David Bowie 1947 - 2016 - Rocklegenda sairasti salaa

David Bowie on kuollut. Hän kuoli sunnuntaina, kaksi päivää 69-vuotispäivänsä jälkeen syöpään. Anakonda.fi kunnioittaa todellisen rocklegendan muistoa hänen tuoreella Lazarus -videollaan, jota nyt katsoo uusin silmin.

David Bowie kuoli 69-vuotiaana läheistensä ympäröimänä. Hän oli sairastanut syöpää puolitoista vuotta, kerrotaan Bowien virallisella Facebook -sivulla.

Bowie teki ainutlaatuisen uran, jota tullaan lähiaikoina muistelemaan laajasti - ja silti vain raapaisu sen merkityksestä saavuttaen. Bowie teki useita urakäännöksiä ja onnistui väsymättömänä etsijänä myös löytämään jatkuvasti uutta. Ja uutta vielä tavalla, joka ei ainoastaan merkinnyt hänelle itselleen tuoreen näkökulman löytämistä, vaan kokonaisen musiikkityylin uutta ulottuvuutta. Näin Bowie-käsittelyn läpi ovat musiikin historiaan jääneet muun muassa glam-rock ja Berliinistä vaikutteita ammentanut taiderock ja jopa disko-musiikkikin. Ja monet muut musiikkityylit.

Bowien kutsuminen taiderockin tekijäksi tuntuu sekin vähättelyltä, hittejä kun hänellä oli kaikilla kuudella vuosikymmenellä jolloin hän musiikkia teki. Hän oli poptähti ja taiteilija, sujuvasti molempia yhtä aikaa.

Ja musiikkia hän teki loppuun asti. Uusin levy Blackstar julkaistiin perjantaina 8. tammikuuta - vain kaksi päivää ennen kuolemaa, Bowien 69-vuotispäivänä.

Ennen Blackstaria ja kolme vuotta sitten julkaistua The Next Day -albumia Bowie vietti pitkän hiljaiselon. Hänestä julkaistiin joitakin paparazzi-kuvia hänen eläessään arkeaan New Yorkissa. Jo noin neljä vuotta sitten huhuttiin, että Bowie on sairastunut keuhkosyöpään ja hänen musiikkiuransa on ohi. Arvostettu brittiläinen musiikkitoimittaja ja kirjailija Tony Parsons pohdiskeli kolme vuotta sitten Mirrorissa, että Bowien paluun katalysaattorina saattavat toimia vakavat terveyshuolet.

Bowie itse ei kommentoinut huhuja millään tavalla, hän sairasti salaa. Hän pidättäytyi ylipäätään haastatteluista viime vuodet, ne olivat todella vähissä hänet kahdesti Suomeenkin tuoneen Reality -albumin (2003) jälkeen.

Mutta ikääntymisestä ja kuolemasta Bowie lauloi kahdella viimeisellä levyllään tavalla, jotka eivät heijastele mitään väistyvän alfa-uroksen kipuilua vaan väistämättömän kuoleman lähestysmistä.

Blackstar kuulosti vakavalta ja testamentilliseltä viikonvaihteessakin, mutta nyt Bowien kuoleman jälkeen levyä voi kutsua testamentiksi. Videobiisissä Lazarus hän laulaa näin, levyttäessään jo tietäen, että hän on musiikin saavuttaessa kuulijat jossain toisaalla:

Look up here, I’m in heaven

I’ve got scars that can’t be seen

I’ve got drama, can’t be stolen

Everybody knows me now

Anakonda.fi kunnioittaa David Bowien muistoa jakaen ohessa Lazarus -videon. Jutun kuva on myös kaappaus videosta.

Pasi Kostiainen