Patrik Laine, moposta Bemariin, Liigasta änäriin - Viekö tie "suomalaisseuraan"?

Patrik Laine juhlii kauden toista mestaruuttaan, kun Tampereen Tappara voitti jääkiekon Suomen mestaruuden. Anakonda.fi katsoo eteenpäin superlupauksen uraa, ja ennustaa mihin seuraan hänen tiensä vie.

Patrik Laine valittiin Liigan pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi. Hän voitti pelien maalikuninkuuden kymmenellä maalilla. Erityisesti välierissä Tapparan kohdanneen Oulun Kärppien pelaajat muistavat kyllä, kun #29 hakeutui mielipaikalleen pisteelle tai siniviivalle - ja ampui suoraan syötösä kiekon maaliin. Hopeajoukkue HIFK näytti finaalisarjan aluksi saaneen Laineen vartioiduksi, mutta viimeisissä peleissä 18-vuotias hyökkääjä teki mitä tahtoi. Esimerkiksi jalkakikkoja ja tärkeitä maaleja.

Muutama vuosi sitten murehdittiin, ettei suomalainen juoniorijääkiekkoilu tuota tähtiä aikuisten peleihin. Viime vuosikymmenellä iso joukko nuoria lahjakkuuksia ohjattiin ennen kaikkea kurinalaisuuteen, noudattamaan joukkueen pelitapaa ja välttelemään virheitä. Sitten jääkiekkoliitto näki ongelman, tarttui siihen kiistellyn kiekkopomo Kalervo Kummolan johdolla ja alkoi palkata taitovalmentajia ympäri Suomen. Seuroissa otettiin viesti vastaan ja muutettiin ajattelutapaa, jääkiekkoilijoille sallittiin taas pelillinen persoonallisuus.

Se oli Laineen - ja suomalaisen jääkiekkoilun onni.

Nyt ollaan tilanteessa, että kanadalainen jääkiekkoilun valtamedia Hockey News kirjoittaa, että muun maailman on syytä tottua siihen, että Suomi dominoi jääkiekkoa. Vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden ja tuore alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruus ovat saaneet kiekkomaailman katsomaan Suomeen, miten asiat täällä tehdään. Tässä Hockey Newsin jutussa Suomen poika-Leijonien mestaruudesta tiedettiin sekin, että ikäluokan suomalainen suurlupaus Laine ei ollut joukkueessa mukana, koska hän pelasi Liiga-finaaleja Tapparan paidassa.

Laineesta suomalainen jääkiekkoilu on saanut paitsi maalintekijätähden ja nykykiekon fyysisiin vaatimuksiin vastaavan 194-senttisen rightin puolen hyökkääjän, myös sanavalmiin ja tarvittaessa ilkeän itsetietoisenkin urheilijan. Laine on ehdottomasti enemmän Lätkän Zlatan kuin Jarkko Nieminen.  Ilta-Sanomissa Laine kuittasi häntä erään finaaliottelun alkuverryttelyssä psyykanneen HIFK-juniorin, Miro Karjalaisen puheet näin:

"En oikeastaan tiennyt, että kuka se on. Piti vähän katsoa, että mikä äijä sieltä oikein tulee höpöttämään. Mutta ei mun tommosia jätkiä tarvitse tietääkään."

Ja vielä:

"Ei sitä kaukalossa näkynyt. Tuolla se söi katsomossa popcornia, kun me voitettiin. Kyllä niitä puhujia on, mutta tekijöitä vähemmän."

Kun Laine pääsee irti NHL:ssä, hänestä tulee tähti, jonka pelisuoritukset ja kommentit ovat uutisia kautta kiekkoilevan maailman.

Mutta mikä joukkue Laineen saa? Mikä hänet haluaa?

Laine ja toinen suomalaislupaus Jesse Puljujärvi on arvioitu varauslistojen kärkeen yhdysvaltalaisen sentterin Auston Matthewsin jälkeen. Voi olla, että Laineen loistava kausi ja hienosti menneet pudotuspelit nostavat hänet jopa ykkösvaraukseksi. Mikäpä joukkue ei tarvitsisi isokokoista, rightin puolelta loistavasti ampuvaa hyökkääjää? Ehkä hän saa lisäpisteitä myös persoonallisuudestaan - joukkuetta on helpompi myydä yhteistyökumppaneille Pohjois-Amerikassakin, jos se saa tähtipelaajallaan huomiota muuallakin kuin kaukalossa. Suomessa Lainetta on seurattu tarkasti, nähty hänet niin mopoauton ratissa kuin tuoreen täysi-ikäistymisen jälkeen BMW:nkin kuskina.

Anakonda.fi veikkaa, että Laine päätyy Edmonton Oilersiin, NHL:n legendaariseen suomalaisseuraan. Oilers on rakentanut jo vuosia nuorten lupausten ympärille uutta dynastiaa, joka palauttaisi 1980-luvun Jari Kurrin, Esa Tikkasen, Reijo Ruotsalaisen - ja tietysti myös Wayne Gretzkyn kulta-ajan. Oilers on kuitenkin ollut pettymys, ja se on taas tyrkyllä kesäkuun varaustilausuuden ensimmäiseksi varaajaksi. Asia ratkeaa lauantaina. Jos Oilersista tulee ensimmäisenä varaava joukkue, se merkitsee, että joukkue on viidettä kertaa seitsemään vuoteen samassa tilanteessa.

Ehkä Oilersin nuori joukkue tarvitsee kirsikaksi kakun päälle vielä yhden lupauksen, joka vie seuran takaisin huipulle.

Ehkä se nuorukainen on Patrik Laine - nuorten maailmanmestari, Tapparan Suomen mestari - ja ehkäpä NHL:n varaustilaisuuden aikaan myös aikuisten maailmanmestari.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Liiga

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Jesse Puljujärvi, seuraavaksi miesten MM? 3 syytä, miksi ihmepoika pitäisi valita Leijoniin

KORJATTU, Auston Matthewsin kansalaisuus