VIIKON INDIE: Riistetyt valtion vankina - Punk-legenda Brasiliassa saakka

Riistetyt on mahtinimi marginaalissa nimeltä suomipunk. Jo 1980-luvulta toimineen hard core -yhtyeen levyt ovat kautta maailman kysyttyjä keräilyharvinaisuuksia, siksi Anakonda.fi:n Viikon indie on iloinen uudelleenjulkaisu klassikkolevystä Valtion vankina.

Tamperelaisen Riistettyjen levyt ovat edelleen kuumaa kamaa ympäri maailman. Erityisesti brasilialaiset punkkarit pitävät bändiä suuressa arvossa.

Kannuksensa Riistetyt ansaitsivat Valtion vankina -debyyttialbumillaan sekä sitä ennen ilmestyneellä Laki ja järjestys -EP:llä. Molempia levyjä pidetään suomalaisen hardcore-punkin kulmakivinä.

1980-luvun alkuun mennessä ensimmäinen punk-aalto oli jo menneen talven lumia. Bändit olivat joko hajonneet tai vesittyneet. Uusi, kiivas hardcore-punk teki tuloaan ja kellareissa kolisi.

Hardcore vei punkin takaisin ruohonjuuritasolle. Musiikki oli nopeaa, kantaaottavaa ja kaoottista. Tampereesta kehkeytyi nopeasti tämän uuden tyylin pääkaupunki. Saman tyylin edustajia löytyi ripotellen muutamista muissakin Suomen kaupungeista, mutta jostain syystä erityisesti Tampereelta.

Jotain vikaa vesijohtovedessä kenties? Tampereelta tulivat myös hengenheimolaiset Kaaos, Bastards ja Tampere SS. Näitä bändejä yhdistivät nopeat biisit, niittirotsit sekä pikaliima.

Vastaavanlaista liikehdintää tapahtui ympäri maailman. Tamperelaisten tahkoajien esikuvat olivatkin pääosin englannista: Discharge, Chaos UK ja Disorder. Nämä englantilaisbändit aurasivat tietä ja näyttivät suunnan monille eikä "Noise not music" -eetos ollut kovin kaukana Riistettyjenkään musisoinnista.

Valtion vankina -albumilla Riistetyt pysyivät perusasioiden äärellä. Puolituntinen albumi alkaa Varukersin lainabiisillä Protest And Survive. Samanlaista kaahausta ovat myös 21 omaa biiisiä. Albumi ei juuri yllätyksiä tarjoa, mutta vauhti on nopeaa ja systeemi tappaa.

Merkillepantavaa on myös kuinka varhain Valtion vankina ilmestyi . Vuosi oli 1982! Vertailun vuoksi sanottakoon, että Kaaoksen Ristiinnaulittu -LP ilmestyi vasta kaksi vuotta myöhemmin! Dischargen legendaarinen debyyttialbumi Hear Nothing See Nothing Say Nothing ilmestyi myös 1982. Riistettyjen albumia voi hyvällä syyllä pitää merkkiteoksena.

Vuosien varrella Valtion vankina LP:stä on tullut erinäisiä uusintapainoksia, mutta Svartin versio avattavilla kansilla ja paksulla sanavihkolla on ehdottomasti komein.

Kuuntele Valtion vankina Spotifyn kautta tästä:

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Tilaa Viikon indie -äänitteet osoitteesta http://stupidorecords.com/fi/.

Lue myös aiemmin julkaistut Anakonda.fi:n Viikon indiet tästä:

VIIKON INDIE: Viitasen Piia: Laulumaa - Lauluja kiitoksesta - ja ihmisen tuhovoimasta

VIIKON INDIE: Hellhound: Soitetaan rock`n`rollia - Punk-klassikon paluu

VIIKON INDIE: Autiomaa: Autiomaa: Hautaa surusi maahan - Katumusta katuojista

VIIKON INDIE: Teppo Vapaus: Lurjus - Vanhan liiton rokkari

VIIKON INDIE: Haikara: Haikara - Keräilyharvinaisuus taas saatavilla