Blogi: Heikki Lukinmaa: Aika ei odota

Anakonda.fi:n blogissaan toimittaja Heikki Lukinmaa on perimmäisten kysymysten äärellä: aika kuluu nopeasti, liian nopeasti. Tartu hetkeen, niinhän laulavat omin sanoin myös Bob Dylan ja Lasse Mårtenson.

Käsittelin kollegani kanssa uutista. Samalla ihmettelimme  ajan nopeaa kulkua. Kiina on juuri juhlistanut Hongkongin Britannialta palauttamisen 20-vuotispäivää. Britannia luovutti Hongkongin takaisin Kiinalle vuonna 1997.

Olin 20 vuotta sitten saman kollegan kanssa työstämässä uutista vallanvaihdosta. Viidennesvuosisata on mennyt hujauksessa.

Sama toimii pienemmillä aikaskaaloilla. Vastahan oli joulu, juhannus oli ja meni. Kohta on taas joulu.

Väittävät, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä nopeammin aika kuluu. Näin keski-iän pahemmalla puolella olevalle siltä todella tuntuu. Nuorempia tulee vastaan yhä useammin kuolinilmoituksissa, vaikkei niitä aktiivisesti seuraisikaan. Vasta kuoli ruotsalaisnäyttelijä Michael Nyqvist, hän oli 56-vuotias. 

Kuten nobelisti Bob Dylan laulaa:  ”Time is a jetplane, it moves too fast.

Aika juoksee, aika matelee, aika seisoo. Sanotaan, että vakavassa vaaratilanteessa muutama sekunti tuntuu pelastettavasta iäisyydeltä.

Voiko aikaa määritellä? Wikipedian mukaan aika on ”olemassaolon ja tapahtumien jatkuvaa näennäisesti peruuttamatonta etenemistä menneisyydestä tulevaisuuteen nykyhetken kautta.”  Teoriat ymmärtääkseni sallivat paluun tulevaisuuteen – ja menneisyyteen. Jotenkin ajan suhteellisuuden voi intuitiivisesti tajuta. Riittää, kun katsoo omaa rippikuvaansa. Sama kaveri – suhteellisen sama.

Raamattu puhuu alusta - ja lopusta. Siinä välissä Saarnaaja toteaa muun muassa: "Aika on itkeä, ja aika nauraa, aika on valittaa ja aika tanssia.” Sama latinaksi: carpe diem – tartu hetkeen. (joka juuri soljui ohi toim.huom)

Lienee parempi yrittää arvostaa edessään olevaa aikaa ja hyödyntää se parhaansa mukaan, taakseen liiemmin vilkuilematta. Niin kuin ajasta ikuisuuteen siirtynyt Lasse Mårtenson laulaa:Ole pienistä hetkistä onnellinen.

Tänään on loppuelämäsi ensimmäinen päivä.

Heikki Lukinmaa

VTM Heikki Lukinmaa on pitkän linjan toimittaja, joka työskennellyt muun muassa Maikkarilla, BBC:llä ja Radio Ykkösessä. Hänen tuttua ääntään kuullaan myös Anakonda.fi:n netti-tv -sarjassa Putket punasina. Blogissaan Lukinmaa kirjoittaa kaikesta maan ja taivaan välillä ja kauempaakin: mies harrastaa näet kosmologiaa.

Lue Heikki Lukinmaan aiemmat blogit Anakonda.fi:ssä tästä:

Blogi: Kun Afrikka muuttaa Eurooppaan

Blogi: Miksi pubivisa -harrastusta pitäisi selitellä?

Blogi: Kun poika lähti armeijaan

Uusi blogi: Heikki Lukinmaa:"David ja Glenn - jotain itsestäkin on kuollut!"

Blogi: Ihmeitä, aivotutkimusta - ja ennen kaikkea ihmettelyä

Blogi: Pioneer 10:n ikuinen matka - ja yt-neuvottelut

Blogi: Joulupukki, Pele - ja maailmanrauha

Blogi: Kun skloddi muutti pois