Näin syntyy saunakeidas Löyly - uusi juttusarja seuraa Antero Vartian ja Jasper Pääkkösen hullua projektia

Antero Vartia ja Jasper Pääkkönen eivät vielä kaksi vuotta sitten tienneet, että kesällä 2016 heillä käsissään Löyly, sauna- ja ravintolakeidas peräti tuhannelle ihmiselle. Anakonda.fi seuraa uudessa juttusarjassa helsinkiläisiä ja matkailijoita kiinnostavan kohteen valmistumista.

Löyly, tuo suomalaisille niin tuttu sana saa pian uuden merkityksen. Löyly on pian myös Helsingin Hernesaareen avattava sauna- ja ravintolakompleksi.

Löylyn harjannostajaisia vietettiin torstaina 7. huhtikuuta. Kun kyseessä oli juhla, paikalla oli iloisia ihmisiä – ja ehkä leveimmin hymyilivät hankkeen puuhamiehet ja ainoat omistajat, kansanedustaja-ravintoloitsija Antero Vartia (vihr.) ja näyttelijä Jasper Pääkkönen, nyt siis ravintoloisija hänkin.

”Jos olisimme tienneet kaksi vuotta sitten, millainen urakka tästä tulee, emme olisi tähän lähteneet. Eikä kukaan mukaan olisi lähtenyt. On tämä ollut niin älytön. Kustannukset ovat nousseet matkan aikana monta kertaa”, Vartia kertoo Anakonda.fi:lle.

Pitämässään juhlapuheessa Vartia mainitsi, että rakennustöiden aikana kaksikko on joutunut käymään pankissa hakemassa lisää rahaa. Kokonaisbudjetti on paisunut viidestä miljoonasta kuuteen miljoonaan euroon. Kustannuksia ovat nostaneet rakennuksen ainutlaatuiset ratkaisut ja sijainti, esimerkiksi meren päälle valmistuvan jättiterassin teräsrakenteilta vaaditaan poikkeuksellista lujuutta.

”Viisi miljoonaa piti olla sellainen summa, että se kattaa ihan kaiken. Mutta siihen on siis tullut miljoona lisää”, Vartia sanoo.

Jasper Pääkkösen mukaan kaksikon on ollut helppo pitää vaatimustasoa yllä, sillä omistajia ovat tosiaan vain he kaksi. Laatu ja ympäristöystävällisuus ovat olleet yleisohjeena kaikissa valinnoissa: lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat ovat taidegallerioiden käyttämää mahdollisimman vähän heijastavaa lasia ja rakennuksen puuosat ovat FSE –sertifioitua puuta, ympäristöystävällisesti hoidetusta metsästä peräisin.

Mitä kaikkea projektiin onkaan mahtunut, siitä Anakonda.fi kertoo nyt alkavassa juttusarjassaan Löylyn toukokuun lopun avajaisiin mennessä.

Miten Vartian ja Pääkkösen projektiin on vaikuttanut se, että kummallakin on myös muu vaativa työ mahtipontisen ravintolahankkeen lisäksi? Miten kansanedustaja Vartia ja Dublinissa Viikingit –tv-sarjaa kuvaava Pääkkönen ovat pitäneet yhteyttä projektin aikana? Miten rakennus muuttui niiden kahden vuoden aikana, jolloin Löyly on ollut heidän hankkeensa? Hernesaareen sauna-ravintola -kompleksihan on ollut suunnittelijoiden pöydällä jo viiden vuoden ajan.

Näihin ja muihin kysymyksiin saadaan vastaus lähiviikkoina juttusarjassa Näin syntyy saunakeidas Löyly.

Sitä ei sen sijaan tarvitse arvuutella enää yhtään, kenelle sauna on suunnattu: kaikille helsinkiläisille, kaikille suomalaisille, kaksikko kutsuu - ja kaikille matkailijoillekin, toki.

”Vaikka olemme halunneet tehdä laadukasta, tästä paikasta ei tule liian fiiniä. Ihmisten täytyy uskaltaa tulla tänne”, Vartia sanoo.

”Tämä ei ole yhtään elitistinen paikka”, Pääkkönen vahvistaa.

Entä miten kiteyttää Löylyn idean Joonas Mäkilä Löylyn ravintolatoimintaa pyörittävästä Royal Ravintolat Oy:stä?

”Aurinko, meri, sauna – ja ehkä pari lonkeroa.”

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen