Kevin Carter, Manic Street Preachersin traaginen laulu valokuvaajasta

Keskiviikkona Suomessa esiintyvän Manic Street Preachers laulaa muustakin kuin rakkaudesta: Anakonda.fi:n juttusarjassa Laulun tarina muistellaan valokuvaaja Kevin Carteria.

Everything Must Go oli Manic Street Preachersin albumijulkaisu brittipopin kultakaudella 1990-luvun puolivälissä. Siitä on nyt 20 vuotta, joten Manics on levynsä synttärikiertueella. Levyn klassikot ja muut walesilaisyhtyeen hitit soivat Helsingin jäähalliin rakennetussa intiimissä Black Boxissa keskiviikkona.

Manic Street Preachers on suomalaisille tutuin 1990-luvun brittipopin menestyjistä. Yhtye on käynyt täällä yli kymmenen kertaa, esiintynyt muun muassa Ruisrockissa ja Provinssissa, Flow Festivalilla ja Helsingissä lisäksi niin Vanhalla, Circuksessa kuin jäähallissakin. Seuraava keikka on Vaasassa 13. elokuuta.

Vetoaisiko suomalaisiin Manicsin vakavampi ote verrattuna Oasisiin, Bluriin tai Pulpiin, muihin brittipopin suuruuksiin verrattuna? Vai ovatko nämä olleet vain sekä isompia nimiä että harvemmin keikkailevia, että ne olisi saatu Suomeen useammin? Nämä muut bändithän ovat myös pitäneet vuosien mittaisia taukoja toiminnassaan, Oasis on on jopa hajonnut. Walesilainen trio on toiminut koko ajan.

Ehkä ei ole liioiteltua hakea yhteyttä Manic Street Preachersin musiikin haikeuden, tuskan ja melankolian ja suomalaisen musiikkiperinteen väliltä. Ehkä pienessä Suomessa ymmärretään pienestä Walesista tulevan yhtyeen asennetta.

Ainakin vuonna 1996 Manicsillä oli isoja tarinoita kerrottavaan - elihän se itse silloin hurjaa toipumisvaihetta. Edellisvuonna yksi bändin neljästä jäsenestä, biisinkirjoituksesta pitkälti vastannut Richey James Edwards oli kadonnut. Epätasapainoisen kitaristin katoaminen on mysteeri edelleen.

Epäilemättä Edwardsin katoamisen, todennäköisen kuoleman aiheuttama suru ja hämmennys kiteytyy kiihkoksi ja vimmaksi Everything Must Go -levyllä. Basisti Nicky Wire kirjoitti levylle kappaleita haastavista aiheista. Vai miltä kuulostaa tarina journalistista, joka työssään hirveyksiä nähtyään päätyy itsemurhaan?

Valitettavasti Kevin Carter on tositarina. Se kertoo eteläafrikkalaisesta Carterista (1960 - 1994). Aiemmin sotilasurallaan pettynyt Carter ryhtyi 1980-luvulla kuvaamaan kotimaansa rotusortoa ja poliittisia levottomuuksia. Hän kohtasi ja kuvasi kuolemaa eri ryhmittymien julmuuksissa, tekijöinä ja uhreina niin mustia kuin valkoisiakin. Vuonna 1993 hänen kuvansa nälkää näkevästä sudanilaislapsesta ja tämän takana kyttäävästä korppikotkasta voitti Pulizerin.

Helsingin jäähallissa kuullaan keskiviikkona varmasti kiihkeä, James Dean Bradfieldin intohimoisen laulu- ja kitaratulkinnan johdattama versio Kevin Carterista.

Sen voi kuunnella Spotifyn kautta tästä.

Fakta: Manic Street Preachers - Everything Must Go 20th Anniversary Helsingin Jäähallin Black Boxissa keskiviikkona 20. huhtikuuta 2016. Lisätietoja tästä.

Anakond.fi ja Live Nation Finland järjestävät kilpailun, jossa voi voittaa ilmaisen sisäänpääsyn konserttiin kahdelle - lisätietoja tästä. Kilpailu päättyy konserttipäivänä kello 8.00 - kilpailun tiedot tästä.

Lue Anakonda.fi:stä myös nämä Manic Street Preachers -jutut:

Flow -vieras Manics -James: "Levymme ovat kuin Kain ja Abel!"

Manic Street Preachersin laulaja Helsingissä:"Olen nähnyt Suomen muuttuvan"

KUVA: Kuvaaja Rebecca Harfield kuvaa kollegansa Kevin Carteria.