Some-kohu: tähtikokki Tomi Björck suuttui alatyylisesti

#fuckyougranny ja #loskatsuuhun – siinä huippukokin some-terveiset perjantaina, kun Helsingin Sanomien NYT -liite oli julkaissut arvion tämän uudesta ravintolasta. Onko sosiaalisen median kohussa voittajaa?

Tapahtunut tähän mennessä:

1)  HS-Nyt: kaksi tähteä

 Helsingin Sanomien ravintolakriitikko Anna Paljakka kirjoitti Björckin uudesta Bronda -ravintolasta arvion, joka julkaistiin 2.5. Nyt -liitteessä. Yhteenveto: kaksi tähteä viidestä mahdollisesta. Paljakka summaa, että ravintolassa ja ruoka-annoksissa on ”paljon yritystä, liikaa makuja, välillä ihan huippua. Pisteitä vähensi palvelu, asiakkaan alistettu osa kaiken keskellä.” HS:n juttu on luettavissa täältä.

2) Tomi Björkin päivitys

 Tomi Björck lähetti perjantaina Instagramiin ja omalle avoimelle FB-sivulleen päivityksen:”I really love this place #bronda #fuckyougranny #loskatsuuhun”

3) Some-kohu

 Facebookissa ja muun muassa Vauva -lehden keskustelupalstalla tulkittiin, että Björkin päivitys oli suunnattu Paljakalle. Sitä pidettiin asiattomana, naisvihamielisenä ja ikärasistisena. Sanapari ”loskat suuhun” arveltiin kielikuvaksi siitä, että mies ejakuloi naisen suuhun. Joku kertoi peruneensa pöytävarauksen ja perustelleensa sitä sähköpostilla juuri Björckin reaktiolla kritiikkiin.

4) Päivitys poistetaan

 Kohun alettua Björckin päivitykset katosivat. Björck kommentoi perjantaina Facebookissa:” Vaikka kuinka hymyilee niin huumorinkukka taitaa olla kadonnut #tosikko ja #itsepähänkerjäsin.”

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Onko kohu ohi?Tuskin, vaikka vapun ja viikonlopun aikana tiedotusvälineet eivät tarttuneet tapaukseen. Maanantaina Iltalehti kertoi tapauksesta lööppijutussaan. Siinä Björck kuittasi omat merkintänsä "läpäksi".

HS tuskin katsoo hyvällä, kun työtään tehnyttä median edustajaa aletaan nimitellä alatyylisesti. Sitä toki tapahtuu jatkuvasti, mutta ei julkisesti sosiaalisessa mediassa niin, että nimittelijä olisi kritiikin kohde – ja Suomen tunnetuimpia ja arvostetuimpia tekijöitä omalla alallaan.

Taipuuko Björck julkiseen anteeksipyyntöön?

Hän on toistaiseksi mennyt kommenteissaan ns. vitsi-kortin taakse. ” #läpätkestää #kaikkieiooniinvakavaa #ystävätymmärtääläpän sen takia olikin facessa” oli hänen vastauksensa Instagramissa, kun nimimerkki Creatmoment kehotti tälle lätkäkommentaattori Juhani Tammisen sanoin: ”#ifyoucanttaketheheatstayoutofthekitchen.”

Riittääkö Björckin #-kuittaus selitykseksi hänen ravintoloidensa asiakkaille ja kaupallisille yhteistyökumppaneilleen, joita ovat hänen nettisivunsa mukaan HK:n Rypsiporsas, Ilta-Sanomat, World Vision, Finnair, Kubu ja Myllärin Luomu?

Voiko tässä sosiaalisen median kohussa olla voittajaa?Tomi Björckia on pidetty ”keittiömaailman Cheekinä”, Lahdesta suomalaisen ravintolabisneksen huipulle nousseena mestarina.

Asema on ansaittu, jos hän osaa kääntää tämän tapauksen edukseen.

Pasi Kostiainen

 

 FAKTA: Tähtikokin uusi ravintola

Televisiosta tuttu kokki, ravintoloitsija Tomi Björck avasi aiemmin keväällä viidennen ravintolansa. Farang, Gaijin, Boulevard Social Helsingissä ja Farang Stockholm Tukholmassa ovat olleet menestyksiä. Suositulta on näyttänyt ensiviikkojen perusteella myös 250 -paikkainen Bronda.   .