Blogi: teatteriesityksen synty - "Haistattaa kaikelle poliittiselle korrektiudelle!"

Ohjaaja Jalmari Jalonen työstää helsinkiläisen Teatteri Kultsan kanssa esitystä Rosa Liksomin Family Affairs. Hän kirjoittaa Anakonda.fi:lle työprosessista ja aloittaa siitä riemusta, jonka kohtasi yli 20-vuotiaan näytelmän, joka sopii tähän kuppikuntaiseen aikaan täydellisesti.
Olin kusessa. Olin luvannut Teatteri Kultsalle ohjata "jonkun näytelmän" loppukevääksi 2016 . Idea kuitenkin puuttui. Mikä olisi niin tärkeä juttu, että kaikista maailman tarinoista ja aiheista haluaisin tehdä juuri sen? Olin haaveillut Rosa Liksomin Hytti no 6:n dramatisoimisesta ja itse asiassa jo harjoitellutkin sen kanssa puoleen väliin, kunnes sain kirjailijalta vastauksen, että tekstin ensioikeudet on luvattu toisaalle. Harjoitukset pitäisi aloittaa viimeistään vuoden alussa eikä vielä marraskuun alussa ollut tietoa mitä tehdään.

Eräänä syksyisenä iltana tapoin aikaani Kallion kirjastossa. Otin muutamia näytelmiä mukaani iltalukemiseksi. Olohuoneen sohvalla luin näytelmän Family Affairs ja olin pudota lattialle. Tämä on dynamiittia! Teksti oli vuodelta 1993 eikä ollut vanhentunut lainkaan. Nauroin itsekseni ääneen kun kuvittelin aikansa ykkösnimet esittämässä tätä räkäisyä KOM-teatterin katsomon samettitakkisille kommunisteille, jotka odottivat taas yhtä tiedostavaa näytelmää siitä miten työläistä sorretaan ja vallankumous on juuri alkamassa.

Syksy 2015 oli ankeaa aikaa. Suomi näytti olevan jakautumassa kahtia ja ainakin minun kuplassani olevilla kavereilla oli vastenmielinen kiima osoittaa miten he ovat hyvien puolella ja miten he ajattelevat asioista oikein, muut ovat natseja. Tämä teksti oli märkä rätti vasten kasvoja tuolle ajattelulle. Samalla se haistatti vitut kaikelle poliittiselle korrektiudelle. Näytelmän perheeseen kuuluu muun muassa Neekeri (roolihahmon nimi) ja 8-vuotias huora. Juonta ei juurikaan ole, mutta dialogi on napakkaa ja hauskaa.

Tuon illan jälkeen oli itsestään selvää, että tämä näytelmä pitää tehdä. Enää pitäisi löytää näyttelijät, jotka ovat valmiita häpäisemään itsensä. Onneksi olin tehnyt teatterille muutamia menestysnäytelmiä, joten sain höynäytettyä hyvän porukan mukaan. Treenit alkavat 8. tammikuuta. Tervetuloa seuraamaan reissua!

Jalmari Jalonen

Ohjaaja Jalmari Jalonen valottaa blogissaan teatteriesityksen syntyä. Jalonen on aikaisemmin ohjannut ryhmälähtöisellä devising -menetelmällä koostettuja esityksiä sekä dramatisoinut näytelmät Juha Seppälän Super Marketista ja Pertti Jarlan Fingerporista.