VIIKON INDIE: Musta Paraati: Käärmeet - Mestariteoksen seuraaja

Anakonda.fi:n Viikon indie on Musta paraatin Käärmeet -albumi vuodelta 1984. Se julkaistiin aikanaan seuraajaksi Peilitalossa -albumille, joka on sittemmin noussut klassikoksi. Mutta Käärmeet on jotain ihan muuta kuin Peilitalossa - hyvässä ja pahassa.

Käärmeet, Musta Paraatin toinen ja viimeiseksi jäänyt LP ilmestyi armon vuonna 1984. Kolmen vuoden lyhyen olemassaolonsa aikana bändi oli käynyt läpi monet muutokset. Käärmeillä lauloi jo kolmas laulaja: Lamasta tuttu Epe. Eikä alkuperäisestä kokoonpanosta ollut jäljellä kuin basisti Panda ja kitaristi Saku. Tässäkin tapauksessa on tulkinnan varaa, sillä Saku ei soittanut debyyttisinglellä, mutta oli jo täydessä tohinassa Peilitalolla. Käärmeillä rumpuja ja koskettimia soittivat uudet miehet: Sande ja Jesu.

Monet eivät laske toista LP:tä Musta Paraatin tekeleeksi. Se ei ole ihme: bändikin suunnitteli nimen lyhentämistä pelkäksi Paraatiksi. Siitä huolimatta kannessa seisoi lopulta Musta Paraati.

Mustan Paraatin uraa leimasi jatkuva muutos ja ovi kävi tiuhaan. Käärmeillä bändin soundi oli suoraviivaistunut rokkaavampaan suuntaan, poispäin Peilitalon synkän synteettisestä sytkytyksestä. Uusi levy oli tyylillisesti melko lähellä Laman hitaampaa tuotantoa eikä vähintään Epen ääntelystä johtuen.

Edellisvuoden nousuhuumasta oli päädytty toisen albumin krapulaan. Bändin sielu Jore jätti Paraatin jo niinkin varhaisessa vaiheessa kuin Peilitalon valmistuttua alkuvuodesta 1983. Siitä huolimatta vuonna 1983 Musta Paraati oli maan suosituin keikkabändi. Kesän aikana he kiersivät läpi kaikki festivaalit laulajanaan General Njassa.

Käärmeitä lumosi siis puoliksi uudistunut tuore kokoonpano: Panda, Saku, Sande, Jesu ja Epe. Äänitykset tehtiin, mutta Musta Paraati hyytyi kesken miksausvaiheen. Eikä albumin jälkeen tehty enää keikkoja. Voidaan siis puhua pahamaineisesta toisesta albumista. Käärmeet purivat lopulta omaan nilkkaan.

Toista albumia vaivaa viimeistelemättömyys. Siinä missä Joren sanoissa oli syvyyttä Epen tekstit olivat arkisempia ja ajalle tyypillisesti vertauskuvin sävytettyjä. Saku ja Jesu osallistuivat myös sanoittamiseen, joka oli aikaisemmin ollut Joren vastuualuetta. Osittain juuri näistä syistä Käärmeet ei Peilitalon kiehtovuudelle pärjää.

Käärmeillä kitara ja basso soivat kolkkoina, mutta ohuina. Päällimmäisenä paukkuvat sähkörummut ja Epen naukuva laulu. Koskettimien käyttö on vähäistä ja Kääriäisen loihtimaan äänimaailmaan verrattuna päälle liimattua. Jimi Suménin tuotanto teki Peilitalosta ajattoman, kun taas Käärmeillä ei varsinaista tuottajaa käytetty.

Puutteistaan huolimatta Käärmeet ei ole huono levy. Se ei vain pärjää vertailussa edeltäjälleen, joka nosti odotukset mahdottomiksi.

Musta Paraati ei varsinaisesti koskaan hajonnut. Se vain haihtui pois. Viime vuosina bändi on aktivoitunut Peilitalossa-LP:n kokoonpanolla laulajanaan Herra Ylppö. Tämä kokoonpano teki festivaalikiertueen ja muutaman pistokeikan klubeille vetäytyäkseen jälleen kuoreensa.

Tuoreimmat uutiset kertovat Peilitalon Jenkkijulkaisusta Cleopatra Recordsin toimesta. Herra Ylppö on siirtynyt sivuun ja laulajaksi numero 5 on liitetty Jyrki 69. Muutos jatkuu entiseen tapaan.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Tilaa Viikon indie -äänitteet osoitteesta http://stupidorecords.com/fi/.

Lue myös aiemmin julkaistut Anakonda.fi:n Viikon indiet tästä:

VIIKON INDIE: Viitasen Piia: Laulumaa - Lauluja kiitoksesta - ja ihmisen tuhovoimasta

VIIKON INDIE: Hellhound: Soitetaan rock`n`rollia - Punk-klassikon paluu

VIIKON INDIE: Autiomaa: Autiomaa: Hautaa surusi maahan - Katumusta katuojista

VIIKON INDIE: Teppo Vapaus: Lurjus - Vanhan liiton rokkari

VIIKON INDIE: Haikara: Haikara - Keräilyharvinaisuus taas saatavilla

VIIKON INDIE: Riistetyt valtion vankina - Punk-legenda Brasiliassa saakka

VIIKON INDIE: The Lieblings: Let Them Have It - Poppia särökitaroilla

VIIKON INDIE: Astrid Swan: From The Bed And Beyond - Kurkistus syöpäpotilaan kärsimykseen

VIIKON INDIE: Hanoi Rocks: Rebels On The Run - Kokoelma rönsyilevää luovuutta

VIIKON INDIE: Huora: Hukutaan paskaan - "HC-kiljumista ja hevielkeitä"

VIIKON INDIE: Mara Balls: Elävä kivi - "Rock ei olekaan kuollut!"

VIIKON INDIE: Kuoleman tappaneet - Kokoelma unohtuneita uuden aallon helmiä

VIIKON INDIE: Noitalinna huraa: Kaikki noidat linnassa - Kummajaisen kokoelma

VIIKON INDIE: Pelle Miljoona United: Olla joku - Ajankohtainen asennelevy