Jesse Puljujärvi, seuraavaksi miesten MM? 3 syytä, miksi ihmepoika pitäisi valita Leijoniin

Jesse Puljujärvi ratkaisi kolmella maalillaan alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden Suomelle varhain maanantaina. Anakonda.fi kertoo kolme syytä, miksi Puljujärvi, 17, pitäisi valita myös jääkiekon miesten MM-joukkueeseen.

Leijonien päävalmentaja Kari Jalosella on nyt ainutlaatuinen tilaisuus edesauttaa suomalaisen jääkiekkoilun historian kaikkien aikojen tarinan syntymistä. Periaatteessa hänen täytyy tehdä ensi vaiheessa vain yksi asia: valita Jesse Puljujärvi Venäjän turnaukseen lähtevään joukkueeseen.

Puljujärvi ratkaisi varhain maanantaina Suomen aikaa jääkiekon alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuden Suomelle. Hän teki kolme maalia Ruotsia vastaan 6 - 1 päättyneessä finaalissa Yhdysvaltain Grand Forksissa.

Oulun Kärppien hyökkääjä aloitti kisat hieman vaisusti kärsittyään aikaerosta ja matkustettuaan turnaukseen suoraan Liigan pudotuspeleistä. Kärpät voitti pronssia, Puljujärvi teki pronssiottelussakin yhden maalin. Mutta mitä pidemmälle turnaus ehti, sitä isomman roolin miesten peleihin tottunut 17-vuotias otti ikäluokkansa maailmanhuippujen joukossa. Hattutemppu MM-finaalissa sai NHL-seurojen kykyjenetsijät kiinnittämään huomion suomalaiseen entistä vahvemmin.

NHL-ura odottaa Puljujärveä, mutta sitä ennen hänellä on mahdollisuus historiaan maajoukkuepaidassa: edustaa Suomea saman kauden aikana kolmen eri ikäluokan MM-turnauksessa - ja ehkäpä voittaa ne kaikki.

Kaksi kolmesta mahdollisesta mestaruudesta Puljujärvi on jo voittanut. Vuodenvaihteessa järjestetyissä alle 20-vuotiaiden kisoissa Puljujärvi muodosti kaikkien aikojen suomalaisketjun yhdessä kahden muun suurlupauksen, Sebastian Ahon ja Patrik Laineen kanssa. Tarkasti seuratun kotikisaturnauksen ansiosta kolmikosta tuli ilmiö. Jääkiekkoilijat eivät ole sitten Teemu Selänteen lietsoman 1990-luvun alun Jokerit -buumin aiheuttaneet samanlaista teinihysteriaa kuin Puljujärvi, Aho ja Laine nyt.

Ainutlaatuinen Puljujärven tarina on jo nyt. Kari Jalosesta riippuu, tuleeko siitä jopa historiallinen.

Anakonda.fi kertoo kolme syytä, miksi Puljujärvi tulisi valita saman tien myös miesten MM-turnaukseen.

1. Ennakkoluuloton ratkaisija

Jesse Puljujärvi oli ikätoveriensa keskellä ihan päällikkö. Hän oli sitä nuorten, alle 20-vuotiaiden kisoissakin.

MM-joukkuetta rakentaessaan Jalonen ei tietenkään voi ajatella Puljujärvi -saagan, vaan mahdollisimman laadukkaan joukkueen rakentamista. Mutta voisiko NHL- ja KHL-miesten sekaan mahtua tänä vuonna täysi-ikäistymässä oleva kolmikko, joka on jo Liigassa osoittanut pystyvänsä kantamaan isoa roolia? Liigasta on kisajoukkueeseen takavuosina ponnistettu heikomminkin perustein.

Anakonda.fi ehdottaa, että koko ketju pitäisi lähettää Venäjälle! Vaikka se riskihän tähtiketjun kokoamisessa on, että Ahosta, Laineesta ja Puljujärvestä jatketaan jo vuodenvaihteessa alkanutta nimileikkiä, kun ihmepojille pitää keksiä väkisin yhtä mieleenjäävä lempinimi kuin Tupu - Hupu - Lupu tai Teletappi -ketju aikanaan olivat. Mutta kaukaloon, ihan uheilullisesti Laine - Aho - Puljujärvi olisivat low risk - high reward -tyyppinen valinta.

Puljujärvi on ennakkoluuloton ratkaisija, jolla on flow päällä. Onko sellaista varaa olla valitsematta kaikkiin mahdollisiin turnauksiin?

2. Nuori mies jaksaa kyllä

Aho ja Laine olivat Liigan pudotuspeleissä ehkä Puljujärveä näkyvämpiä pelaajia, mutta toisaalta Puljujärven loukkaantuminen runkosarjan loppuvaiheessa verotti hänen pelituntumaansa. Nyt se on hankittu takaisin. Lisäksi loukkaantuminen toi hänelle pakkolevon, josta kaikkea ei taatusti ulosmitattu Grand Forksissa. Nuori mies palautui nopeasti loukkaantumisesta ja tottui kisoihin siirtyessään aikaeroon - ja pystyy tottumaan taas Suomenkin aikaan, ja Venäjän. Puljujärvi jaksaa kyllä vielä yhden MM-turnauksen.

3. Mahdollisuus ainutlaatuinen triplaan

Tammikuu: alle 20-vuotiaiden MM-kultaa.

Huhtikuu: alle 18-vuotiaiden MM-kultaa.

Toukokuu: MM-kultaa?

Vain toukokuun lauseessa on kysymysmerkki. Suomella on Venäjän turnauksessa tuttuun tapaan vain yksi tavoite, maailmanmestaruus. Sen saavuttamisessa voittamaan tottunut kolmikko, ennen kaikkea kultajuhlista Yhdysvalloista kutakuinkin suoraan aikuisten Leijoniin siirtyvä Jesse Puljujärvi olisi suuri voimavara. Kaukalossa arvaamaton, voittajan itsetunnolla varustettu poikkeuslahjakkuus on jotain, mitä suomalaiseen jääkiekkoiluun on kaivattu.

Nyt sellainen olisi tyrkyllä - Jalosen tarvitsee vain laittaa nimi listaan.

Teksti: Pasi Kostiainen Kuva: Oonanur - Jesse Puljujärvi Nuorten MM-turnauksessa Helsingissä tammikuussa 2016.