Teuvo Teräväinen:"NHL:ssä pitää olla itsekäs, jos haluaa menestyä!"

Teuvo Teräväinen palaa kaukaloon NHL:ssä, kun All Star -ottelutauko päättyy. 20-vuotias suomalaistulokas vietti syksyn AHL:ssa, mutta pyrkii nyt kaikin keinoin vakiinnuttamaan paikkansa Chicago Blackhawksin kovassa joukkueessa. Anakonda.fi soitti Teräväiselle ja kuuli, kuinka hän on oppinut ammattilaissarjan tavoille.

"NHL kutsuu! Teräväinen vaihtaa kimppakämpän loistohotelliin" uutisoi Anakonda.fi 3. tammikuuta.

Runsaat kolme viikkoa myöhemmin ollaan samassa tilanteessa: syksyn kimppakämpässä asunut suomalaishyökkääjä asuu hotellissa. Ex-Jokerin AHL-arki ex-Kärppä Ville Pokan kämppäkaverina on muisto vain, hyökkääjä asuu nyt hotellissa NHL-pelaajana. 

NHL-käytännön mukaan seura antaa tulokkaalle merkin pysyvämmästä kuulumisesta joukkueeseen, kun tulee kehotus hankkia asunto. Kun luvassa on hissiliikettä farmijoukkueen ja NHL:n välillä, asuinpaikka on hotelli.

"Hotellielämä tässä on tullut tutuksi", hän sanoo Anakonda.fille.

Paikka Blackhawksin nimekkäässä joukkueessa ei siis ole vuorenvarma.

Mutta toisaalta, tilanne voisi olla huonompikin: ennen All Stars -ottelua Teräväinen sai pelata kahdeksan ottelua. Niissä syntyivät tehopisteet 2+1. Hän kokee myös itse päässeensä hyvin sisälle farmiliigaa vaativampaan NHL:ään.

"Eka peli oli huonoin, toka parempi ja kolmas vielä parempi. Pieni sopeutuminen tänne on tietenkin ollut, mutta hyvältä on tuntunut. Uskaltaa koko ajan pelata enemmän omilla vahvuuksillaan."

Ja Teräväisen vahvuuksiahan ovat luova hyökkäyspään työskentely ja kiekollinen peli, kuten Jokereista ja kultaa vuosi sitten voittaneesta Nuorten MM-joukkueesta muistetaan. Lätkän lisäksi salibandyllä mailatekniikkaansa pikkupoikana kehittänyt taituri itse asiassa nauttii pelaamisesta NHL:ssä, jossa taitoa on muillakin.

"AHL:ssä on paljon yritystä, mutta myös paljon sähläystä. Siellä usein roiskitaan vaan menemään. NHL:ssä on selkeämpää. Täällä pyritään pelaamaan lavasta lapaan niin kuin parhaat pelaajat pelaavat."

Chicago ei vielä ole kehottanut Teräväistä asuntokaupoille, mutta ykköskierroksen varauksena tämä saanee ainakin jossain vaiheessa Chicagossa kunnon näyttöpaikan. Jo nyt Teräväinen kokee saaneensa joukkueeseen hyvän vastaanoton. Patrick Kane ja Jonathan Toews, Chicagon suurimmat tähdet, huomioivat tulokkaan kuulemma asiallisesti ja antavat neuvojakin. Se ei ole NHL:ssä itsestään selvää, kuten kaikki vaikkapa Teemu Selänteen kirjan tai dokumenttielokuvan nähneet tietävät: nuori Selänne järkyttyi 1990-luvun alussa NHL:ssä Winnipeg Jetsin harjoitusleirillä, kun pelaajien kesken ei pyrittykään samanlaiseen joukkuehenkeen mihin hän oli Jokereissa tottunut. Pelaajat tappelivat työpaikoista - joskus ihan kirjaimellisestikin.

"Tämä on niin eri maailma... NHL:ssä pitää olla vähän itsekäs, jos haluaa menestyä. Tai jos haluaa pelipaikan. Löysää ei voi antaa", Teräväinen toteaa.

All Stars -tapahtumaa on kritisoitu tänä vuonna poikkeuksellisen paljon, koska joukkueet eivät välttämättä päästä siihen kaikkia parhaita pelaajiaan - eikä itse ottelulla ole urheilullista merkitystä. Tapahtumaviikonloppuun muut, tapahtuman ulkopuolelle jäävät pelaajat suhtautuvat kuitenkin myönteisesti. All Stars -loma tuo keskelle pitkää kautta neljän, viiden päivän loman.

"Jotkut pelaajat lähtivät reissuun. Me jäätiin tänne hölmöilemään", Teräväinen kertoo.

Anakonda.fin haastatteluun hän saapui Antti Raannan ja Ville Pokan sekä näiden elämänkumppanien kanssa nauttimaltaan lounaalta.

Keskiviikkona tauko on ohi, ja Blackhawks palaa kaukaloon Kalifornian ottelukiertueella. Ennen kuin päästetään Teuvo Teräväinen pakkauspuuhiin, kysytään häneltä muutama nopea kysymys:

Onko pelipaikan ottaminen Chicagosta ollut erityisen vaikeaa, koska se on NHL:n viime vuosien menestyneimpiä joukkueita?

"Ei se helppoa ole, mutta en osaa kuvitella parempaa paikkaa pelata lätkää kuin tämä. Jengi on kova ja Chicago on palloilukaupunki: halli on aina täynnä meidän otteluissa - ja muidenkin lajin joukkueiden otteluissa."

Suo NHL on taas näyttäytynyt enemmän bisneksen kuin urheilun tyyssijana, erityisesti nuorten pelaajien kohtelun perusteella. Esimerkiksi Joni Ortio pelasi Calgaryssä neljä peliä hyviä, yhden huonommin - ja joutui farmiin. Teemu Pulkkinen teki maalin Detroitille, ja joutui saman tien farmiin. Ja sinun peliaikasi oli viime ottelussa vain vähän yli kahdeksan minuuttia, vaikka tehot edellisessä pelissä olivat suht pienellä jääajalla 1+1 (11 min.). Miltä tuo kuvio näyttää siellä sisällä?

"Ei siihen pysty itse vaikuttamaan. Kaukalossa pystyy tietysti aina antamaan kaikkensa, mutta sekään ei välttämättä riitä. En pysty ottamaan näihin kaikkiin tapauksiin kantaa, koska syitä on monia. Esimerkiksi Pulkkinen on pelannut hyvin, mutta silti joutui farmiin. Siihen voi vaikuttaa esimerkiksi seuran palkkakatto. Täällä Chicagossakin on palkkakattoasiat niin tiukassa, ettei pelaajia ole tilaa nostaa farmista, ellei joku loukkaannu."

Miten koet kehittyneesi Pohjois-Amerikassa?

"Kyllä täällä kehittyy. Tulin jo heinäkuussa tänne treenaamaan ja valmistautumaan kauteen. AHL:ssä oli silti tosi vaikeaa aluksi, mutta joulukuussa pelasin jo omasta mielestänikin hyvin. Heti tammikuun alussa tulikin sitten kutsu NHL:ään."

Lue lisää Anakonda.fi:stä:

NHL kutsuu! Teräväinen vaihtaa kimppakämpän loistohotelliin

Pasi Kostiainen