47 faktaa David Bowiesta - Tiesitkö tämän kaiken?

Ei kaikki, mitä David Bowiesta tulee tietää, mutta paljon. Anakonda.fi käy läpi dramaattisesti juuri levyjulkaisunsa jälkeen kuolleen legendan uran tärkeimmät levyt ensisinkusta lähtien, yhteistyökuviot, vaimot, vaikuttajat ja mediapelin.

David Bowie on kuollut, David Bowie elää.

Mestariartisti on poistunut keskuudestamme, mutta hänet tullaan kyllä muistamaan. Anakonda.fi antaa 47 syytä, miksi.

Bowie oli kaikkea tätä, tämä kaikki oli hänen elämässään oleellista:

1.Laulaja

Bowien muistokirjoituksissa on pohdittu hänen merkitystään ja lueteltu hänen saavutuksiaan niin, että melkein on unohtunut kuinka ainutlaatuinen hänen lauluäänensä oli. Hänellä oli tunnistettava, persoonallinen, miellyttävä äänenväri, mutta myös laaja ääniala, jota hän käytti taitavasti ja tyylitajuisesti. Juuri lauluääni mahdollisti kaiken muun.

Bowie olisi ollut epäilemättä merkittävä taiteilija, vaikkei olisi osannut laulaa - mutta onneksi hän osasi.

2. Rockin ensiaallosta vaikuttunut

Bowien isä toi kotiin single-levyjä, kun David -poika oli herkässä iässä noin kymmenen korvilla. Elettiin 1950-luvun jälkipuoliskoa ja Elvis ja Little Richard näyttivät suuntaa. Bowie kuvaili myöhemmin ensikokemusta Tutti Frutti -kappaleesta:"Olin kuullut Jumalaa."

3. Kuoron kasvatti

Amerikkalaiset soul-laulajat ovat poikkeuksetta oppineet laulamaan - ja osoittaneet lahjakkuutta - gospel-kuoroissa. Bowien tausta oli brittiversio tästä: hän lauloi koulun kuorossa. Hän otti varhain myös tanssitunteja - ja osoitti lahjakkuutta niilläkin.

4. Työväenluokan sankari

Työväenluokkaisessa Lontoon Brixtonissa varhaisvuotensa viettäneen Bowien äiti oli elokuvateatterin paikannäyttäjä, isä työskenteli lastenkodin varainkerääjänä.

5. Keskenään erilaiset silmät

Bowien silmät näyttävät joissakin kuvissa eri värisiltä, syy on vasemman silmän pysyvästi laajentunut pupilli. Davidia lyötiin 14-vuotiaana, kun hänelle tuli parhaan kaverinsa kanssa riitaa tytöstä. Iskusta tullut silmävamma vei David-pojan neljän kuukauden sairaalahoitoon.

6. Monipuolinen taidetausta

Bowien 1970-luvulla hätkähdyttäneen visuaalisuuden perusta valettiin jo 1960-luvulla, kun Bowie opiskeli taidetta, muotoilua, taittamista, ladontaa – ja tietysti musiikkia.

7. Multi-instrumentalisti

Bowie hallitsi useita instrumentteja. Normaalien bändisoittimien rumpujen, basson ja kitaran lisäksi hän soitti myös muun muassa saksofonia, viulua ja pianoa.

8. Jazz-fanaatikko teinistä testamenttiin

Jo 14-vuotiaana Bowie ihaili Charlie Mingusin ja John Coltranen jazz-levytyksiä ja otti saksofonitunteja. Ei siis ollut sattumaa, että viimeiseksi jääneen albuminsa Blackstarin hän teki jazz -muusikoiden avustamana.

9. Ensilevytys 17-vuotiaana

Bowie piti myös bluesista. 1960-luvulla laulajan ensimmäiset bändit King Bees ja Manish Boys soittivat bluesia. Ihan ensimmäinen levytys oli Davie Jones And The King Bees -nimellä julkaistu single Liza Jane. Julkaisuvuosi oli 1964, Bowie oli tulloin 17-vuotias.

10. Folkia ja psykedeliaa

Bowie haki tyyliään 1960-luvun loppupuolen. Läpimurtona voidaan pitää kappaletta Space Oddity (1969), jossa yhdistyivät hieman ristiriitaiset innostuksen kohteet folk ja psykedeelinen rock. Ohessa Spotify -upotus, josta klassikkobiisin voi kuunnella 12 kertaa eri versioina.

11.  Hitintekijä

Space Oddity oli lupaus, jonka Bowie lunasti sittemmin satoja kertoja: hän on yksi rockhistorian etevimmistä laulunkirjoittajista. Tuotteliaalla 1970-luvulla hän kirjoitti kappaleita myös muille, esimerkiksi Mott The Hooplen suurimman hitin All The Young Dudes.

