Että semmoinen selviytymistarina: päihdekierteestä ja vankilasta Hollywoodin palkkakuninkaaksi!

Forbes listasi Hollywoodin parhaiten palkatut näyttelijät. Kärjessä on Robert Downey Jr., jonka ura oli katketa huumeongelman takia.

Robert Downey Jr., 49, ei ole päässyt pitämään kiitospuhetta Oscar -gaalassa, vaikka hän on ollut kahdesti ehdolla (1993 Chaplin, pääosa; 2009 Tropic Thunder, sivuosa) palkinnon saajaksi. Sen sijaan hän luetteli Guardian -lehden haastattelussa syyt siihen, miksi on taas työkunnossa monia ongelmia tuoneen päihderiippuvuuden jälkeen. Kiitoksen kuin Oscar-puheessa saivat perhe, terapia, 12 kohdan selviytymisohjelma, jooga ja kung-fu -harrastus.

Tuon haastattelun Downey Jr. antoi syksyllä 2003. Sen jälkeen hänen uransa onkin ollut myötätuulessa purjehtimista vailla ainakaan julkisia huumehuolia.

Sitä ennen hän ruoppasikin pohjamutia syvältä. Häntä pidettiin jo varhain sukupolvensa lupaavimpana näyttelijänä, mutta samoihin aikoihin hänellä oli jo ongelmia kovien huumeiden kanssa. Hän oli tiettävästi vieroitushoidossa kolmesti jo 1990-luvun alkupuolella. Näyttelijäntyön paineet ajoivat kuitenkin paheiden pariin ja Downey Jr:sta julkaistiin vuosituhannen vaihteen tienoilla useita uutisia ihan muualla kuin kulttuuri- ja viihdesivuilla. Oli ratsia, jossa hänen autostaan löytyi kokaiinia, heroiinia ja käsiase. Oli sekoilua niin paljon, että näyttelijä passitettiin hetkeksi vankilaankin. Tämän jutun kuvituksena on Los Angelesin poliisin pidätyskuva vuodelta 2001.

Mutta Downey Jr. on taistellut tiensä takaisin tähtiin. Hänen uusimmat elokuvansa Sherlock Holmes: A Game of Shadows, The Avengers ja Iron Man 3 ovat kaikki olleet menestyksiä. Ja se näkyy myös Forbesin tuoreella listalla Hollywoodin parhaiten ansaitsevista tähdistä:

1. Robert Downey Jr., vuositulo 75 miljoonaa dollaria

2. Dwayne Johnson, 52 miljoonaa dollaria

3. Bradley Cooper, 46 miljoonaa dollaria

4. Leonardo Di Caprio, 39 miljoonaa dollaria

5. Chris Hemsworth, 37 miljoonaa dollaria

6. Liam Neeson, 36 miljoonaa dollaria

7. Ben Affleck, 35 miljoonaa dollaria

8. Christian Bale, 35 miljoonaa dollaria

9. Will Smith, 32 miljoonaa dollaria

10. Mark Wahlberg, 32 miljoonaa dollaria

FAKTA: Talouslehti Forbes julkaisee vuosittain useita listauksia viihdemaailman tähtien taloustilanteesta. Heinäkuun alussa Forbes julkaisi listan koko viihdemaailman varakkaimmista ja vaikutusvaltaisimmista. Anakonda.fin juttu laulaja-näyttelijä Beyoncen menestyksestä ja muista viihteen kuninkaista löytyy täältä.