Eicca, mitä mahtui Apocalyptican välivuoteen?:"Kaksi levytystä, talon rakentaminen..."

Yksi Suomen ahkerimmista vientibändeistä on Apocalyptica. Anakonda.fi tavoitti Eicca Toppisen Apocalyptican Pohjois-Amerikan -kiertueelta ja kysyi, miltä meno maistuu välivuoden jälkeen. Se välivuosi ei tosin ollut pelkkää lepoa sekään.

Eicca Toppinen, olet Apocalyptican kanssa Pohjois-Amerikan kiertueella. Missä olette tähän mennessä olleet ja millainen on meininki ollut?

"Kiertue alkoi San Fransiscosta 8.4. ja tällä hetkellä ollaan Albanyssä, New Yorkissa. On kierretty Losin, Vegasin, Texasin ja Kanadan kautta. Illalla keikka numero 15/18 ja tällä kertaa meidän oma keikka. Muutenhan pakettiin kuuluu Sixx A.M. ja japanilainen Vamps. Huomenna jatkuu koko rykmentin voimin New Yorkissa. Meininki on ollut loistava kaikilla keikoilla ja tunnelmat hyvät muutenkin."

Minkä kokoisissa paikoissa esiinnytte?

"Keikkapaikat ovat olleet 2000 - 5000 hengen haarukassa. Hyviä saleja."

Miten yleisö on ottanut vastaan uuden Shadowmaker -albumin kappaleet?

"Lyhyemmissä seteissä ollaan soitettu Cold Blood ja Shadowmaker, joista varsinkin Shadowmaker tuntuu herättävän hämmennyksen sekaista ihailua. Hienoa huomata, että biisit putoaa, vaikka porukka ei tunnekaan niitä ennakolta. Iso osa yleisöstä on lähinnä Nikki Sixxin faneja eikä tunne meitä kovin hyvin. Onpahan opetettu tuntemaan. Tänään pidemmässä setissä vedetään lisäksi ainakin Till Death Do Us Part, Sea Song ja Dead Man's Eye."

Shadowmaker tehtiin viime syksynä Nashvillessä. Miksi juuri siellä?

"Levytyspaikka valittiin oikeastaan tuottajan mukaan. Nick Raskulineczilla on siellä täysvarustettu studio, joten oli luontevaa lähteä sinne. Kotikaupungissa äänittämisessä on aina haastavaa studiotyön ja muun elämän yhteensovittaminen. Levyttäminen on järjettömän intensiivistä touhua, 10-14 tuntisia päiviä kuusi päivää viikossa - ja aivot toimii 24/7. On parempi olla olosuhteissa, joissa saa keskittyä sataprosenttisesti."

Levylle ei ainakaan tarttunut kantrisoundia, Nashvillehän on paitsi Yhdysvaltain musabisneksen kolmas iso keskus (Los Angeles, New York), myös ennen kaikkea maassa erittäin suositun kantrimusiikin keskus.

"Nashville on musiikillisesti kaikkea, ei vain kantria. Yhä useammat musiikintekijät ovat muuttaneet Los Angelesista Tenneseehen edullisempien tilavuokrien ja elinkustannusten perässä."

Miten kuvailisit Shadowmakeria? Mitä haettiin - ja saatiinko sitä, mitä haettiin?

"Meillä oli jo varhaisessa biisintekovaiheessa selkeä visio, minkälaista soundia ja energiaa halutaan.  Puskettiin hillittömällä vimmalla siihen suuntaan. Se,  että saatiin vielä lopuksi Greg Fidelman miksaamaan levy, teki levystä juuri sellaisen kuin haluttiin. Tuntuu, että ekaa kertaa aikoihin lopullinen miksaus vastaa täysin sitä, mitä haluttiin. Nyt syntyy jo paljon uusia visioita, mitä halutaan lähteä tulevaisuudessa testaamaan. Mutta levy on juuri sellainen kuin haluttiin tehdä, eli ollaan erittäin tytyväisiä."

Levy tehtiin Apocalyptican uran pisimmän tauon päätteeksi. Miten tuo breikki vaikutti bändiin?

