Bowie-kalenteri 23/24 - Space Oddity

Toiseksi viimeisestä luukusta ilmestyy arkistojen aarre: upea taltiointi vuodelta 1973.

Space Oddity on yksi kaikkien aikojen Bowie -biisejä. Se oli sinkku samannimiseltä albumilta jo vuonna 1969, Englannin listaykkönen uudelleenjulkaisunsa jälkeen vuonna 1975, Bowien keikkabravuuri, BBC:n "soundtrack" kuulento-lähetyksissä, sisääntulobiisi U2:lle 360° -kiertueella.... - ja käännösbiisinä Kapteeni Tom hitti myös suomeksi, esittäjänä Arto Sotavalta.

Kappaleen merkityksestä on monia tulkintoja. Avaruusaihetta on pidetty vertauskuvallisena, vaikka Bowien tiedetään olleenkin kiinnostunut avaruudesta ja aihe oli ajankohtainen 1960-luvun loppuvuosina. Biisissä on kuultu ulkopuolisuutta ja symboliikkaa jopa kovien huumeiden käyttökokemukselle.

Anakonda.fi:n joulukalenteri on ollut Bowie-kalenteri, jossa on kuultu ja nähty livetaltiointeja enemmän tai vähemmän tutuista Bowien kappaleista. Space Odditystä on tarjolla paljon kiinnostavia taltiointeja, mutta valittu on erityisen hyvälaatuinen sekä teknisesti että esitykseltään. Lokakuussa 1973 glam rock -kautta elänyt Bowie esitti biisin Lontoon maineikkaassa Marquee -klubissa. Rinnalla laulaa ja soittaa vakuuttavasti Bowien pitkäaikainen yhteistyökumppani, kitaristi Mick Ronson.

David Bowie: Space Oddity