Blogi: Pioneer 10:n ikuinen matka - ja yt-neuvottelut

Anakonda.fi:n bloggaaja Heikki Lukinmaa vie lukijat avaruuteen planeetta maata maailmankaikkeudessa vuodesta 1972 edustaneella luotaimella. Mutta miten yt-neuvottelut liittyvät tähän? Entä Chuck Berry?

Kovin, kovin kaukana - siellä jossain - etenee 12 kilometrin sekuntivauhdilla vuonna 1972 Yhdysvalloista matkaan lähetetty Nasan Pioneer 10 - luotain. Alunperin sen oli määrä tutkia aurinkokuntamme planeettoja, ja sen se tekikin suunnitellusti. Luotain lähetti muun muassa ensimmäiset ohituskuvat Jupiterista.

Tutkijat olisivat tyytyneet tähän.

Matka kuitenkin jatkui ohi Pluton ja muiden pikkuplaneettojen, läpi asteroidivyöhykkeen ja heliopaussin, kunnes signaali ilmaisi 260 kilon painoisen luotaimen päässeen aurinkomme vaikutuspiirin ulkopuolelle, ulkoavaruuteen. Viimeinen, jo varsin heikko yhteys luotaimeen saatiin 22. tammikuuta 2003.

Se oli silloin noin 11 valotunnin päässä Maasta. Sittemmin tehtiin muutama yritys, mutta Pioneer oli vaiennut iäksi.

 Ydinkennojen tyhjentyminen ei haittaa itse matkantekoa.  Matkaa  sillä onkin edessään - päämäärättömästi, äärettömästi. Pioneer 10 on kurssilla, joka vie luotaimen aikanaan Härän tähdistössä meistä 68 valovuoden päässä sijaitsevan punaisen Aldebaran tähden lähistölle. Tämä tapahtuu noin kahden miljoonan vuoden kuluttua...

 Pioneerin kylkeen on kiinnitetty kullattu laatta, jossa on tieto sen alkukodista Telluksesta -  maapallosta. Laattaan ja siihen liitettyyn cd-levykkeeseen  on kaiverrettu alaston pariskunta, mies ja nainen.  Mies kohottaa kätensä tervehdykseen. Mukana on "kartta" aurinkokuntamme sijainnista, joitakin binäärilukuja, vedyn kaaviokuva sekä musiikkia kuten Mozartia ja Chuck Berrya. Lisäksi levyllä on  tervehdyksiä eri kielillä, syntyvän lapsen parkua, liikenteen melua... Tämä siinä toivossa, että jokin älykäs sivilisaatio löytää lähettiläämme - joskus. 

 Tosin todennäköisintä lie, että sanansaattajamme kiitää yksinäisyydessään ikuisesti, äärettömiin. 40 000 kilometriä tunnissa.  

Se kyntää tyhjää, kylmää avaruutta vielä silloinkin, kun vihoviimeiset yt-neuvottelut ovat päättyneet täällä  maan päällä: ei ole enää irtisanojia eikä -sanottavia. 

Kun minä katselen taivasta, Sinun kättesi työtä, kuuta ja tähtiä, jotka olet luonut. Niin mikä on ihminen! Kuitenkin Sinä häntä muistat. Psalmi 8.

Heikki Lukinmaa

VTM Heikki Lukinmaa on pitkän linjan toimittaja, joka työskennellyt muun muassa Maikkarilla, BBC:llä ja Radio Ykkösessä. Hänen tuttua ääntään kuullaan myös Anakonda.fi:n netti-tv -sarjassa Putket punasina. Blogissaan Lukinmaa kirjoittaa kaikesta maan ja taivaan välillä ja kauempaakin: mies harrastaa näet kosmologiaa.

Lue Heikki Lukinmaan aiemmat blogit Anakonda.fi:ssä tästä:

Blogi: Kun Afrikka muuttaa Eurooppaan

Blogi: Miksi pubivisa -harrastusta pitäisi selitellä?

Blogi: Kun poika lähti armeijaan

Uusi blogi: Heikki Lukinmaa:"David ja Glenn - jotain itsestäkin on kuollut!"

Blogi: Ihmeitä, aivotutkimusta - ja ennen kaikkea ihmettelyä