Flow-vieras Manics -James:"Levymme ovat kuin Kain ja Abel!"

Manic Street Preachers esiintyy Helsingin Flow Festivalissa lauantaina. Yhtyeen uutta levyä on ylistetty paluuksi bändin huippuvuosien tasolle. Bändin laulaja James Dean Bradfield kuvailee lyhyen ajan sisällä julkaistuja kahta levyä toistensa vastakohdiksi raamatullisin säkein.

Walesilaisyhtye Manic Street Preachers ei varsinaisesti ole urallaan kokenut laskukautta, mutta silti se elää tietynlaisen uudelleenhyväksymisen keskellä. Esimerkiksi brittilehti New Musical Express julisti pari viikkoa sitten, että uusi Futurology -albumi nostaa Manicsin takaisin huipulle.

Futurology on hyvä levy, mutta niin oli syksyllä julkaistu edeltäjäkin Rewind The Film. Kovin erilaisia levyt toki ovat.

- Niin ovat, vahvistaa yhtyeen laulaja James Dean Bradfield Anakonda.fin haastattelussa.

- Aloimme tehdä levyjä kolme vuotta sitten. Tai oikeastaan aloimme vain tehdä kappaleita. Annoimme kappaleiden tulla sellaisina kuin ne luonnostaan tulivat. Ja kun valmiina oli yli 30 kappaletta tajusimme, että tässä on nyt biisit kahteen eri albumiin. Oli akustisia kappaleita ja elektronisempia. Meidän oli erotettava ne. Muuten ne olisivat tuhonneet toisensa kuin Kain ja Abel.

Fiksun bändin maineessa oleva Manic Street Preachers on tuttu kirjallisista vertauksistaan - ja tyypillistä pop-tuotteen markkinointia syvällisemmistä ja poliittisemmista kommenteista ja havainnoista. Anakonda.fin toukokuussa julkaisemassa Bradfieldin haastattelussa, hän pohti Suomen muuttumista niiden noin 20 vuoden aikana, kun yhtye on täällä vieraillut. Joten on varmaan ihan ymmärrettävää, että hän vertaa yhtyeensäkin levyjä raamatullisesti.

- Jos meillä joskus urallamme on vapaus julkaista kaksi albumia ihan noin vain, niin nyt. Ja niin me teimme, Bradfield, 45, sanoo.

Hän on ollut mukana yhtyeessä sen uran alusta lähtien 28 vuotta. Varaa siis taitaa olla.

-Levymme ovat muuttuneet edellisestä seuraavaan voimakkaasti aiemminkin. Niin kävi esimerkiksi Holy Biblen ja Everything Must Gon välissä.

Mistä uuden levyn mahtipontiset konemusiikkivaikutteet tulevat? Niissä on kuulevinaan vaikkapa Simple Mindsiä?

-Tarkoitat varmaan varhaista Simple Mindsia? Se on aina ollut minulle tärkeä vaikuttaja. Nicky puolestaan pitänyt paljon Kraftwerkista. Ja jo Richie oli aikoinaan mieltynyt taiteelliseen industriaalirockiin, hän kuunteli Einstürzende Neubautenia.

Manic Street Preachers esiintyi Suomessa edellisen kerran toukokuussa. Yhtyeen keikka Helsingin Circuksessa oli loppuunmyyty ja menestys myös muuten: bändi on saavuttanut paljon uusia kuulijoita ja säilyttänyt vanhat faninsa. Ja tallella oli myös yhtyeen tavaramerkki, katusaarnaajan intohimo. Esiintymispaikka Flow-festivaalin päälavalla lauantaina klo 21 on ansaittu.

Kuuntele Manic Street Preachersin uusi albumi tästä:

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen