Jatkuuko Top Gear ilman Clarksonia yhtä hauskana? - "Pitäisikö tätä halata vai ajaa?"

Tähtijuontaja Jeremy Clarkson sai potkut Top Gearista. Miten ohjelma jatkuu ilman häntä? Anakonda.fi muistelee Clarksonin yhtä tähtihetkeä ja linkittää ikimuistoisen koeajon, jossa iso mies Jeremy ei tietenkään jää sanattomaksi.

"Tästä autosta ei tiedä, pitäisikö sitä halata vai ajaa."

Näin tiivisti ilkikuriseen tyyliinsä Jeremy Clarkson Top Gearin koeajossa VW New Beetlen, "uuden kuplan" ominaisuudet 1990-luvun lopussa. Sen jälkeen hän muistutti, että saksalaisen kansanauton tuotannon käynnisti Adolf Hitler.

BBC vahvisti keskiviikkona iltapäivällä Suomen aikaa, että Clarkson saa Top Gear -ohjelmasta potkut. Päätöstä ei tehty yhtiön mukaan kevein perustein, vaan sitä ennen kuultiin paitsi Clarksonia myös ohjelman tuottajaa, jonka kimppuun Clarkson kävi runsaat kaksi viikkoa sitten. Clarkson on ollut hyllytettynä välikohtauksesta lähtien. BBC:n perustelun mukaan tuottaja Oisin Tymon joutui käymään sairaalassa tutkimuksissa "Clarksonin verbaalisen ja fyysisen hyökkäyksen jälkeen".

Top Gear on yksi 2000-luvun tv-maailman menestystarinoita. Auto- ja tekniikkaohjelma, jota voivat katsoa muutkin kuin autohullut. Kerrassaan koukuttavaksi käsikirjoitetun ja vauhdikkaan visuaalisesti kuvatun ohjelman juuret ovat jo 1970-luvulla, jolloin BBC teki saman nimistä autonostajille suunnattua asiaohjelmaa. Sarjan suosio kasvoi, kun Clarkson tuli 1980-luvulla sen juontajaksi ja ohjelma muuttui viihteellisemmäksi. Vastaavasti ohjelman suosio laski, kun Clarkson oli poissa muutaman vuoden ajan vuosituhannen vaihteessa.

Viime vuosina Top Gearista on tullut käsite - ja hyvin kaupaksi käyvä brändi. Samanniminen lehti ilmestyy suomeksikin, lisäksi Top Gear -tv-ohjelmia tehdään kansallistettuina lisenssillä useissa eri maissa, muun muassa Koreassa ja Venäjällä.

Samoin käsitteeksi on noussut sarjan kolmesta juontajasta suurikokoisin (196 cm) - ja suurisuisin - Jeremy Clarkson. Vaikka ohjelma on käsikirjoitettu, juuri Clarkson on onnistunut hankkimaan kiistellyn suoraansanojan maineen. Hän on humoristi, mutta ei aina pysy poliittisesti korrektina. Ennen väkivaltaista välikohtaustakin hänen on kerrottu saaneen BBC:ltä varoituksia muun muassa rasistisiksi tulkituista lausunnoistaan.

Miten käy Top Gearin nyt, kun sen on pakko jatkaa ilman väkivaltaiseksi osoittaunutta tähtijuontajaansa?

Ennen kuin asia ns. koeajetaan, voidaan muistella Clarksonia ratin takana, laukomassa totuuksia. YouTube -tallenne VW New Beetle -koeajosta löytyy tästä.

"En ole koskaan kuulunut tähän Kuplan-palvojien kulttiin", Clarkson sanoo noin seitsemän minuuttia kestävässä koeajo-videossa - ja alkaa haukkua kuplavolkkareita niin kuin hän vain osaa - tai niin kuin vain hänen suuhunsa on käsikirjoitettu: moottori oli kuulemma väärässä paikassa ja "tämän auton (New Beetle) ostaminen on kuin katsoisi mustavalkoista televisiota vain siksi, koska on tottunut siihen".

Äkkiä pilkka muuttuukin ylistykseksi. Clarkson paljastaa, että New Beetlen ajaminen on nautittavaa, koska on auto on "hauska ja nopea". Ja arvatkaapa miksi Britanniaan viedyistä 5000:sta ensimmäisestä New Beetlestä olikin myynnissä vain 4999?

Pasi Kostiainen

kuva (Phil Guest): Richard Hammond (vas.) ja James May eivät saaneet potkuja, Jeremy Clarkson sai. Miten käy Top Gearin?

 

Katso Anakonda.fi:stä myös nämä:

Nettiklassikko: Mitä saadaan, kun yhdistetään Lada Niva ja Ferrari? Katso vauhdikas video!

Nettihitti: Näin on tuunattu venäläisiä autoja!

Vertailun vuoksi: näin Ladaa mainostettiin 1970-luvulla Suomessa

Maailman nopein autopesu? 94-vuotias kaahasi harjakoneen läpi - katso video

Nettiklassikko: Lexus pysäköidään varovasti - Huom! Videota ei ole hidastettu!