Jasper Pääkkönen Löylystä: "Kiukaat lämpiminä maailman tappiin"

Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian sauna- ja ravintolaprojekti Helsingin Hernesaareen on valmis, ovet avataan alkavalla viikolla hiljaisesti. Anakonda.fi kävi jo Pääkkösen kanssa kokeilemassa lauteita.

"Tämä on meidän pienin saunamme. Tähän mahtuu 14-16 saunojaa, riippuen vähän ahtereiden koosta. Ja siitä, kuinka tiiviisti tai väljästi halutaan istua", Jasper Pääkkönen esittelee.

Ollaan Löylyssä, Helsingin Hernesaareen valmistuvassa sauna- ja ravintolakompleksissa. Näyttelijänä ja kalastusaktiivina tunnettu Jasper Pääkkönen on Löylyn isäntä ja pääomistaja yhdessä yrittäjätoverinsa, kansanedustaja, ravintoloitsija Antero Vartian kanssa. Helsingin kaupunki halusi pääkaupunkiin paraatipaikalle yleisen saunan, Vartia ja Pääkkönen voittivat kisan monien havittelemasta projektista - ja nyt he ovat toteuttaneet Löylyn. Ovet avataan hiljaisesti joskus alkavalla viikolla ilman suuria juhlallisuuksia. 

Löyly on siis valmis.

Istuimme Pääkkösen kanssa lauteilla paria päivää ennen lopputarkastusta, joka meni läpi viikonlopuksi. Loppusuoralla oltiin, saunanovien ja kiukaan piipun ja muutaman kattopaneelin kiinnitystä sekä loppusiivousta vaille maalissa. Lämmönlähdettä Pääkkönen muuten kutsui "maailman suurimmaksi puulämmitteiseksi Iki-kiukaaksi".

"Putinilla on kuulemma vielä isompi. Mutta se on sähkölämmitteinen. Sitä ei lasketa", hän virnistää.

Hymy on herkässä muutenkin. Löyly on ollut iso urakka niin Pääkköselle, Vartialle kuin rakentajillekin, jotka ovat kuvailleet rakennuksen ainutlaatuisten ratkaisujen vaativuutta seuraavanlaisella rakennusten vaativuusasteikolla: "Tavalliset - vaativat - mahdottomat - Löyly."

Lisäksi hanke on vienyt rahaa. Kuten Vartia Anakonda.fi:n jutussa aiemmin mainitsi, rakennusratkaisuja yksinkertaistamalla ja materiaalivalinnoista tinkimällä Löyly olisi syntynyt "puolet halvemmalla". Nyt budjetti on kuusi miljoonaa euroa. Vartia on kertonut, että se kasvoi projektin aikana miljoonalla ja kaksikko kävi pankissa neuvottelemassa lisää lainaa kesken kaiken. Pääkkönen ei puhu raha-asioistaan julkisesti, mutta viime syksynä toteutunut yrityskauppa epäilemättä auttoi Löylyn toteuttamista: Pääkkönen sekä muun muassa elokuvatuottaja Markus Selin myivät Maltalle rekisteröiden peliyhtiö iGame Groupin ruotsalaiselle Unibetille, kauppahinta oli 59 miljoonaa euroa. (Helsingin Sanomien juttu aiheesta löytyy tästä.)

Tämä pieni sauna toimii nyt kesän ajan aamusaunana. Näin on suunniteltu. Mutta koska Pääkkönen ja Vartia eivät vielä ole pitäneet saunaa auki päivääkään, he eivät ole käytännön kuvioiden suhteen yhtään niin ehdottomia kuin rakennuksen. Saunojen käyttöaikoja tullaan muotoilemaan asiakkaiden toiveiden mukaan. Ja käyttötapojakin, yhteissaunominen on tehty helpoksi ja mahdolliseksi eri kulttuureista tuleville matkailijoillekin niin, että ainakin aluksi Löylyssä saunotaan uimapuvuissa.

"Kesällä mennään tällaisella konseptilla. Syksyllä on ehkä vähän vähemmän turisteja, joten silloin kokeillaan ehkä vähän erilaisia juttuja. En vielä tidä, tuleeko silloin naisten ja miesten päivät erikseen. Ja kokeillaanko clothing optional -sekasaunoja."

Kansainvälistä uraa näyttelijänä tehnyt Pääkkönen on perehtynyt eri maiden saunakulttuureihin. Siihen, kuinka Saksassa ja Keski-Euroopassa on sekasaunoja, joissa on kylvetään alasti. Vastaavasti Britanniassa ja Yhdysvalloissa suhde alastomuuteen on kaikkea muuta kuin mutkaton. Pääkkönen muistelee vaihto-oppilasvuottaan Jenkeissä, sikäläiset kaverit eivät olleet koskaan nähneet vanhempiaan ilman vaatteita. Suomalaisestahan se kuulostaa älyttömältä.

"Muistan pikkupoikana olleeni kiinnostunut, miltä faija ja ukki näyttävät. Jaahas, että tämmöisiä muutoksia. Vanhana minäkin sitten näytän tuolta."

Tämä "pikkusauna" on jatkuvalämmitteinen puusauna, jota tullaan vuokraamaan myös yksityistilaisuuksiin. Lisäksi Löylyyn mahtuu kaksi isompaa saunaa, ne ovat kertalämmitteisiä puusaunoja, ja toinen niistä on savusauna.

"Molemmissa on pakettiauton kokoiset kiukaat, joita lämmitetään viidestä kuuteen tuntiin. Nyt kun niitä lämmitetään, ne eivät todennäköisesti koskaan enää ole täysin kylmiä. Toisin sanoen ne kiukaat pysyvät lämpiminä tästä maailman tappiin asti."

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen

Lue Anakonda.fi:stä myös muut Löylyn rakennusprojektia käsittelevät jutut:

Antero Vartia pian valmistuvasta Löylystä: "Tämän olisi voinut tehdä puolet halvemmalla"

Löyly! Näin Antero Vartia ja Jasper Pääkkönen paljastavat uuden saunaravintolansa logon

Näin syntyy saunakeidas Löyly - uusi juttusarja seuraa Antero Vartian ja Jasper Pääkkösen hullua projektia

Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia, suurhanke Hernesaareen - Mistä "Löylyssä" on kyse?

KÄSITELTY: korjattu kirjoitusvirheitä ja kieliasua, lisätty Vartialle titteli ravintoloitsija