Messi, James Brown, PMMP, Talvivaara... - seitsemän tärppiä DocPoint -festareille

Dokumenttielokuvafestivaali DocPoint houkuttelee Helsingissä tiistaista sunnuntaihin. Anakonda.fi valikoi ohjelmistosta seitsemän ennakkoon kiinnostavinta elokuvaa.

DocPoint järjestetään Helsingissä 14. kerran. Kuuden päivän aikana Helsingissä puhutaan elokuvista - ja ennen kaikkea näytetään sitä. Kotimaisen dokumenttielokuvan arvostus on noussut viime vuosina, samoin suosio: teatterilevitykseen ja jonkinlaisiksi menestyksiksi ovat päässeet muun muassa Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen Miesten vuoro sekä urheiluaiheiset dokkarit Arto Halosen Sinivalkoinen valhe (2012) ja J-P Siilin Sel8nne (2013). DocPointissa on tarjolla myös katsaus kansainväliseen dokkaritarjontaan.

Viidessä päivässä ei muuta ehdikään kuin elokuviin, joten Anakonda.fi auttaa: erityisen kiinnostavilta vaikuttavat ainakin seuraavat elokuvat:

1) Messi

Dokumentti maailman parhaimmasta jalkapalloilijasta hänen lähipiirinsä kertomana. Myytti säilyy, sädekehä kirkastuu. Lisätietoa tästä.

2) Talvivaaran miehet

Myöhemmin teatterilevitykseenkin tuleva dokumentti siitä, miten vaikeaa monin tavoin satuttava kaivosseikkailu Talvivaara on ollut. Lisätietoa tästä.

3)  Stalinin sylissä

Reijo Nikkilän dokumentit ovat näyttäneet Suomelle paljon itäisestä naapurimaasta. Stalinin sylissä kertoo kuuluisan propaganda-kuvan taustat. Lisätietoa tästä.

4) PMMP - tässä elämä on

PMMP lopetti huipulla: kahteen loppuunmyytyyn jäähallikonserttiin. Dokumentti haikeasta ja helpottuneesta loppusuorasta. Lisätietoa tästä.

5) Maximum Pleasure

Puolalainen dokumentti vanhuksista, jotka haalivat itselleen omaisuutta osamaksulla. Tragikoominen ajankuva. Lisätietoa tästä.

6) We are Northern Lights

Mikä on Skotlanti? Itsenäisyyspyrkimyksiensä kanssa kipuileva kansa vastasi vuonna 2012, kun kysyttiin. Kaunis maa, ylpeä kansa. Lisätietoa tästä.

7) Mr Dynamite: The Rise of James Brown

"Soulin kummisetänä" tunnettu James Brown oli ristiriitainen hahmo: hillitön esiintyjä ja päihdeongelmainen sekopää. Mick Jaggerin tuottama elokuva Brownin nousukaudesta. Lisätietoa tästä.

Fakta: DocPoint -elokuvafestivaali Helsingissä 27.1.-1.2. Lisätietoa: http://docpoint.info/.

kuva: Danilo Borges - Lionel Messi jalkapallon MM-finaalissa heinäkuussa 2014.