"Tauko oli tasan vuoden mittainen, tosin sävelsin sen aikana Wagner Reloaded -spektaakkelin ja vietettiin bändin kanssa kuukauden verran sitä treenatessa ja esittäessä. 7th Symphonyn jälkeen rundattiin pari vuotta ja sit oli toi vuoden "tauko".  Ehdin siinä tauon aikana tehdä Cherry & The Vipersinkin kanssa levyn ja rakentaa talon, että ei se vuosi ihan jouten maaten menny. "

"Breikki teki erittäin hyvää. Oli hyvä ottaa etäisyyttä hommaan ja tehdä muunlaisia musiikillisia juttuja. Tauon jälkeen oli kaikilla sama fiilis, että kaikkien lukemattomien yhteistyörönsyilyiden jälkeen oli kiinnostavinta kääntää katse musiikillisesti sisäänpäin. Kaikilla oli hirveä palo ja intohimo lähteä tekemään nimenomaan bändilevyä. Koska vokaalibiisejä oli pöydällä reilusti, ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi tuli etsiä laulaja, joka laulaa koko levyn vokaaliosuudet ja lähtee myös mukaan rundille."

Teillä on nyt yhtyeessä kiertueellanne sama laulaja kuin levyllä. Tuntuuko esiintyminen nyt erilaiselta, kun Franky Perez laulaa sekä albumilla että keikoilla?

"Tipe Johnsson hoiti loistavasti pestinsä meidän kiertuelaulajana, mutta pakko sanoa, että nyt kun Franky on laulanut myös levyllä, laulajan läsnäolo lavalla tuntuu erittäin luontevalta. Luonnollisesti keikkojen pääpaino on edelleen instrumentaaleissa, mutta laulujen määrää on lisätty. Julkaistuja Apocalyptica-vokaalibiisejä on jo melkein 30."

Miten Franky Perez on sopeutunut ryhmään? Missä vaiheessa hänestä voidaan puhua Apocalyptican täysjäsenenä?

"Franky istuu porukkaan loistavasti. Hän on ollut niin kauan musiikkihommissa ja tehnyt ja nähnyt kaikenlaista, joten hän tietää hyvin miten hommat pyörii. Franky tuntuu erittäin orgaaniselta osalta ryhmää niin lavalla kuin lavan ulkopuolella, mikä on ehkä jopa vähän yllättävää, kun ottaa huomioon, että me olemme suomalaisia muusikoita, jotka olemme tunteneet toisemme melkein aina - ja Franky on taas ensimmäinen tapaamani ihminen, joka on syntynyt ja kasvanut Las Vegasissa. Hänellä on muuten kuubalaiset juuret."

"Emme yleensäkään halua tehdä kovin pitkälle meneviä suunnitelmia. Frankyn kanssa on sovittu tästä Shadowmaker -kiertueesta joka tulee kestämään seuraavat pari vuotta. Aika näyttää minkalainen albumi halutaan silloin tehdä, ja onko Frankyllä mahdollisesti siinä jonkinlainen rooli vai muutetaanko konseptia johonkin suuntaan. "

Olette aiemmin tehneet levyjenne ilmestyttyä pitkiä, yli vuoden pituisia kiertueita ja mainitsit nytkin, että "pari vuotta" vierähtää tien päällä. Minne saakka teille on sovittu esiintymisiä?

"Käytännössä sovittuja keikkoja on jouluun saakka, noin sata keikkaa. Ensi vuonna luvassa on lisää klubikeikkoja Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, Australiassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa sekä tietenkin festivaalikeikkoja kaikilla mantereilla. Ollaan varmaan pitkällä keväässä 2017 ennen kuin kiertue on ohi."

Teksti ja kuva: Pasi Kostiainen, kuvassa Apocalyptica Finnvox -studioilla Helsingissä helmikuussa 2015.

Eicca Toppinen kirjoittaa myös Anakonda.fi:lle blogia. Lue:

Eicca Toppinen:"Miten kertoa bänditoverille, että tämän biisi on kiusallisen p---a?"

 

Eicca Toppinen: Ikkunaton huone ja toukka drinkissä

 

 

 

Eicca Toppinen: Rock` n` rollin autuudesta ja glamourista - "Tyhmempikin ymmärsi, ettei soiteta iskelmää!"

 

 

 

Eicca Toppinen: Rock` n` rollin autuudesta ja glamourista osa 1 - Apocalyptica ja lohikäärme, Cherry & The Vipers ja poron takapuoli