12. Uraauurtanut lavaesiintyjä

Bowie tunnetaan paitsi biiseistään, myös villeistä ja visuaalisista esiintymisistään. Ziggy Stardustin kiertue oli uraauurtava, samoin myöhemmät kiertueet, esimerkiksi Diamond Dogs ja Thin White Duke. Bowien 1970-luvun kiertueet tasoittivat tietä 1980-luvun ilmiölle, kun stadionkiertueista todella tuli massojen viihdettä muun muassa Bowien, Queen ja Rolling Stonesin voimin. Bowien esiintyminen ja androgyyni, kaikin puolin värikäs lavaolemus oli esikuva useille naisartisteille Kate Bushista Madonnaan ja Lady Gagaan.

13. Biseksuaali

Ziggy Stardustin hahmoa Bowie perusteli 1970-luvun haastatteluissa biseksuaalisuudellaan. 1980-luvulla hän totesi ”tunnustuksen olleen hänen elämänsä suurin virhe”.

14. Glam -rockin tähti

Bowie ja hänen kanssaan kitaraa soittanut Marc Bolan olivat Glam-rockin ensimmäisiä tähtiä.

15. Alice Cooperin kopioija?

Bowien 1970-luvun alun androgyyniä imagoa syytettiin kopioksi amerikkalaisen, itseään yhtä lailla meikanneen Alice Cooperin tyylistä.

16. "Hullu"

Aladdin Sane (1973) oli hieno albumi ja paljastava sanaleikki: A Lad Insane, hullu jätkä. Teemalevy kuvasi järkkyvää mieltä – jollainen oli Bowiellekin tuttu.

17. Englishman in New York

Bowie asui Yhdysvalloissa 1974-1976, kodit löytyivät New Yorkista ja Los Angelesista. Yhdysvalloissa ja nimenomaan New Yorkissa hän asui perheensä kanssa myös elämänsä viimeisen vuosikymmenen.

18. Kokaiiniriippuvainen

1970-luvun puolivälissä Yhdysvalloissa Bowiesta tuli kokaiiniriippuvainen ja hän alkoi kärsiä huumeongelmasta useine sivuoireineen.

19. Thin White Duke

Kokaiinipöllyssäkin Bowie oli tuottelias: hän loi uuden Thin White Duke –sivupersoonan, jonka johdolla jatkoi musiikillisia seikkailujaan maustaen levyjään amerikalaisella soulilla ja funkilla.

20.Berliiniläinen

Bowie pelastautui Yhdysvalloista Berliiniin. Hän pyrki sekä eroon huumeista että tuntemattomuuteen asuen vaatimattomasti Kreutzbergin kaupunginosassa.

21.  Berliini-soundin luoja

Berliinin vuodet tuottivat kehutun levytrilogian Low – Heroes – Lodger. Albumien urbaania suljetun kaupungin soundia ovat monet artistit ja yhtyeet Pelle Miljoona Oy:stä ja U2:sta Kentiin lähteneet tavoittelemaan levyttämällä Berliinissä. Bowie oli  tekemässä Hansa Studioista pyhiinvaelluspaikkaa maailman rockartisteille ja -faneille.

22. Levy-tuottaja 1

Berliinissä Bowie osallistui ystävänsä Iggy Popin soololevyn The Idiot (1977) tuottamiseen. Bowie myös kirjoitti levyn kappaleista muun muassa myöhemmin itsekin versioimansa hitin China Girl.

 23. Levytuottaja 2

Jo aiemmin hän oli tuottamassa muun muassa Lou Reedin klassikkolevyä Transformer (1972).

24. Näyttelijä

Bowie näytteli lukuisissa elokuvissa. Hän oli mukana muun muassa leffoissa Merry Christmas Mr Lawrence (1983) ja Twin Peaks – Fire Walk With Me (1992). Lista Bowien elokuva-alan töistä löytyy tästä.

25. Esikuva myös Suomessa

Suomessa tunnettuja Bowien ihailijoita ovat muun muassa Hector, Päät –yhtye ja Kalle Ahola.

26. Aviomies 1

Bowie oli avioliitossa kahdesti. 1970-luvulla hänen rinnallaan nähtiin Angie Bowie. Pariskunta ei ole ollut tiettävästi puheväleissä vuosikymmeniin. Angie Bowie sai kuulla miehensä kuolemasta tosi-tv -ohjelma Big Brotherin taloon, jossa on kilpailijana.

27. Aviomies 2

Nykyisen puolisonsa, huippumalli Imanin kanssa Bowie avioitui  vuonna 1992.

28. Yksinhuoltaja

Liiton Angie Bowien kanssa päätyttyä eroon, pariskunnan pojan Zowie Bowien huoltajuus määrättiin Davidille. Zowie tunnetaan nykyisin nimellä Duncan Jones. Hän on elokuvaohjaaja. Angie Bowie syyttää, että David Bowie käänsi pojan äitiään vastaan eivätkä hekään ole tavanneet vuosikymmeniin.

29. Tyyliniekka

Bowie oli  muodin edelläkävijä paitsi lavalla, myös sen ulkopuolella. Hän hoikan kroppansa peittona nähtiin huippumuotiluomuksia, viime vuosikymmeninä lähinnä hyvin istuvia pukuja. Tämä kuva Bowiesta julkaistiin viikonvaihteessa Blackstar -levystä tiedotettaessa. Tyyli piti loppuun saakka.

30. Tanssittaja

Puku päällä Bowie tuli tunnetuksi erityisesti Let` s Dance –levynsä valokuvista ja videoista 1983. Useasti tyyliään ja linjaansa vaihtanut avautui levyllä sisäisten tunnelmien tulkista tanssittajaksi. Tämä toi uutta yleisöä, mutta myös karkotti vanhoja faneja. Australialaisessa, Bowieen ja kuvausseurueeseen kuulemma vihamielisesti suhtautuneen, mutta kuvauksissa tanssimaan innostuneen autenttisen yleisön edessä kuvatun klassikkovideon voi katsoa tästä.

31. 31. Duetto-kumppani

Vaikka Bowie oli tuottelias omissa nimissään, hän on ehtinyt levyttää paljon myös muiden artistien kanssa. 1980-luvun puolivälissä hän nousi listojen kärkeen Mick Jaggerin kanssa tekemällään Dancing In The Street –versiolla.

32. Huumorin kohde

Bowieta parodioitiin vuosikymmenten kuluessa paljon. Räävitön animaatiosarja Family Guy esitti koko Dancing In The Street -videon eräässä jaksossaan, kutsui videota "kaikkien aikojen eniten homoimmaksi videoksi" ja "moralisoi":"Se tapahtui ja me kaikki annoimme sen tapahtua." Siinä ei tosin taidettu nauraa Bowielle ja Jaggerille, vaan ymmärtämättömille moralisteille... YouTube -videon kohtauksesta voi katsoa tästä.

33. Hyötyi Live Aidista

Bowie oli 1980-luvulla ajan hengen mukaan monissa hyväntekeväisyystempauksissa. Queenin ja U2:n ohella hän oli yksin suurimmista hyötyjistä itse esiintyessään Live Aid -mammuttikonsertissa vuonna 1985. Ympäri maailmaa televisioitu konsertti nosti Let` s Dancen ansiosta huipulla olleen laulajan suosiota entisestään.

34. 34. Vierailija

Bowie vieraili useiden muiden artistien ja yhtyeiden konserteissa. YouTubesta kannattaa katsoa esimerkiksi tämä taltiointi David Gilmourin kanssa vetäistystä Comfortably Numbista. Pink Floydin klassikosta on harvoin kuultu yhtä hienoa versiota kuin tämä Lontoon Royal Albert Hallissa toukokuussa 2006 taltioitu.

35. Suomen-kävijä

Bowie vieraili Suomessa viidesti, ensimmäisen kerran vuonna 1976 Helsingin Messukeskuksessa. Seuraavaa keikkaa jouduttiin odottamaan 20 vuotta, 1996 Bowie nähtiin Helsingin jäähallissa ja sitten heti seuraavana vuonna Turun Ruisrockissa. Viimeinen vastaava konserttipari oli Reality -albumin (2003) jälkeen, kun Bowie esiintyi Helsingin Hartwall Arenassa syksyllä 2003 ja seuraavana kesänä Seinäjoen Provinssirockissa.

36. Miljonääri

Bowiella oli 1990-luvulla talousongelmia, mutta hän onnistui hankkimaan kappaleidensa oikeudet ja vuonna 1997 myymään Bowie-bondeina ennen vuotta 1990 levyttämiensä 287 kappaleen oikeudet. Kauppasumma oli 55 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Varakkuutta oli toki kerääntynyt toki myös tekijänoikeustuloista, esiintymispalkkioista ja levytyssopimuksista. Esimerkiksi EMI-levy-yhtiön kanssa allekirjoitettu viimeinen sopimus arvioitiin 30 miljoona dollarin arvoiseksi. Viimeiset albuminsa Bowie julkaisi omalla ISO -levymerkillään.

