Liima, käsityöolut, presidentti Ilves... - Tallinn Music Week Top 5

Paluu Tallinnan musiikkiviikoille! Anakonda.fi:n Aleksi Kinnunen nautiskeli Tallinn Music Weekin kaikkia aisteja hellisivissä monipuolisissa riennoissa. Kertaamme unelmaviikonlopun huippuhetket, muun muassa Liiman, Koplin, Off-Flow` n - ja levyjä soittavan presidentin.

1. Liima murhasi!

Suomalaisen Jonas Verwijenin Berliinin Kaiku-studiollaan tuottamia bändejä on maailma täynnä, mutta nyt kolahti ja isosti. Rakastan Vampire Weekendiä. Tykkään Dirty Projectorsista. Liima (pääkuvassa) keikkui ja tykitti samoilla ihanan harmonisilla ja kokeellisilla pop-apajilla, silti kuulostamatta pastissilta. Saati taitamattomalta. Yksi suomalainen, loput Tanskasta. Paras uusi bändi 2016 -palkinto on toistaiseksi menossa Tatu Rönkölle ja Efterklang -yhtyeen ydinkolmikolle. Järkyttävän täysi mutta festarijohtaja Helen Sildnan (kiitos!) avulla haltuun otetun neukkukino-Sõprusin ilmiömäinen esitys oli vielä järisyttävämpi kuin Teksti-tv 666:n show vuosi sitten. Lue lisää Liimasta Anakondan jutusta tästä

2. Dj herra presidentti!

Toomas Hendrik Ilves in da house! Mitä tekee Sauli Niinistö Helsingin Juhlaviikkojen aikaan? En tiedä, mutta hän tuskin yltää samaan kuin Viron presidentti Tallinnan musaviikoilla. Entinen diplomaatti, Radio Free Europen toimittaja, suuri humanisti ja rockin ystävä Ilves soitti musaviikkojen avajaisissa levyjä entisessä palatsissa ja ravitsi nääntyneitä popparitoimittajia kalalla, viinillä ja snapsilla. Halleluja. Ilveksen tuore kokoelma-albumi Teenage Wasteland - 16 Early Fave Raves of the President toimi esityksen runkona. Presidentin garageen, souliin ja taiderockiin perustunut keikka sisälsi tanssittavia poimintoja The Shangri-Lasin Leader of the Packista The Velvet Undergroundin Rock and Rolliin, MC5:n High Schoolista New York Dollsin Trashiin. Arvostamme isosti!

Tuomas ja Suvi Kallio, pariskunta Flow Festivalin takana.

3. Flow:n armoitettu möhislinnake!

Flow -festari on tämänvuotisen kattauksensa pääesiintyjien (Massive Attack, Iggy Pop, New Order) puolesta kovin möhis eli möhömahatapahtuma. Radio Helsingin Njassa haukkuu minua vessassa möhikseksi. Silti ihmeen kaupalla Flow kutkuttaa nuorisoa: kun Off Flow -tapahtuma aukeaa klo 21 Tallinnan vanhassa Kultuurikatel -voimalassa (jossa on kuvattu Andrei Tarkovskin Stalkeria), valtava jonollinen nuoria aukuisia kyttää erikoistarjouksessa olevia sadan euron festarilippuja. Hyytävän jylhä ja rapistunut voimala on valaistu uskomattoman – siis ällistyttävän – komeaksi. Muun muassa Flow’n ja Slushin valaistuksesta vastaava Sun Effects on maailmanluokan taituri ja toimija. Illan pääesiintyjän Jaakko Eino Kalevin komea show muistuttaa ylös kurkottavine valokeiloineen brutaalissa tehtaassa kolmannen valtakunnan valtiopäiviä, etenkin kun kieli poskessa –mahtipontinen Carmina Burana kajahtaa keikan avausmusiikkina. Flow’n järjestäjäpariskunta Kalliolla (Tuomas, Suvi) on syytä hymyyyn kuten kuvassa.

Kopli.

Lämmintä tunnelmaa Koplin taiteilijatalossa.

4. Koplin dekadenssi on kauneinta Pohjolassa juuri nyt!

Tallinnan pohjoisosan rapistunut entinen työläisalue on nyt niin uskomattoman hieno vierailukohde, että Anakonda.fi patistaa jokaista lukijaa matkaamaan paikalle heti! Etenkin kesällä, kun ympäröivä luonto puhkeaa kukkaan. Aikaa ei ole paljon, sillä 1900-luvun alkupuolella sotalaivatehtaan ympärille rakentunut alue jyrätään pian surullisesti uudisrakennusten tieltä. Huikea merellinen niemenkärki on täynnä täysin dekadentisti rappiolla olevia, osin palaneita, osin sortuneita vanhoja puukommunaaleja, joissa globaalin romantikon sydän pakahtuu. Keskellä Koplia on Signature-talo, joka nykyään toimii alueen kulttuurikeskuksena. Minulle tarjotaan sisällä suolakurkkua ja vodkaa. Tunnelma on lämmin, iloinen ja vieraanvarainen. Vanhan rakennuksen taiteilijastudiot toivottavat tervetulleiksi. Salissa esiintyy Resina-niminen, upeasti selloa sämpläävä taituri. Saan vain sanottua: haluan muuttaa tänne!

5. Supersuosittu Tallinn Craft Beer Weekend!

Samaan aikaan Tallinn Music Weekin kanssa järjestettävä artesaaniolutviikonloppu on todellinen käsintehdyn oluen ystävän aarreaitta. Moni alan lukuisista harrastajista tuntee virolaisen Põhjala-panimon – joka järjestää tapahtumaa – laadukkaat ja kiinnostavat oluet. Mukana on kuitenkin myös noin 30 muuta panimoa Yhdysvaltoja, Italiaa, Espanjaa, Venäjää ja Suomea myöten. Kalamajan alueen Noblessnerin huikean teollisessa satamarakennuksessa oli tarjolla nyt sellaista erikoisherkkua, että suorastaan liikutuin. Maistelu menee näin: ovella saa lasin, jonka kanssa kuljeskellaan tiskiltä toiselle vapaasti maistellen. Välissä huuhtelet kuppiasi ja tähdität älypuhelimella maistelukokemuksiasi. Suora tulospalvelu kertoo ruuduilla kävijöiden suosikit. Jokainen panimo tarjoaa päivän aikana noin neljää eri olutta mitä mielikuvituksellisimmista aleista stouteihin ja portereihin. Molempien päivien liput myytiin tänä vuonna hyvissä ajoin loppuun, joten muista olla ensi vuonna haukkana buukkaamassa ennen vuoden vaihdetta. Ikimuistoinen kaveriporukkareissu oluen ystäville on taattu!

Suomalainen funkbändilegenda Eternal Erection soitti bailubussissaan katuruokafestareilla.

Teksti ja kuvat: Aleksi Kinnunen