Patrik Laine nauratti jo kanadalaisia - "Enpä taida sanoa tähän mitään"

Patrik Laine toisena Winnipegiin, Jesse Puljujärvi neljäntenä Edmontoniin ja Olli Juolevi viidentenä Vancouveriin. Anakonda.fi seurasi NHL:n historiallista suomalaisdraftia Vancouver Canucksin tapahtumassa.

Yhdysvaltain Auston Matthews oli odotetusti ensimmäinen valinta NHL:n vuosittaisesta nuorten lupausten varaustilaisuudessa. Toronto Maple Leafs varasi jenkkisentterin, joka pelasi viime kauden Sveitsissä ja kanadalaiskanava Sportsnetin kommentaattorien mukaan "osoitti pärjäävänsä miesten ammattilaissarjassa, vaikka kyse olikin isosta kaukalosta".

Sportsnet oli järjestänyt yhteistyössä NHL-kaupunkien kanssa yleisötilaisuuksia, joissa lätkäfanit saattoivat jännittää pitävätkö asiantuntijoiden ennusteet varattavan ikäluokan (1. 1.1996 -15. 9.1998 välisenä aikana syntyneet) pelaajista. Anakonda.fi seurasi Sportsnetin lähetystä noin 3000 kanadalaisen kanssa Vancouverin Canucksin kotihallissa Rogers Arenassa.

Matthewsia melko rutiininomaisesti hehkutettuaan Sportsnetin väki sai äimistellä suomalaisten voittokulkua. Toisena varattiin odotetusti Patrik Laine, nuorten maailmanmestari, Tapparan Suomen mestari ja aikuisten MM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi palkittu nuori tähti - poikkeuksellinen maalintekijälahjakkuus. Kanadalaisetkin tiesivät, että "valtiollinen suomalaiskanava Yle seurasi Patrik Laineen autokoulun viimeistä tuntia" . He tunsivat myös Laineen pelottoman maalintekijänaluonteen.

"Rakastan hänen asennettaan, rakastan hänen arroganssiaan", he sanoivat.

Sportsnetin haastattelija muistutti myös Lainetta tämän kuulusta rohkeudesta sanoa mielipiteensä suoraan - ja niinpä hän halusikin kuulla, mitä Laine ajatteli Toronton valittua Matthewsin eikä Lainetta?

"Äää, enpä taida sanoa tähän mitään", Laine vastasi - Vancouverin jäähalli räjähti nauramaan.

"Olen nyt onnellinen ollessani Winnipegin mies", Laine jatkoi pienen tauon jälkeen.

Seuraavat varaukset olivat Columbus Blue Jacketsin varaama Pierre-Luc Dubois, Edmonton Oilersin Jesse Puljujärvi ja Vancouver Canucksin Olli Juolevi.

Oli odotettavissa, että Puljujärvi menee ensimmäisten joukossa. Joissakin ennakko-rankingeissä hänen uskottiin jopa ohittavan Laineen ja uhkaavan Matthewsin asemaa ykkösvarauksena. Viime viikkojen listauksissa järjestys kärjen osalta oli seuraava: Matthews, Laine, Puljujärvi, Matthew Tkachuk, Dubois ja Juolevi.

Jarmo Kekäläinen Columbusin GM:nä ja Ville Siren pelaajiston johtajana valitsivat kuitenkin toisin kuin ennustettiin - ja jätti Puljujärven Edmontonille.

Sportsnetin studiossa kommentoitiin jo ennen tilaisuuden alkua:

"Onko Kekäläiselle haastavaa valita Puljujärvi, joka on hänen tavoin suomalainen?"

"En usko, että kansallisuudella on vaikutusta. Jokainen joukkue valitsee parhaan mahdollisen pelaajan."

Saman lauseen toisti valinnan jälkeen myös Kekäläinen. Hän sanoi ajatelleensa joukkueen etua ja uskovansa, että juuri Dubois on joukkueelle pitkäaikainen ilo isona, vahvana ja fiksuna sentterinä - Puljujärvi on laitahyökkääjä.

Kolme suomalaispelaaja valittiin siis viiden ensimmäisen varauksen joukossa. Saavutus on historiallinen, vaikka ykkösvaraukseksi suomalainen ei vieläkään päässyt. Ennen Lainetta toisena on varattu Kari Lehtonen (2002) ja Aleksander Barkov (2013).

Kanadalaiskommentaattorit nostivat suomalaisten yhteispanoksen myös esille:

"Kolme suomalaista viiden ensimmäisen joukossa. Miten hieno vuosi suomalaiselle jääkiekolle!"

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen, Vancouver

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Patrik Laine, parhaat kommentit Top 5 - "Tuolla se söi popcornia katsomossa"

Patrik Laine, moposta Bemariin, Liigasta änäriin - Viekö tie "suomalaisseuraan"?