Nostalgia is DEAD -blogi - Gösta Sundqvistin muistolle

Gösta Sundqvist olisi nyt 60-vuotias, jos eläisi. Anakonda.fi:n Joose Berglund muistelee miestä Leevi & Leavingsin, satojen radio-ohjelmien, FC Atlantiksen ja myytin takana.

Kas kas, Gösta Sundqvist olisi nyt 60-vuotias, jos olisi elossa.

Gösta oli sivutoiminen talonmies Iso Roballa talossa, johon firmani Stupido pureutui lähes 20 vuodeksi. Harmi vaan, että mies heittäytyi täyspäiväiseksi musiikintekijäksi ja jalkapallofanaatikoksi hieman ennen meidän aikaamme.

Mies oli silti tuttu näky Roban kulmilla Ratakadulla vielä asuessaan ja kävi meillä levykaupassa joskus ostoksillakin.

Se Ratakadun kämppä, jossa pari kertaa kävin, oli kattoon asti täynnä levyjä, mutta vielä enemmän kuin levyjä oli jalkapallovideoita, VHS-muodossa tietenkin.

Fudis oli Göstan suuri intohimo, se oli pelannut sitä nuorena oikeasti muistaakseni poikamaajoukkueleirillä asti, eikä niin kuin Malmin Pete, joka vain väitti pelanneensa.

Tää ei nyt varsinaisesti kuulu tähän, mutta Petekin oli yllättävän hyvä futaaja elämäntavoistaan huolimatta. Oli se jossain pelannut, mutta ei kyllä maajoukkueessa.

Jäin kerran Göstan vedon alle jossain alkuperäisen Rumba Ragulinsin surullisen kuuluisassa haasteottelussa, jotka järjestään hävittiin, vaikka Malmi kuinka yritti viilettää oikealla laidalla.

Sundqvist oli jo aika tankkimainen ja pääsi skodaamaan suoraan vastapallosta meikää käytännössä munille. Lietteen Tero tuli kehumaan hienosta vedon blokkaamisesta - oikeasti en ehtinyt vaan väistää.

Göstalla oli yleensä kaikkialla päällä verkkarit ja tässä 1985 Koffin puistossa otetuissa kuvassa Göstahan näyttää varsin urheilulliselta. Roskikseen se hyppäs, "koska pitäähän kuviin nyt jotain rosoa saada".

Myöhemmin parta kasvoi ja äijä paisui. Ei kaljasta, kuten Suomi-muusikot yleensä, vaan siitä, että "vaimo laittoi liian hyvää ruokaa".

Tein Göstasta kerran radiohaastiksen ironista kyllä, Koffin sponsoroimaksi suunniteltuun sarjaan, joka jäi jostain syystä lopulta lavetille.

Göstan syytä se ei kyllä ollut - mies puhui kuin se kuuluisa ruuneperi, tosin innostuen vielä enemmän, kun puhe kääntyi musiikista fudikseen. Ja röökiä paloi - sinänsä epäurheilijamaisesti - ketjussa.

Fudis oli intohimon lisäksi myös Göstan heikkous. Muuten niin teräväkatseisen miehen näkö sumentui, kun pallo tuli kehiin. Joidenkin mielestä Göstaa suorastaan hyväksikäytettiin, kun hän maksoi divaritason pelimiehille reiluja palkkioita - usein omasta pussistaan.

Göstan pussin nyörit menivät kuitenkin lopulta kiinni. Atlantis FC, jolle hän keksi nimenkin, päätyi Veikkausliigaan asti - ja sieltä pois muilla rahoilla, kuin Göstan Leavings-tuloilla.

Kiinni napsahti myös Sundqvistin suu - aiemmin varsin hövelistä seuramiehestä, joka tosin ei ollut koskaan viihtynyt baareissa tai missään kokkareissa - kehkeytyi lopulta lähes erakko, joka ei viimeisinä vuosinaan puhunut julkisesti kuin musiikkinsa kautta.

Itse näin Göden viimeisen kerran Tölikässä, lähellä Bollista, Tarjoustalossa - tai mikä Saiturin piikki nyt siihen aikaan olikaan halpahallin nimi. Lohkaisin sille, että ootko laulujen aiheita etsimässä? Siihen Gösta naama peruslukemilla, et täällähän mä aina ostokseni teen.

Tietysti, missäpä muualla.

Göstan myyttisyys oli pitkälti myös myytti itsessään. Yleisradio "paljasti" vuonna 2015 Göstan olleen 80-luvun alussa kokeellista musiikkia tehneen The Silver-"yhtyeen" kahden singlejulkaisun takana. Käsittääkseni ao. seikka oli varsin yleisesti kaikkien 80-luvulla stadin musiikkipiirien liepeillä pyörineitten tiedossa.

Gösta oli monikasvoinen, eräänlainen renessanssi-ihminen, mutta ei sentään mikään guru, vaan lakaisi katua siinä, missä kuka tahansa muukin tsilari.

Jos minulta kysytään, niin tämä olisi paras kappalevalinta Göstan muistolle:

TEKSTI JA KUVAT: JOOSE BERGLUND

Joose Berglund pyörittää Stupido -levy-yhtiötä, -ohjelmatoimistoa ja independent -musiikin verkkokauppaa täällä. Lue myös hänen aiemmat Anakonda.fi -bloginsa:

Uusi blogi: Joose Berglund: Nostalgia is DEAD

Nostalgia IS DEAD -blogi - Cisse Häkkinen vuonna 1984

Nostalgia is DEAD -blogi - Echo & The Bunnymen Helsingissä 1985

Nostalgia is DEAD -blogi - Lords of The New Church

Nostalgia is DEAD -blogi - Pogues joi viskiä Suomessa

Nostalgia is DEAD -blogi - Andy McCoyn kanssa hippasilla Lappajärven Krouvissa

Nostalgia is DEAD -blogi - Varainhoitoa Pohjanmaan malliin: kun Status Quo kaatoi festarin

Nostalgia is DEAD -blogi - Kun Juice nukahti pöytään kesken haastattelun