Neljä syytä, miksi Vain elämää -tähdet ovat tähtiä

Vain elämää vetää Hartwall Arenan viikonloppuna kahdesti turvoksiin yleisöä. Anakonda.fi kertoo neljä syytä, miksi Vesku, Paula, Paula, Toni, Jenni, Samuli ja Elastinen ovat nyt Suomen suurimpia tähtilaulajia.

"Kaikkien aikojen kausi" Nelosen tv-viihdeohjelmassa Vain elämää huipentuu live-konsertteihin Helsingin Hartwall Arenassa. Yhteensä noin 26 000 kuulijaa haltioituu Vesa-Matti Loirin, Paula Koivuniemen, Jenni Vartiaisen, Paula Vesalan, Toni Wirtasen, Samuli Edelmannin ja Elastisen esityksistä kahtena iltana tänä viikonloppuna.

Suomalaisten laulajien kärkikaartin menestystä ei tarvitse enää ihmetellä, sillä Anakonda.fi listasi suosion syyt.

1) 2000-luvun TV tuo lähelle katsojaa

Kuten Anakonda.fi on aiemminkin verrannut: ennen lyhyt tv-esiintyminen teki naapurinpojasta tähden, nyt viikkojen musiikki-reality tekee tähdestä naapurinpojan - ja vielä isomman tähden. Asian vahvistavat omalla esimerkillään vaikkapa aiemmat Vain elämää -menestyjät Pauli Hanhiniemi tai Juha Tapio.

2)  Ahkeruus

Kaikki tämän vuoden tähdet ovat treenanneet itsestään taitavia vuosien mittaan - aloittaen uransa jo varhain. Vaikka ihan synnynnäistäkin lahjakkuutta ja karismaa on varmasti heissä jokaisessa, mutta poikkeuksellinen polte toteuttaa itseään on ajanut laulajat hiomaan kykyjään ja esiintymistaitojaan. Monella apuna on ollut kurinalainen urheilullinen treenaustausta: Jenni Vartiainen on ollut tanssija ja taitoluistelija, Elastinen tanssija ja kehonrakentaja - ja Vesku Loiri monen lajin Suomen mestari ja kilpaurheilija sen lisäksi, että veri veti näyttämölle suoraan koulun penkiltä kuten Samuli Edelmanninkin. Toni Wirtasta ei teinivuosina saanut pois Apulannan treenikämpältä, Paula Vesala treenasi lukiovuodet tuntikaudet päivässä viulunsoittoa ja oli mukana teatteritoiminnassa. Paula Koivuniemi on puolestaan melkein syntynyt keikka-autoon, verenperintönä tullut lavojen kiertäminen muuttui ammatiksi jo ennen täysi-ikäistymistä.

3) Rohkeus

Kaikki tämän vuoden tähdet ovat loikkineet yli taidekentän raja-aitojen niin, että jollain rajavartijalla ja tyylipoliisilla on ollut taatusti huomautettavaa. Onneksi näitä rajoittajia ei ole kuunneltu, vaan rohkeutta on riittänyt, vaikka uuteen kurottaminen on merkinnyt vanhasta luopumista.

Paula Vesala ja Elastinen pistivät bändinsä naftaliiniin, vaikka kysyntää olisi ollut niin PMMP:lle kuin Fintelligensillekin. Jenni Vartiaisen epäiltiin jäävän Gimmel -teini-ilmiön vangiksi, mutta hänpä kypsytteli vuosikaudet soololevyjään - ja omaa tyyliään. Vesku Loiri joutui aikoinaan selittelemään kulttuuriväelle, miksi tekee myös Spede -huumoria, Uuno Turhapuro -elokuvia ja muuta hömppää, noin 20 vuotta Loirin jälkeen uransa aloittanut Samuli Edelmann on myös tehnyt kaikenlaista kriitikkojen haukkumasta tv-viihteestä action-elokuviin ja radiopopista säveltäjäisänsä Toni Edelmannin kanssa työstettyihin taiteellisempiin levytyksiin. Iskelmäkuningatar Paula Koivuniemi rohkaistui viime vuosikymmenellä esiintymään rock-festareille - ja Toni Wirtanen nyt Vain elämää -sarjaan, jota monet rockpiireissä karsastavat edelleen.

4) Määrätietoisuus

Tämä on ehkä yksi ahkeruuden osa-alue, mutta ihailla täytyy vaikkapa nuorta Wirtasta, joka teki Apulannasta yhden Suomen suosituimmista bändeistä ilman suurten levy-yhtiöiden tukea, nuoren miehen hullunrohkean itsetunnon avulla. Ja Vesalaa, joka muutti kotoaan musiikkilukio-opintoihin toiselle paikkakunnalle 15-vuotiaana. Sekä Loiria että Edelmannia, joiden kansansuosio on saanut lisävivahteita siitä, että kumpikin on voittanut elämässään raskaita vastoinkäymisiä. Ja Koivuniemeä, joka on löytänyt tyylinsä ja tulkitsijankykynsä varhain, mutta hän jaksaa edelleen etsiä uutta esitettävää - ja uusia yhteistyökumppaneita. Ja Vartiaista, joka jaksoi etsiä omaa ilmaisuaan vuosikaudet ennen kuin löysi sen yhdessä tuottaja Jukka Immosen kanssa. Ja Elastista, joka jaksoi puskea soolourallaan eteenpäin senkin jälkeen, kun Fintelligensin neljän kultalevyn putki oli vain kirkas muisto omissa nimissä esiintymisen laihoina vuosina.

Lue myös:

Kommentti: Elastinen, onhan seuraavaksi stadionin vuoro?