37. Elokuvamusiikin säveltäjä

This Is Not America on yksi Bowien kappaleista, jotka hän levytti elokuvamusiikiksi. Harva muistaa elokuvaa Haukka ja Lumimies, mutta tämän Pat Metheny Groupin kanssa tehdyn kappaleen tuntee toivottavasti useampi. Bowien musiikkia on käytetty runsaasti myös muissa elokuvissa. Pat Metheny kertoi soundtrackin julkaisun aikaan vuonna 1985, että Bowie piipahti studiossa vain parin tunnin ajan, lauloi osuutensa vakuuttavasti - ja homma oli sillä selvä. Kappaleen voi kuunnella Spotifyn kautta tästä:

 38. Tin Machine

Saatuaan 1980-luvun loppupuoliskon soololevyilleen vaisun vastaanoton, Bowie halusi heittäytyä rivijäseneksi bändiin ja perusti Tin Machinen. Yhtye eli kahden albumin verran ja kävi kiertueellaan Suomessakin.

39. Kokeilija ja etsijä

Jos Bowieta voi jotenkin määritellä, niin hän oli loputon uuden etsijä ja kokeilija. Hän jatkoi uteliaita seikkailuja uusien musiikillisten vaikutusten alaisena 1990-luvulla. Hän palasi 1995 yhteistyöhön Berliinin-aikaisen hovituottajansa Brian Enon kanssa tehden industriaali-vaikutteisen Outside –albumin (1995). Seuraava levy Earthling (1997) ammensi puolestaan junglesta ja drum`n`bassista. Monet levyt jäivät kohtuullisen vähälle huomiolle ja monet Bowie -harrastajat pitävät niitä nyt aliarvostettuina. Outside -albumin voi kuunnella Spotifyn kautta tästä:

40.  Pelimusiikin tekijä

Vuonna 1999 Bowie teki soundtrackin Omikron –tietokonepeliin.

41. Palkittu

Bowie vastaanotti elämäntyö-Grammyn vuonna 2006. Kiitospuheessaan hän ilmoitti pitävänsä keikkailusta ja levyttämisestä välivuoden.

42. Erakko

Välivuosi venähti. Bowie ei enää lähtenyt kiertueelle ja antoi viimeisen haastattelunsakin vuonna 2007. Bowie keskittyi perhe-elämään vaimonsa Imanin ja Alexandra -tyttärensä kanssa. Vaikka hän epäilemättä vietti vilkasta seuraelämää lähipiirinsä kanssa - ja kirjoitti uutta musiikkia - häntä pidettiin mediapaaston takia julkisuuserakkona.

43. Viimeinen keikka

Bowie esiintyi viimeisen kerran marraskuussa 2006 New Yorkissa järjestetyssä hyväntekeväisyyskonsertissa, hän lauloi Alicia Keysin kanssa.

44. Yllätyslevy

Bowie yllätti vuonna 2013 albumilla The Next Day. Levy julkaistiin 8. tammikuuta, Bowien syntymäpäivänä ilman ennakkotiedotteita. Levy sai ylistävät arviot. Sen on harvinainen äänite, ikääntymisestä ja muistoista kertova levy, ilman pehmentävää nostalgiaa.

45. Yksinäisten ystävä

Bowien taiteen ydin oli monille hänen asettumisensa ulkopuoliseksi, hän oli alien joissakin rooleissaan kirjaimellisesti, ja myös hänen vanhentumisen kuvauksissaan oli vahvaa yksinäisyyden kuvausta.

46. Mediapelaaja

Bowie ei valittanut tulleensa kohdelluksi mediassa kaltoin. Tunne oli molemminpuolinen. Hänet tunnettiin herrasmiehenä ja helppona haastateltavana ja esimerkiksi suomalaisten toimittajien ja levy-yhtiöihmisten muistosanat hänestä ovat olleet poikkeuksellisen lämpimiä ja korostaneet Bowien olleen helposti lähestyttävä henkilö.

1970-luvulla Bowie oli sensaatiomainen hahmo, hän viihtyi julkisuudessa tehdäkseen tiiviiseen tahtiin vaihtuneet hahmonsa Ziggyn, Aladdinin ja muut tunnetuiksi. Mutta viimeinen vuosikymmen oli tälle avoimuudelle täydellinen vastakohta. Yhdeksään vuoteen Bowie ei antanut ainoatakaan haastattelua, vuoden 2004 jälkeenkin vain muutamia.

47. Taiteilija haudan takaa

Blackstar -albumin Bowie levytti tietäen kuolevansa sen julkaisun aikoihin. Tuottaja Tony Visconti, Bowien kanssa yli 40 vuotta työskennellyt legenda sanoi, että Bowie teki kuolemastaankin taidetta.

Pasi Kostiainen

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Näin maailman mediat muista Bowieta - Katso kansikuvat

David Bowie 1947 - 2016 - Rocklegenda sairasti salaa

Kehuttu! Lue Bowien uutuuden arviot maailmalta - ja kuuntele levy itse