VIIKON INDIE: Kuoleman tappaneet - Kokoelma unohtuneita uuden aallon helmiä

Tätä oli punk, tätä oli punk Suomessa vuosina 1977 - 1983. Kuoleman tappaneet -kokoelman biisit on kerätty omakustanteilta, mukana on unohtuneita helmiä.

Kuoleman tappaneet on suomalainen versio Killed By Death -kokoelmista. LP kattaa 14 ennestään tuntematonta uuden aallon tekelettä. Kappaleet ovat kerätty 1977-1983 aikavälillä ilmestyneiltä omakustannesingleiltä ja -kaseteilta.

Levyn selkeästi tunnetuin bändi on Kollaa Kestää, jonka biisiä Ahvenanmaa takaisin Ruotsille tuskin kovin moni tätä ennen on kuullut. Tuhti Kymppi, T. Torni Band ja Blääh ovat täysin unohtuneita kykyjä.

Kokoelman aloittaa Maho Neitsyiden esiaste Tipi ja Ministerit. Mahojen esittämänä monille tutuksi tullut ATK kuuluu levyn parhaaseen antiin oivaltavan ja jopa ajalleen poikkeuksellisen futuristisen tekstinsä ansiosta. Tipin ja Ministereiden äänite on treenikämppätasoa. Seuraavana kuultava Tragedian Teeskentelijä on uuden aallon manserockia. Eikä ihme, sillä Tragedian ainokainen single ilmestyi vuonna 1983, jolloin suomirock nosti jo terhakkaasti viiksekästä päätään!

Kuoleman tappaneet on oivallinen dokumentti käännekohdasta, jolloin 1980-luvun suomalainen rock teki tuloaan. Aikalaisbändit oli kuunneltu tarkkaan. Usealle näistä bändeistä selkeimpänä esikuvana oli kahden ensimmäisen albumin aikainen Eppu Normaali (Nauta, Nirvana, Stratus ja Suurkaupungin haitat), Hassisen Kone (T. Torni Band), Vandaalit (SOS, Tuhti Kymppi) sekä Raision ihmeet Sig ja Korroosio Farfisa-urkuineen.

Pelle Miljoonan jalanjäljissä tullutta poliittista punkkia ei levyllä sen sijaan ole. Lähimmäs Pelleä paatoksessaan pääsee Blääh. Ihmekkös tuo sillä Eput olivat kovassa jo kovassa suosiossa ja nämä biisit tulivat maaseutujen nuorten kynistä. Kaukana Lontoosta saati New Yorkista.

Punk-kärpäsen puremasta nousseet pahkurat olivat omiaan herättämään huolen, josta sitten kirjoitettiin biisejä keskikaljan voimalla. Kuoleman tappaneet on kokoelmana erittäin tervetullut ja liitteenä tuleva paksu vihko mielenkiintoinen. Levyn jokainen bändi käydään pieteetillä läpi. Myös avattaviin kansissa on  Suomen kartta, jonne bändit ovat asuinpaikkansa mukaan oivaltavasti sijoitettu.

Parhaiten toimivat Tipi ja Ministerit sekä Kollaa Kestää. Heidän äänityksensä ovat rupisia, ja se on myös osa amatöörimäisen ulosannin viehättävyyttä.

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Tilaa Viikon indie -äänitteet osoitteesta http://stupidorecords.com/fi/.

Lue myös aiemmin julkaistut Anakonda.fi:n Viikon indiet tästä:

VIIKON INDIE: Viitasen Piia: Laulumaa - Lauluja kiitoksesta - ja ihmisen tuhovoimasta

VIIKON INDIE: Hellhound: Soitetaan rock`n`rollia - Punk-klassikon paluu

VIIKON INDIE: Autiomaa: Autiomaa: Hautaa surusi maahan - Katumusta katuojista

VIIKON INDIE: Teppo Vapaus: Lurjus - Vanhan liiton rokkari

VIIKON INDIE: Haikara: Haikara - Keräilyharvinaisuus taas saatavilla

VIIKON INDIE: Riistetyt valtion vankina - Punk-legenda Brasiliassa saakka

VIIKON INDIE: The Lieblings: Let Them Have It - Poppia särökitaroilla

VIIKON INDIE: Astrid Swan: From The Bed And Beyond - Kurkistus syöpäpotilaan kärsimykseen

VIIKON INDIE: Hanoi Rocks: Rebels On The Run - Kokoelma rönsyilevää luovuutta

VIIKON INDIE: Huora: Hukutaan paskaan - "HC-kiljumista ja hevielkeitä"

VIIKON INDIE: Mara Balls: Elävä kivi - "Rock ei olekaan kuollut!"