Bowie-kalenteri 22/24 - Life on Mars?

Joulu lähestyy, tänään soi yksi Bowien uran kohokohdista.

Life on Mars? - joissakin yhteyksissä kirjoitusasussa (Is There) Life on Mars? - valittiin vuonna 2015 brittilehti Telegraphissa Bowien parhaaksi biisiksi. Pitchforkissa se äänestettiin tänä vuonna 1970-luvun parhaaksi kappaleeksi.

On toki erikoista arvuutella ja mittailla Bowien kappaleiden "paremmuutta" - nautittakoon niistä kaikista ihan sen verran kuin hyvältä tuntuu. Mutta Life on Marsiin kohdistuvat valinnat osoittavat, että biisi on poikkeuksellisen onnistunut jopa Bowien mittapuulla.

Alunperin biisi syntyi Honky Dory -albumille vuonna 1971. Sinkkuna se julkaistiin vasta 1973 - ja silloin se myös nousi hitiksi. Kappaleen syntytarinaan liittyy mielenkiintoinen väite: biisin kerrotaan olleen Bowien parodia Frank Sinatran vuoden 1969 hitistä, sittemmin klassikoksi nousseesta kappaleesta My Way. Lauluun on myös sanottu kiteytyvän Bowien tuotannosta usein löytyvä ulkopuolisuuden tunne. 

Vuonna 1999 Bowie esitti kappaleen ilman 1970-luvun glam rockin suojapuskuria, kahdestaan hovipianistinsa Mike Garsonin kanssa. Onneksi esitti. Onneksi hän luopui 1990-luvun alun julistuksestaan olla esittämättä vanhoja kappaleitaan. Kappale on hieno, versio uljas - niin Bowien laulutulkinnan kuin Garsonin pianosäestykseksenkin osalta. Ehkä Bowie koki, että oli täyttänyt vuosikymmenelle asettamansa tavoitteen ja osoittanut pystyvänsä edelleen luomaan uutta musiikkia, tekihän hän 1990-luvulla sountrack- ja studioalbumit Black Tie White Noise (1993), The Buddha of Suburbia (1993), Outside (1995), Earthling  (1997) ja´Hours...’  (1999).

David Bowie: Life on Mars?