Laulun tarina: Eric Clapton: My Father`s Eyes - Kertojana tragedian kokenut isä ja poika

Eric Clapton kirjoitti kappaleen My Father` s Eyes isästään ja lapsestaan menetettyään molemmat. Anakonda.fi juttusarja Laulun tarina vie Grammy -palkitun uuden ajan klassikon syntyhistoriaan.

Eric Clapton, 70, ei ole niitä tyyppejä, joiden kanssa kannattaa lähteä "kilpailemaan" isä-roolin traumoista. Englantilaissyntyinen kitaristilegenda voi olla monin tavoin mukavoitunut miljonääri, mutta poikana ja isänä hänellä sellaisia kokemuksia, joita tuskin kukaan itselleen tahtoo.

Isäänsä Clapton ei koskaan tavannut. Isä oli kanadalainen sotilas, joka tapasi englantilaista Patricia Claptonia sen verran, että tämä synnytti Ericin 16-vuotiaana. Eric kasvoikin luullen äitiään sisarekseen - ja isäkseen tämän isäpuolta. Myöhemmin Patricia-äiti avioitui toisen kanadalaisen sotilaan kanssa ja muutti Saksaan, Eric Clapton jäi isovanhempien kasvatettavaksi Englantiin. Hänen biologinen isänsä kuoli vuonna 1985.

Lapsuus ei ollut poikkeuksellisista käänteistä ja kuvioista huolimatta rakkaudeton tai onneton, mutta suuri suru oman lapsen menettämisestä varjostaa Claptonin roolia isänä.

Vuonna 1991 Claptonin nelivuotias Connor -poika putosi New Yorkissa ikkunasta ja kuoli. Claptonin surutyönä kirjoittama Tears In Heaven on yksi hänen yli 50-vuotisen uransa suurimmista menestyksistä - ja käytetty muistokappale kautta maailman.

Mutta tuo yksi kappale ei tietenkään riittänyt lopettamaan isä-Claptonin tuskaa. Hän kirjoitti samoihin aikoihin myös biisin My Father` s Eyes, jossa kuvailee muistelmissaan Omaelämäkerta (Otava, 2009) rinnastavansa oman isäsuhteensa oman poikansa suhteeseen häneen. Kuinka he kaikki olivat samaa verta, vaikka omaa isäänsä Clapton ei koskaan tavannutkaan. Ja vaikka hän sai nauttia Connor -pojastaan aivan liian lyhyen aikaa.

Claptonin kerrotaan esittäneen biisiä ensimmäisen kerran keikalla jo vuonna 1992, vain runsas vuosi poikansa kuoleman jälkeen. Julkaistavaksi biisi kypsyi kuitenkin vasta vuonna 1998.

Laiskanpulskeana bluesina soiva My Father` s Eyes aloittaa Pilgrim -albumin. Rennosti ja vaivattomasti etenevän musiikin ei saa antaa hämätä, biisi on täynnä tunnetta. Clapton laulaa siinä sekä poikansa että isänsä näkökulmasta. Ehkä viiltävästi soiva kitara on hänen oma äänensä.

Lue lisää Laulun tarinat -sarjan juttuja Anakonda.fi:stä:

Laulun tarina: The Queen: The Show Must Go On - Tarina vaikeuksien kohtaamisesta

 

Laulun tarina: Olavi Virta: Hopeinen kuu - Legendan klassikko syntyi uran loppusuoralla

 

Laulun tarina: Hozier: Take Me Church - Kelpaa äijille ja teinille

 

Laulun tarina: Bronski Beat: Smalltown Boy - Ahdasmielisyyden kuvauksesta tuli pop-hitti

 

Laulun tarina: The Handsome Family: Far From Any Road - True Detectiven tunnarin esittää pariskunta

 

Laulun tarina: David Bowie: Space Oddity - Apollo 11 lensi kuuhun, Bowie "kaupallistui"

 

Laulun tarina: U2: New Year`s Day - Kiihkeästi rakkaudesta - ja Puolan solidaarisuus -liikkeestä