Blogi: teatteriesityksen synty - Läpimenon jälkeen posket kipeinä, nauramisesta

Ohjaaja Jalmari Jalonen työstää helsinkiläisen Teatteri Kultsan kanssa esitystä Rosa Liksomin Family Affairs -näytelmästä. Hän kirjoittaa Anakonda.fi:lle työprosessista ja kertoo tällä kertaa esitykseen valmistumisen kaavasta, ja kuinka se toistaa itseään: aluksi ei ole kiire ja homma on hauskanpitoa, sitten tulee paniikki ja sitten...

Harjoituskausi on nyt puolessa välissä. Se menee joka kerta samalla kaavalla: ensin ei ole kiire mihinkään, kaikkea voidaan kokeilla ja etsiä, pidetään hauskaa. Puolen välin jälkeen touhu vakavoituu. Tajutaan, että yksittäistä kohtausta ei treenata enää kuin muutamassa harjoituksessa, niissä sen on löydettävä muotonsa ja sen jälkeen harjoitellaan vain kokonaisuutta. Ja lopussa tulee tietenkin paniikki, lukuisat esityksen elementit pitää saada yhteen viikon aikana. Ensi-illassa kaikki menee kuitenkin loistavasti ja yhdessä ihmetellään, että mitä tapahtui - teatterin ihme!

Pääsiäistauolle lähdettiin “läpimenon” kautta eli vedettiin koko juttu ilman uusinta-ottoja. Ilahduttavan hyvässä kuosissa homma on, jopa pelottavan hyvässä. Kertakaikkiaan herkullisia tyyppejä on tulossa, posket olivat seuraavana päivänä kipeinä nauramisesta. Kunpa tämä herkkyys ja tuoreus vaan pystyttäisiin säilyttämään esityksiin asti. Liian paljon näkee komediaa, joka on ollut hauskimmillaan lukuharjoituksissa, sen jälkeen “esittäminen” on tappanut tekstistä kaiken hauskuuden.

Jos varsinainen näytelmäsisältö onkin mainiossa kunnossa niin esityksen tärkeänä osana olevan musiikkiosuuden harjoittelu on vasta alkamassa bändimme vapauduttua muista kiinnityksistään. Bändi koostuu tällä kertaa basistista. Hänet houkuteltiin mukaan lupauksella, että nyt on mahdollisuus olla jotain muuta kuin bändin tyhmin jäsen. Nyt saa tehdä omaa taiteellista sisältöä ja vastata koko jutun ääniraidasta ja olla tunnelman luoja. Ja lupaavaltahan tuo ensimmäisissä yhteisissä treeneissä vaikutti. Basso on maaginen soitin.

Tässä Rosa Liksomin luoman Suomisen perheen äiti Jaana, joka pyörittää rasvaimufirmaa ja huumekauppaa. Ja kyllä - hän syö kuormasta, kuten kuvasta näkyy.

Jalmari Jalonen

Ohjaaja Jalmari Jalonen valottaa blogissaan teatteriesityksen syntyä. Jalonen on aikaisemmin ohjannut ryhmälähtöisellä devising -menetelmällä koostettuja esityksiä sekä dramatisoinut näytelmät Juha Seppälän Super Marketista ja Pertti Jarlan Fingerporista.

Lue Jalosen aikaisempi blogi Anakonda.fi -sivustolle tästä:

Blogi: teatteriesityksen synty - "Haistattaa kaikelle poliittiselle korrektiudelle!"

Blogi: teatteriesityksen synty - "Nyt ollaan kaukana realismista"