Blogi: Heikki Lukinmaa: Ikääntymisestä - ja nuorten naisten tekoripsistä

Heikki Lukinmaa kärsii elämänsä ensimmäistä ikäkriisiä ja kertoo Anakonda.fi:n blogissa, miltä se tuntuu.

En muista koskaan poteneeni minkäänlaista ikäkriisiä – ennen kuin nyt, huhtikuussa edessä odottavien  PIIP-vuotispäivien alla. Niinpä en aio myöskään juhlia tuota tapahtumaa, tulen puskemaan tuon päivämäärän läpi niin kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Ja kuitenkin on: olenhan tuolloin kuluttanut valtaosan elinvuosistani.

Tunne siitä, että elämää on jäljellä korkeintaan kolmasosa jo eletystä, on masentavan ahdistava. Tietäen vielä, että kolmenkympin kohdalla alkanut fyysinen ja henkinen alamäki kiihtyy koko ajan: edessä on lisääntyvää toimintakyvyn heikkenemistä: luiden ja lihasten kutistumista, nivel- ja eturauhasvaivoja, henkisen vireyden alenemista, muistin ja mieskunnon pätkimistä. Vain joitakin luetellekseni.

Halveksivalla epäuskolla luenkin vaimon naistenlehdistä juttuja, joissa jopa kolmekymppiset valittelevat ikäkriisiään ja menetettyjä mahdollisuuksia. Huomaan metrossa istuessani vertailevani enenevässä määrin vastapäisen miehen ikää omaani. Kumpi meistä on nuorempi tai näyttää nuoremmalta? Yhä useampi tv:n puhuva pää, johtavassa asemassa oleva virkamies tai poliitikko on minua nuorempi. Puolustusvoimien komentaja on minua nuorempi. Kun viimeksi - onneksi kauan sitten - jouduin käymään lääkärissä, oli mieslääkäri minua arviolta 30 vuotta nuorempi – minä onnekseni komeampi. Alakerran parikymppinen R-kiskan myyjätär teititteli äskettäin – teko jäi yhteen kertaan. Tein sinunkaupat.

Yksi kolli julkeni jopa tarjoamaan penkkiä metrossa! Hetken harkitsin ilmapotkua. (Hyvä, että jäi harkinnaksi. En olisi jaksanut ponnistaa riittävän korkealle, vaikka nuorena floppasinkin 190 senttiä. Nyt ehkä 119 ?)

Onneksi löytyy rohkaisevia esimerkkejä nuorekkaasti ikääntyneistä. Ihailen muun muassa Aira Samulinia ja Lenita Airistoa, Dannyä ja Frederikiä. Poikamainen arkkiatri Arvo Ylppökin eli yli satavuotiaaksi.

Nuorison tavat ja tyyli ärsyttävät vuosi vuodelta enemmän. Se kai kuuluu asiaan tässä iässä. En jaksa ymmärtää, miksi tytöt sonnustautuvat epäluonnollisen pitkiin tekoripsiin! Tragikoomista. Sama koskee tatuointeja. Kun olin nuori, niitä pidettiin linnakundien stigmoina. Nyt niillä ylpeillään, vaihtavat mokomat  t-paitoihin ja shortseihin heti säiden salliessa.

O tempora, o mores! Cicero. Tulkaa tytöt takaisin! T. Kansa

Tulkaa tytöt takaisin! T. Kansa

Heikki Lukinmaa

VTM Heikki Lukinmaa on pitkän linjan toimittaja, joka työskennellyt muun muassa Maikkarilla, BBC:llä ja Radio Ykkösessä. Hänen tuttua ääntään kuullaan myös Anakonda.fi:n netti-tv -sarjassa Putket punasina. Blogissaan Lukinmaa kirjoittaa kaikesta maan ja taivaan välillä ja kauempaakin: mies harrastaa näet kosmologiaa.

Lue Heikki Lukinmaan aiemmat blogit Anakonda.fi:ssä tästä:

Blogi: Kun Afrikka muuttaa Eurooppaan

Blogi: Miksi pubivisa -harrastusta pitäisi selitellä?

Blogi: Kun poika lähti armeijaan

Uusi blogi: Heikki Lukinmaa:"David ja Glenn - jotain itsestäkin on kuollut!"

Blogi: Ihmeitä, aivotutkimusta - ja ennen kaikkea ihmettelyä

Blogi: Pioneer 10:n ikuinen matka - ja yt-neuvottelut

Blogi: Joulupukki, Pele - ja maailmanrauha

Blogi: Kun skloddi muutti pois

Blogi: Heikki Lukinmaa: Aika ei odota