Näin Turkin lätkäjoukkueessa:"Nuorempi pelaaja ei uskaltanut viedä kokeneemmalta kiekkoa - edes harjoituksissa!"

Joo, joo, on NHL, KHL, Liiga ja Nuorten MM-kisat. Mitäpä niistä, kun voi lukea Turkin jääkiekkomaajoukkueen värikkäästä arjesta! Anakonda.fi:n bloggaaja Vesa Surenkin työskentelee Turkin jääkiekkojoukkueen valmennusryhmässä. Vepu komennon jälkeen nuorempi pelaaja saa viedä kiekon vanhemmalta harjoituksissa...

Kahden päivän maahan tutustumisen jälkeen oli vuorossa siirtyminen Istanbulista Erzurumiin Turkin maajoukkueen kanssa viiden päivän leirille. 400 000 ihmisen yliopistokaupunki sijaitsee jylhien vuorten ympäröimänä kauniissa laaksossa Turkin itäosassa.

Tästähän tuli luonto-ohjelman kaupunkikuvaelma! 

No siitä huolimatta matka jatkuu. Majoituimme paikalliseen hiihtokeskukseen ja maisemat oli mukavan talviset ja aurinkoiset. Pienenä mukavana yksityiskohtana mainittakoon, että joka päivä kun siivooja oli ahkeroinut huoneen siistiksi, niin avainkortti lakkasi toimimasta. Eli joka kerta treeneistä tultuani saatoin ovella todeta, että takasin respaan ja avain aktivoitavaksi.

Kolmantena valmentajana leirillä toimi paikallisen joukkueen amerikkalaisvalmentaja Keith Mac Adams. Vanhempi herrasmies, jolta ei intoa puuttunut. Kaveri oli ostanut paikallisille junioreille luistimia ja muita varusteita kun perheillä ei ole rahaa. Viidessä vuodessa heppu oli jo oppinut jonkin verran paikallista kieltä ja kun sitä puhutaan New Yorkin aksentilla, niin voitte vain kuvitella miltä se kuulostaa. En itse osaa turkkia mutta kollegan ilmeistä päätellen se oli aika koomista - ja jouduin kyllä itsekinpidättelemään naurua. No hauskaa olla pittää, ei siinä mitään.

Herra lähtee U-20 jengin kanssa MM-turnaukseen jääkiekon  kehtoon Meksikoon tammikuun alussa, joten toivotamme onnea ja menestystä kisoihin. Joukkue on yritteliäs ja sitkeä kuin Istanbulin torikauppiaat.

Koutsi vois tietenkin edes kerran vuodessa pestä työasunsa, niin työyhteisön ei tarvitsisi pidätellä hengitystä lähistöllä. Veikkaan, että viiteen vuoteen sitä ihmettä ei ollut tapahtunut - ja joo tiedän, että näissä hommissa joutuu välillä hikoilemaan ja haisemaan. Ehkäpä joulupukki toi hänelle pyykin pesuainetta. HO HO HO!

Maajoukkue oli hyvä sekoitus uutta ja vanhaa. Erikoisuutena voisi mainita sen, että jos nuori kiekkosankari riisti kiekon vanhemmalta paikalliselta jarikurrilta, niin konkari suuttui ja pysähtyi levittäen kädet ja raivosi junnulle.Kiekkoa siten palauteltiin anteeksipyyntöjen kera, ettei vaan pahasti loukattaisi konkarin ylpeyttä ja miehisyyttä.

Arvaatte varmaan, että tämä homma loppui alkuunsa.

Erzurum on siis yliopistokaupunki jossa asuu 60.000 opiskelijaa eli vaikka ollaan muslimimaassa niin kyllä aina pienet Winter-festivaalit saadaan aikaiseksi. Porukkaa kerääntyi tungoksen asti hiihtokeskukseen vieressä olevalle hotellin edustalle jossa esiintyi valoshown värittämänä Turkin Jari Sillanpää. Tämän maailman tähden nimi on Mustafa Sandal.  Nimi ei ole keksitty. Kuulemma iso stara täällä.

Tutustumisjakso päättyi 23.12 ja joulua pääsin viettämään rauhaisasti Suomessa. Tammikuussa homma alkaa täysillä ja huhtikuussa onkin vuorossa MM-kisat johon odotetaan tuhansia faneja Georgiasta, Etelä-Afrikasta, Bosnia Herzegovinasta, Arabiemiraateista, Hong Kongista, Luxemburgista ja tietenkin sankoin joukoin myös Suomesta.

 Hyvää uutta vuotta kaikille.

 Vesa Surenkin

Vesa Surenkin on suomalainen jääkiekkovalmentaja, joka on valmentanut 11 maassa. Hän puhuu kuutta kieltä ja työskentelee parhaillaan Turkin maajoukkueen kakkosvalmentajana. Alkukauden 2015 - 2016 hän valmensi Surenkin valmentaa latvialaista HASC Tukumsin joukkuetta.

Vesa Surenkin Turkin maajoukkueen valmennusryhmään - "Taas sitä ollaan jääkiekon kehitysmaassa!"

Valmentaja sai kenkää, kun seuran rahat loppuivat - "Jo syyskuussa, uusi ennätys?"

Kiekkovalmentajan blogi:"Edellinen kausi unohdettu, rahoja odotellaan edelleen"

Anakonda.fin blogissaan Surenkin kirjoitti kaudella 2014 - 2015 kokemuksia työstään kazakstanilaisen Kökşetaw -kaupungin Arlan -joukkueen päävalmentajana. Arlan sijoittui sarjassa toiseksi. Surenkinin vanhat, värikkäät tarinat voi lukea tästä:

Näin jääkiekosta tuli pysyvä osa elämääni

Korruptiota jääkiekon ammattilaissarjassa - "Pelikiellosta selvisi maksamalla"

Vastustaja lähetti suomalaisvalmentajalle ääninauhan oman koutsin huutopalaverista!

Jääkiekkojoukkueen kauhujen matka - "Kuski ei huomannut, että bussista puuttuu rengas!"

Lätkäarkea Kazakstanissa: Poliisi antoi joukkueen bussikuskille sakot, tämä kieltäytyi maksamasta

Jääkiekkovalmentaja Vesa Surenkinin kauhunhetki Kazakstanissa:"Taksi antoi kyydin - peruutti sitten vaimon ja lapsen päälle"

Blogi: Vesa Surenkin:"Jäämestari oli ajokunnossa viimeksi joulukuun alussa!"

Blogi: Vesa Surenkin:"Saimme jäähyn, kun vastustajan valmentaja kompastui vesipulloon!"

Blogi: Vesa Surenkin:"Vastustajan lääkäri pyysi, ettei tehdä 20 maalia enempää!"

Blogi: Vesa Surenkin - "Valmentajatutkinto vankilassa?"

Uusi blogi: Vesa Surenkin:"Näihin hommiin ei kannata ruveta, jos haluaa joka päivä kuunnella Aamulypsyä ja käydä S-marketissa"

Täältä tullaan Kökşetaw! Surenkin valmentamaan jo kymmenenteen valtioon