Taas ajaa Saga Siltaa - Selvitimme kultti-Porschen tarinan

Vuoden 1977 Porsche 911S on yhä mukana Silta -tv-sarjan kolmannella tuotantokaudella. Anakonda.fi kertoo ruotsalaisetsivä Saga Norenin auton tarinan - ja sen, mitä Sagaa näyttelevä Sofia Helin siitä ajattelee.

Ensivaikutelman perusteella paljon olennaista kahden ensimmäisen tuotantokauden tehokeinoista on Silta -tv-sarjasta jäljellä, vaikka tanskalaisetsivä Martin Rohde (Kim Bodnia) onkin poissa. Hänen ruotsalaiskollegansa Saga Noren (Sofia Helin), marraskuisen haalistunut värimaailma - ja siihen täydellisesti sopiva oliivinvärinen Porsche 911S.

Yle Areenassa on nähtävillä vielä lokakuun 2015 loppupuolelle dokumentti Nordic Noir, joka kertoo Silta -sarjan ja muun muassa Vallan linnakkeen, Rikoksen ja Lilyhammerin kansainvälisestä suosiosta. Ohjelman mukaan Silta on myyty kolmea valtiota lukuunottamatta kaikkiin maailman maihin.

Tämä on luonut kansainvälisen kiinnostuksen sarjan näyttelijöihin, henkilöhahmoihin - ja muun muassa Saga Norenin Porscheen, jolla hän kurvaa tutkintapaikoille huolestunut, pohtiva ilme kasvoillaan. Autoa on rahdattu Silta -rekvisiittana tv-tapahtumiin eri puolille maailmaa, muun muassa Lontoon Nordicana -festivaaleille.

Autosta on tullut Silta-Sagalle samanlainen tavaramerkki kuin Aston Martinista James Bondille, Porsche 964:stä Californicationin Hank Moodylle tai Peugeot 403:sta etsivä Columbolle.

Sillan Porsche 911S on vuoden 1977 mallia. Se on niin sanottu "Amerikan tuontiauto", joka selittää sen, että se ylipäätään on S-malli. Saksassa ja muualla Euroopassa ei myyty Porsche 911:n S -mallia enää vuoden 1975 jälkeen, kertoo Hooniverse.com -sivusto. Expressenin mukaan auton toi Ruotsiin vuonna 2009 Teknikens värld -lehden testipäällikkö Hans Hedberg. Kun hän näki auton San Franciscossa, se oli kuulemma rakkautta ensisilmäyksellä. Vuotta myöhemmin Hedberg kuitenkin myi auton - Silta -tv-sarjan tuotantoyhtiön lavastajalle. Hedberg tahtoisi Expressin mukaan ostaa auton takaisin, mutta tyytyy iloitsemaan siitä, että näkee sen tv:ssä.

Sivuston mukaan auto on kuvausten ulkopuolella myös käytöstä poistettuna, ilmeisesti hyvin säilyneellä harrasteautolla ajetaan vain kesäisin. Auton moottorin iskutilavuus on 2687 kuutiosenttimetriä, hevosvoimia on 165.

Auto sopii uhkaavan coolille Saga Norenille kuin nahkahousut - joiden suosio on sarjan myötä myös kasvanut.

Mutta mitä Sagaa näyttelevä Sofia Helin ajattelee autosta itse?"Se on kamala. Vihaan autoa ... tai tunnen sitä kohtaan sekä rakkautta että vihaa", Helin sanoi Expressenille. "Sitä on vaikea ajaa. Vaihteet ovat hyvin herkkiä."

Fakta: Silta, kolmas tuotantokausi sunnuntaisin klo 21, Yle TV1. Jaksot nähtävissä myös Yle Areenassa

Teksti: Pasi Kostiainen

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Silta tv-sarjan kolmoskausi valmistuu vaikeuksista huolimatta - katso teaser

Näkyykö Porschen suosiossa elokuvan ja tv:n vaikutus? Katso lista auton tähtirooleista

Mikä taantuma? Porsche, Lexus ja Jaguar käyvät Suomessa hyvin kaupaksi