurinkorannoilta ja ehkä hieman myös pelistä.

 Vesa Surenkin

Vesa Surenkin on suomalainen jääkiekkovalmentaja, joka on valmentanut 11 maassa. Hän puhuu kuutta kieltä ja työskentelee parhaillaan Turkin maajoukkueen kakkosvalmentajana. Alkukauden 2015 - 2016 hän valmensi Surenkin valmentaa latvialaista HASC Tukumsin joukkuetta.

Näin Turin lätkäjoukkueessa:"Nuorempi pelaaja ei uskaltanut viedä kokeneemmalta kiekkoa - edes harjoituksissa!"

Vesa Surenkin Turkin maajoukkueen valmennusryhmään - "Taas sitä ollaan jääkiekon kehitysmaassa!"

Valmentaja sai kenkää, kun seuran rahat loppuivat - "Jo syyskuussa, uusi ennätys?"

Kiekkovalmentajan blogi:"Edellinen kausi unohdettu, rahoja odotellaan edelleen"

Anakonda.fin blogissaan Surenkin kirjoitti kaudella 2014 - 2015 kokemuksia työstään kazakstanilaisen Kökşetaw -kaupungin Arlan -joukkueen päävalmentajana. Arlan sijoittui sarjassa toiseksi. Surenkinin vanhat, värikkäät tarinat voi lukea tästä:

Näin jääkiekosta tuli pysyvä osa elämääni

Korruptiota jääkiekon ammattilaissarjassa - "Pelikiellosta selvisi maksamalla"

Vastustaja lähetti suomalaisvalmentajalle ääninauhan oman koutsin huutopalaverista!

Jääkiekkojoukkueen kauhujen matka - "Kuski ei huomannut, että bussista puuttuu rengas!"

Lätkäarkea Kazakstanissa: Poliisi antoi joukkueen bussikuskille sakot, tämä kieltäytyi maksamasta

Jääkiekkovalmentaja Vesa Surenkinin kauhunhetki Kazakstanissa:"Taksi antoi kyydin - peruutti sitten vaimon ja lapsen päälle"

Blogi: Vesa Surenkin:"Jäämestari oli ajokunnossa viimeksi joulukuun alussa!"

Blogi: Vesa Surenkin:"Saimme jäähyn, kun vastustajan valmentaja kompastui vesipulloon!"

Blogi: Vesa Surenkin:"Vastustajan lääkäri pyysi, ettei tehdä 20 maalia enempää!"

Blogi: Vesa Surenkin - "Valmentajatutkinto vankilassa?"

Uusi blogi: Vesa Surenkin:"Näihin hommiin ei kannata ruveta, jos haluaa joka päivä kuunnella Aamulypsyä ja käydä S-marketissa"

Täältä tullaan Kökşetaw! Surenkin valmentamaan jo kymmenenteen valtioon