Blogi: Miksi pubivisa -harrastusta pitäisi selitellä?

Anakonda.fi:n bloggaaja Heikki Lukinmaa harrastaa pubivisailuja. Ne ovat mukavaa ajanvietettä, mutta niillä on myös ylevämpi tarkoitus: "yleissivistys sijansa saakoon, siitä kumpuaa osaltaan inhimillisyys ja suvaitsevaisuus."

Myönnän - harrastan tietokilpailuja, pubivisailuja. Miksi pitää myönnellä? Mistä harrastuksen epämääräinen maine? Onhan se sosiaalinen "laji", jossa pärjäävät tai ovat pärjäämättä tasapuolisesti kaikki taustasta ja koulutuksesta riippumatta - toki iästä ja kokemuksesta on hyötyä.

Kunnonkohottajaksi lajista ei toki ole... Useimmiten pöydän ääressä istuu 3-4 henkilön joukkueita, naamat tulevat tutuiksi vuosien myötä. Solmitaan ystävyyssuhteita. Kysyjien persoona ja tyyli tulevat tutuiksi. Juuson, Kettusen, Annen, Kuntsin...Tamperetta pidetään harrastuksen alkukotina ja Mekkana, sieltä - Pub Ohranjyvän  pöydästä - visailu levisi 80-luvun alkuvuosina pikkuhiljaa ympäri maan. Alan konkareita ovat Ohranjyvän kantikset, kuten muun muassa edesmenneet Jyrki Otila ja Jarmo Porola. Muistolaatta on kiinnitetty herrojen kantapöydän seinän vierustaan.

Nykyään Suomesta tuskin löytyy niin pientä kaupunkia tai taajamaa, jossa ei järjestettäisi visaa vähintään kerran viikossa. Esimerkiksi Helsingissä voi valita viikon jokaisena iltana useamman pubivisan väliltä - toki mm. joulunpyhät katkaisevat harmillisesti putken... Ja pyöriihän televisiossakin pyörii miljoonayleisön vetävä tietovisa. 

Visat ovat vuosien myötä myös erikoistuneet. Järjestetään muun muassa viihde-, musa- ja urheiluvisoja. Helsingissä järjestetään vuosittain tunteja kestävä visamaraton kymmenine joukkueineen. Kaupungit visaavat keskenään. Nykyään visaillaan myös SM- ja jopa MM-tasolla! Myös tietotekniikka tekee tuloaan suurine screeneineen ja powerpointeineen. Silti kynä ja paperi ovat yhä suosituin yhdistelmä. 15-20 kysymyksen jälkeen aplodit annetaan yhtä hyvin viimeiseksi jäänelle, kuin voittaneellekin joukkueelle. Palkintoina on useimmiten pubin tuotteita...  Miksi on mielekästä tietää, a) mikä on länsi- afrikkalaisen Togon pääkaupunki?

Tai b) kuka on viimeisin Kuun pinnalla kävellyt mies?

Turhaa tietoa, voi helposti tuhahtaa. Toisaalta kaikki tieto on itsessään arvokasta.

Jos et tiedä Togon pääkaupunkia,  kai sentään c) Australian?

Jos et viimeisintä kuukävelijää, kai d) sen ensimmäisen?

Yleissivistys sijansa saakoon, siitä kumpuaa osaltaan inhimillisyys ja suvaitsevaisuus. Siksi kehitysmaiden tyttöjen koulunkäynnin mahdollistaminen on tärkeää, samoin tänne saapuvien tuhansien pakolaisten kotouttaminen so. lukemaan opettaminen ja kulttuuriin sopeuttaminen. "Lukeminen kannattaa, aina", sanoi eräskin tavallinen jörndonner taannoin jossain mainoksessa, taustanaan lukemattomia kirjoja.

Summa summarum!  Paraskaan tietokilpailu ei vastaa kysymykseen: e) Mikä on  elämän tarkoitus?

Siihen kysymykseen voi jokainen tahollaan miettiä omanlaisensa oikean vastauksen..ps.vastaukset a) Lome  b) Gene Cernan c) Canberra d) Neil Armstrong e) en tiedä

Heikki Lukinmaa

VTM Heikki Lukinmaa on pitkän linjan toimittaja, joka työskennellyt muun muassa Maikkarilla, BBC:llä ja Radio Ykkösessä. Hänen tuttua ääntään kuullaan myös Anakonda.fi:n netti-tv -sarjassa Putket punasina. Blogissaan Lukinmaa kirjoittaa kaikesta maan ja taivaan välillä ja kauempaakin: mies harrastaa näet kosmologiaa.

Lue Heikki Lukinmaan aiemmat blogit Anakonda.fi:ssä tästä:

Uusi blogi: Heikki Lukinmaa:"David ja Glenn - jotain itsestäkin on kuollut!"

Blogi: Kun poika lähti armeijaan