Antero Vartia pian valmistuvasta Löylystä: "Tämän olisi voinut tehdä puolet halvemmalla"

Suomen kesän puhutuin uusi matkakohde tulee olemaan Löyly, Antero Vartian ja Jasper Pääkkösen sauna- ja ravintolakompleksi Helsingin Hernesaaressa. Anakonda.fi tapasi Vartian, joka kertoi isosta periaatteesta rakennusprojektissa: se on nähtävä sadan vuoden säteellä, ei kvartaaleittain tuottavana rahasampona.

Tällaista saunapaneelia ei ole missään muualla.

"Tämä on koivuvanerijätteestä hydraulisesti kasaanpuristettua ja yhtäaikaa lämpökäsiteltyä. Tämä on nimenomaan koivun sydänpuuta", esittelee Antero Vartia.

Vartian ja Jasper Pääkkösen Löyly on ensimmäinen paikka, jossa juuri tätä vaneria käytetään.

Ainutlaatuinen puu sopii ainutlaatuiseen saunaan - ja ainutlaatuiseen rakennukseen. Sillä sitä Löyly tosiaan on. Asia alkaa hahmottua ohikulkijoille Helsingin Hernesaaressa vähitellen. Paljon erikoisia muotoja ja persoonallisia materiaalivalintoja. Ja silti kaikki on tehty käyttötarkoituksen ehdoilla: touko-kesäkuun vaihteessa avattava Löyly on ennen kaikkea sauna- ja ravintolakompleksi. Paikka, jossa voi viihtyä katsoen merta saunanlauteilta tai ravintolapöydästä, terassilla tai sisällä tilaustaan nauttien.

Vartia on kauppatieteiden maisteri ja vihreiden ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hän on kantanut edustajatyön ohella isoa vastuuta Löylyn rakennusprojetista, kun hankkeen toinen puolikas, näyttelijä Jasper Pääkkönen on kuvannut Viikingit -tv-sarjaa Irlannissa.

Urakka on ollut iso, tuntunut välillä liiankin isolta.

"On tässä tullut öitä valvottua", Vartia kertoo.

Muun muassa silloin, kun itsenäisyyspäivänä myrskytuuli repi suojapressut ja rakennustyömaa oli hetken aikaa sään armoilla.

Ja jo sitä ennen, kun 15 rakennusfirmaa nosti kätensä pystyyn piirrustukset nähtyään - ne ehdottivat yksinkertaisempia ratkaisuja, onhan paikka tosiaan luonnonolosuhteiden osalta äärimmäisen vaativa: meren vesi, jää ja silloin tällöin myrskyksi yltyvä tuuli piiskaavat rakennusta enemmän kuin sisämaassa.

Mutta rakennetaanhan satamiakin, joten Löylyn terassiin ja vedenalaisiin tukirakenteisiin löydettiin kyllä kestävät ratkaisut - ja rakentaja toteuttamaan ne. Isommaksi haasteeksi muodostuivat sittenkin kiinteistön ainutlaatuiset rakennusratkaisut, joiden takia Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston Länsisatama -projektin arkkitehti Jari Huhtaniemi hehkutti talon harjakaisissa Löylystä "tulevan vielä Unescon suojelukohteen".

Vartia nyökkää. Talo on tehty persoonalliseksi - ja kestäväksi. Sen ajatellaan saunottavan stadilaisia ja matkailijoita vielä sadan vuoden kuluttuakin.

"Kiinteistössä kaikki betonivalut mitä on tehty tai teräsvalut tai ulkona olevat puuratkaisut ovat sellaisia, joita ei muualta löydy", Vartia luettelee.

"Yrittäjänä sitä joskus miettii, mitä järkeä tässä kaikessa on. Mutta sekin auttaa tsemppaamaan, kun muistaa, että tällä kaikella on vaikutusta myös monen muun ihmisen elämään", Vartia sanoo.

Jo rakennusvaiheessa Löyly työllistää kymmeniä rakentajia, valmiina se on noin 45 - 50 ihmisen työpaikka.

Sitä se olisi ollut, vaikka rakennuksen osalta olisi kirjaimellisesti vedetty mutkia suoraksi. Ja käytetty tavallisempia, edullisempia materiaaleja.

"Tämän olisi voinut rakentaa puolet halvemmalla", Vartia sanoo.

"Yrittäminen tässä olisi sitten ollut paljon turvallisemmalla pohjalla. Jouduimme nyt käymään pankissa useita kertoja neuvottelemaan lainat uusiksi. Ja joka kerta uskoimme, että se kerta on viimeinen. Mutta kustannukset vain nousivat."

Lopullinen budjetti on kuusi miljoona euroa. Miljoonan enemmän kuin runsas vuosi sitten, kun Vartia ja Pääkkönen lähtivät projektiaan vetämään. Ulkopuolisia yhtiökumppaneita kaksikko ei ole ottanut, vaikka sellaisia tarjolla olisikin ollut. Nyt visio on säilynyt puhtaana - ja toteutettu kvartaaliajan ajattelua uhmaten kalliisti ja komeasti.

"Eihän tälle paikalle voi rakentaa muuta. Tämä on sekä kantakaupungissa että veden päällä. Tähän voi rakentaa vain niin, että ottaa huomioon koko rakennuksen tulevan aikaperspektiivin - sata vuotta."

Vartia siis on kauppatieteiden maisteri, joka kyllä hallitsee numerot. Mutta niitä hän ei halua liikaa korostaa.

"Hyvä yrittäjä on sellainen, jolla on uskonto kymppi - ja matematiikka nelonen."

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen

Lue Anakonda.fi:stä myös muut Löylyn rakennusprojektia käsittelevät jutut:

Löyly! Näin Antero Vartia ja Jasper Pääkkönen paljastavat uuden saunaravintolansa logon

Näin syntyy saunakeidas Löyly - uusi juttusarja seuraa Antero Vartian ja Jasper Pääkkösen hullua projektia

Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia, suurhanke Hernesaareen - Mistä "Löylyssä" on kyse?