Helsingissä avaava Friends & BRGRS - "Seuraavaksi Tukholmaan!"

Hyvän hampurilaisen ystävälle Helsinki on keskiviikosta lähtien parempi paikka, kun Pietarsaaressa viime vuonna aloittanut Friends & BRGRS laajentaa toimintaansa Aikataloon. Anakonda.fi söi huippuburgerin - ja kuuli tarinan täydellisen ranskalaisen metsästyksestä.

Friends & BRGRS oli viime vuoden hampurilaistapaus paitsi Pietarsaaressa, myös ihan valtakunnallisesti. Ketjuruokaloita kunnianhimoisemmin hampurilaisiin, ranskalaisiin ja koko ateriaan suhtautuva kuuden miehen firma onnistui tekemään burgerin niin kuin se pitää tehdä. Muun muassa Glorian Ruoka ja Viini nimesi ravintolan Vuoden tulokkaaksi.

Kysehän ei ole rakettitieteestä: tuore, maistuva sämpylä ja juuri paistettu pihvi ovat hampurilaisen ikuinen ydin, niiden ympärille lisätään kasviksia, lisukkeita ja mausteita omien mieltymysten mukaan.

Mutta tehokkuuteen pyrkivässä pikaruokakulttuurissa hampurilaiset ovat liian usein tehotuotettua lisäainemössöä, niistä Friend & BRGRSin on helppo erottua. Ottamalla vaikka askeleen taakse, hampurilaisen synnyinseudulle Yhdysvaltoihin.

"Esikuvamme on ollut Shake Shack", yksi ravintolan perustajista, Rasmus Östman sanoo.

Shake Shack on vuonna 2004 perustettu hampurilaisravintola, josta tuli New Yorkissa hitti sekä paikallisten että matkailijoiden keskuudessa. Sen rasvaisia, aitoja burgereita saattaa joutua Madisonin puistossa jonottamaan jopa tunnin. Nyt Shake Shack on laajentunut muun muassa Lontooseen.   

Ja laajentua Friends & BRGRS aikoo myös. Seuraavaksi tähtäimessä on Tukholma, josta ravintola-alan agentti selvittää parhaillaan sopivaa liikepaikkaa.

"Pietarsaari on ollut hyvä paikka aloittaa, koska me olemme kaikki ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta. Ja se on ollut myös sopivan pieni paikka harjoitteluun."

Oppimista on kuulemma ollut. Esimerkiksi perunan laadun vaihteleminen vuodenkierron mukana on vaikuttanut ranskalaisten tekemiseen.

"Meidän ranskalaisissa ei ole muuta kuin perunaa ja rypsiöljyä", Östman sanoo.

Nyt ongelma on ratkaistu, ja ainakin ravintolan lehdistöavajaisiin saatiin juuri oikeanlaisia, sopivan rapeita ranskalaisia. Laadun lisäksi Friends & BRGRS vannoo lähiruuan nimeen. Pihvit tehdään sataprosenttisesti suomalaisesta naudanlihasta, itse jauhaen ravintolassa paikan päällä. Sämpylät tilataan paikallisesta leipomosta, Helsingissä toimittaja on Kanniston leipomo.

Aitouden hinta on aika. Sitä Friends & BRGRS -asiakas tarvitsee enemmän kuin ketjumössön mussuttaja.

"Paistamme jokaisen pihvin vasta tilattuun hampurilaiseen. Meillä joutuu hieman odottamaan."

Odottaminen palkitaan. Helsingin Aikatalossa taidetaan myydä tällä hetkellä yhtä stadin parhaista burgereista.

Fakta: Friends & BRGRS avataan keskiviikkona Helsingin Aikataloon. Lisätietoja http://friendsandbrgrs.fi/

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen

Lue Anakonda.fi:stä myös:

Ravintolat: Friends AND BRGRS - Tämä hamppari kelpaa Sara-Mariallekin

Kokin koulutuksen saanut Sara Maria Forsberg:"Burger King on p---aa!"