Jasper Pääkkönen ja Antero Vartia, suurhanke Hernesaareen - Mistä "Löylyssä" on kyse?

Löyly! Siinä sana, jota tapailevat yhä useammat turistit ja kaupunkilaiset Helsingissä jo vuoden kuluttua. Anakonda.fi tapasi suuren rakennusprojektin puuhamiehet Jasper Pääkkösen ja Antero Vartian.

"Löyly on vasta työnimi. Ulkomaalaisille saa kuitenkin aina selittää, että suomen kielessä on ihan oma sana saunan kiukaalta nousevaa vesihöyryä varten", Jasper Pääkkönen sanoo Anakonda.fi:lle.

Nimi on vielä kiveen hakkaamatta, mutta muuten valmistelut Helsingin Hernesaareen rakennettavasta jättimäisestä sauna- ja ravintolakompleksista ovat pitkällä. Jasper Pääkkösen ja hänen yrittäjätoverinsa Antero Vartian tavoite on, että jo vuoden kuluttua kesällä Löylyssä lyödään löylyä ja syödään.

Jasper Pääkkönen, 34, on yksi 2000-luvun menestyneimpiä suomalaisnäyttelijöitä. Hänet on nähty isoissa rooleissa lukuisissa elokuvissa, muun muassa Matti, Leijonasydän ja Vares -sarjan leffoissa.

Antero Vartia, 34, on kauppatieteiden maisteri, joka tunnetaan yrittäjänä helsinkiläisen Mattolaiturin takaa. Hänet on myös nähty juontajana Kadonneen jäljillä -tv-ohjelman kahdella tuotantokaudella. Vartia pyrkii eduskuntaan Vihreiden listalta Helsingissä.

Kiireiset miehet vakuuttavat, että Löylyyn löytyy aikaa - on toki syytäkin, onhan kyseessä suurhanke, joka työllistää jopa 40 ihmistä.

"Kalenteri tulee olemaan täynnä. Olemme kuitenkin rakentaneet kuviot niin, että pystymme tekemään muutakin. Voihan olla, että Leevi (Vartian lempinimi) valitaan eduskuntaan kuukauden kuluttua", Pääkkönen sanoo - hän itse aikoo jatkaa näyttelijäntöitään.

Löyly -hanke esiteltiin medialle torstaina. Se on osa vuosikymmenien projektiksi venyvää Länsisataman suuralueen rantojen rakentamista. Ruoholahti siirtyi teollisuudelta asumiseen ja viihtymiskäyttöön jo 1980-luvulta lähtien. Parhaillaan rakennetaan Jätkäsaarta. Hernesaaren kimppuun käydään toden teolla ensi vuosikymmenellä.

"Kaupunkilaisten käyttöön tulee yhteensä 16 kilometria rantaviivaa", sanoo Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston arkkitehti Jari Huhtaniemi.

Se tarkoittaa aluetta Hernesaaresta Jätkäsaaren ja Ruoholahden kautta Salmisaareen saakka. Mukana ovat myös Telakkaranta ja Eiranranta. Kun kaikki nämä on rakennettu vuoteen 2030 mennessä, alueilla asuu 30 000 ihmistä.

Löyly on paitsi helsinkiläisten myös matkailijoiden käyttöön suunniteltu viihtymispaikka. Ravintoloineen, terasseineen ja kolmine saunoineen sata metriä pitkä rakennus houkutellee Helsinkiin ja Suomeen ns. Stop over -matkaajia niin risteilyaluksilta kuin Helsinki-Vantaan lentoasemaltakin.

"Helsinki-Vantaalla pysähtyy vuosittain kaksi miljoonaa aasialaista käymättä varsinaisesti Suomessa. Kunpa saisimme heistä edes osan piipahtamaan Suomessa tunneiksi tai päiviksi", Visit Finlandin johtaja Jaakko Lehtonen kommentoi.

Pääkkönen ja Vartia ovat lyöneet löylyä hankkeeseen loppukesästä lähtien. Kaupunkisuunnitelmassa tuohon paikkaan on kaavailtu saunaa kuitenkin jo neljän vuoden ajan.

Löyly valmistuu yksityisellä rahoituksella. Pääkkönen ja Vartia ovat hanketta valmistelevan firman takana kahdestaan.

He vakuuttavat, etteivät ole joutuneet tinkimään periaatteistaan, Pääkkönenhän on tunnettu tehokalastuksen vastustaja. Ravintolaan on kuulemma etsitään ammattikalastajaa, joka tuo ravintolassa valmistettavat kalat aluksellaan suoraan Löylyn laituriin. Myös rakennusmateriaalit on valittu kestävän kehityksen ihanteiden mukaan, vakuutetaan.

"Haluamme kertoa tarinan suomalaisen metsän matkasta Hernesaaren rannan saunaravintolaksi", Pääkkönen sanoo.

Ympäristöystävällisyyten liittyvät vaatimukset ovat synnyttäneet lähes ylitsepääsemättömiä ongelmia. Paikkahan on vaativa: rakennusmateriaali on sään, meriveden ja kovan käytön armoilla. Mutta onneakin on ollut matkassa: Norjasta kaksikko löysi ensimmäisinä Suomessa puunkäsittelytuotteen, jota he pitävät suorastaan mullistavana. Tämä tuote on nimeltään Kebony, ja se tekee puusta immuunin kulutukselle ja sääolosuhteille.

"Mikä parasta, se on Joutsen -merkitty tuote, eli saimme lyötyä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. "

Vaikka hanke on monin tavoin kunnianhimoinen ja suunnattu kaupunkilaisille ja turisteille, tekijöillä on myös oma kauha kiulussa muutenkin kuin bisnesmielessä.

"Olen autoton etelähelsinkiläinen", Jasper Pääkkönen sanoo.

"Aina, kun minulle tulee ulkomaisia vieraita, he tahtovat saunaan. Hotellien saunoja löytyy, mutta niistä ei pääse uimaan järveen tai mereen. Kohta on sellainen paikka, johon heidät voin viedä."

Löylyssä tulee olemaan terassilla kuumavesiallas sekä talvellakin käytössä oleva uimapaikka, avanto. Kolme saunaa ovat kaikki yhteissaunoja, joissa kylvetään uima-asuissa. Naisilla ja miehillä on erilliset pukuhuoneet.

"Paikasta tulee tasokas. Ja näin kun sanotaan, ihmiset yleensä ymmärtävät, että se tehdään vain jet setille. Sitä me ei missään nimessä olla tekemässä", Vartia sanoo.

"Tästä tulee nimenomaan kaupunkilaisten olohuone."

Teksti ja pääkuva: Pasi Kostiainen, havainnekuva Avanto Arkkitehdit

Käsitelty: Korjattu se, että ammattikalastajaa vielä etsitään ja lisätty yksi kappale ja kaksi kommenttia.