Blogi: Ihmeitä, aivotutkimusta - ja ennen kaikkea ihmettelyä

Anakonda.fi:n bloggaaja Heikki Lukinmaa on ihmeiden äärellä.
Meillä ihmisillä ­ toisin kuin eläimillä ­ on kyky olla tietoisia olemassaolostamme, siis taju olemassaolosta paitsi yhteisön jäsenenä, myös ainutlaatuisena yksilönä. Yksilönä, jollaista ei ole ollut eikä tule olemaan. Kukin meistä on uniikki.

Ihmisyksilö sinällään on ihmeiden ihme. Mitä pitemmälle tutkimus etenee, sitä hurjempia lopputulemia on edessä. Mm aivotutkimuksen saralla on viitteitä siitä, että tietoisuus ei asukaan aivoissa, vaan kehon ulkopuolella! Aivot hoitaisivat ainoastaan kehon fysiikan toimintoja. Dokumentoitu esimerkki: syntymästään saakka täyssokea nainen näkee itsensä leikkauspöydän yläpuolella, pelästyy äkillistä kykyään nähdä, kuvailee jälkikäteen tarkasti operaationsa etenemistä , kirurgin maneereja, työkaluja jne. Ihme?

Riippumatta elämänfilosofiasta tai uskonnollisuudesta, mielestäni ihmettely on ihmisoikeus ja ­ jopa velvollisuus. Tunnettu dikotomia: ei ole ihmeitä vs. on vain ihmeitä. Tunnustan kuuluvani jälkimmäiseen koulukuntaan. Ei tarvitse ihmetellä maailmankaikkeuden syntyä käsittämättömän tiheästä pisteestä 13,4 miljardia vuotta sitten, saati ajasta ja paikasta sitä ennen. Riittää, kun katsoo yötaivaalle, tulen liekkiin, lumihiutaleeseen, pikkulapsen ensimmäisiin askeliin. Yksittäinen kasvisolu on mikroskoopin alla käsittämätön tuotantotehdas.

Kun kirjoitin tätä, tuli tieto Lasse Mårtensonin kuolemasta. Hänkin oli itsessään ihme, mies, joka jätti jälkensä hienoilla sävellyksillään: Kaikki paitsi purjehdus on turhaa , Myrskyluodon Maija... Lassen musikaalisuus oli ihme, mistä se kumpusi, miksi kyky on niin harvoilla? Mihin kaunis musiikki meissä syvimmillään vetoaa? Mitä Lasselle tapahtui kuoleman hetkellä? Onko Lasse vielä olemassa ? Ihme.

Herään, uskoakseni, huomenaamulla. Yön aikana näen unia, toivottavasti jopa eroottisia. Mitä ovat unet, ihmisyys, seksuaalisuus? Ihmeitä!

“Rikkain on se, jonka huvit ovat halvimmat”

Henry David Thoreau

Heikki Lukinmaa

VTM Heikki Lukinmaa on pitkän linjan toimittaja, joka työskennellyt muun muassa Maikkarilla, BBC:llä ja Radio Ykkösessä. Hänen tuttua ääntään kuullaan myös Anakonda.fi:n netti-tv -sarjassa Putket punasina. Blogissaan Lukinmaa kirjoittaa kaikesta maan ja taivaan välillä ja kauempaakin: mies harrastaa näet kosmologiaa.

Lue Heikki Lukinmaan aiemmat blogit Anakonda.fi:ssä tästä:

Blogi: Kun Afrikka muuttaa Eurooppaan

Blogi: Miksi pubivisa -harrastusta pitäisi selitellä?

Blogi: Kun poika lähti armeijaan

Uusi blogi: Heikki Lukinmaa:"David ja Glenn - jotain itsestäkin on kuollut!"