Norres kertoo kirjassaan, miten menestys kihahtaa hattuun - "Sitä ei voi välttää"

Lasse Norres kertoo suorapuheisessa kirjassaan, miten menestys kihahti hattuun muun muassa Dingon jäsenille - ja Kirkan puolisolle. Anakonda.fi kysyi Norrekselta, onko hän uskaltanut kertoa kaikille artisteille suoraan, jos on havainnut suosion muuttaneen heitä?

"En ole", Norres vastaa suoraan.

"Olen ajatellut, että se on tietty vaihe, jonka kaikki käyvät läpi. Joka on ehkä vähän pakkokin käydä läpi. Ja paras tapa saada se pissa pois päästä on se, että huomautus tulee joltain tosi läheiseltä."

Managerina tai levy-yhtiön työntekijänä Norres on saattanut mainita asiasta, jos tähden käytös on muuttunut.

"Sitä en kuitenkaan ole sanonut, että päässäsi on niin paljon keltaista nestettä, ettet pysty kävelemään."

Paavo Nurmen toimittama Kuunaama - tarinoita tähdistä (Mistake Media Oy) julkaistiin keskiviikkona. Kirja tarkentaa osaltaan viime vuonna julkaistujen suorasanaisten ja laadukkaiden suomalaisten musiikkiteosten, Kingston Wallista ja Juice Leskisestä kertoneiden kirjojen kuvaa suomalaisen musiikkielämän lähihistoriasta. Norres, 62, on ollut mukana monessa. Monet muistavat hänet lähinnä Dingon managerina, vaikka se ei Norrekselle kirjan mukaan ole mikään erityisen lämmin kohta cv:ssä. Jo 15-vuotiaana rocklehti Stumpin free-toimittajana aloittanut (ja homman takia potkut hetkeksi lukiosta saanut) Norres on nähnyt läheltä satoja suomalaisia ja ulkomaisia tähtitarinoita.

Ja sen, kuinka kusi nousee popparin päähän samaan tahtiin kuin hitti listoilla ja keikkaliksan määrä.

Juuri näin Norres kertoo kirjassaan suoraan, kusipäisyytenä, mistä ilmiössä on kyse.

"Harva menestyvä artisti osaa käsitellä kaiken perseennuolemisen, selkään taputtelun ja ihailun, jonka he saavat osakseen. On harvinaista, että he tulisivat kotiin samana neitsyenä, joka Jorvaksesta lähti. Melkeinpä joka saatanan tyyppi, mies tai nainen retkahtaa", Norres kirjoittaa.

Norres sanoo hälytyskellojen soivan ensimmäisen kerran, kun nouseva tähti muuttaa huomattavasti kalliimpaan asuntoon. Seuraavaksi vuosia artistin kanssa yhteistyötä tehneet ammattilaiset sysätään syrjään artistin puolison ryhtyessä avustajaksi.

Dingon jäsenten menestyshuumasta ja elämisestä yli varojen on kirjassa oma lukunsa. Norres sanoo suoraan, että bändin jäsenillä nousi hattuun - samoin hänellä itsellään.

Esimerkki artistin yliaktiivisesta puolisosta on puolestaan Kirkan viimeinen puoliso Paula Nummela, jonka rakkautta Norres ei epäile, mutta sanoo suoraan, että vaikeuksia oli.

"Näen niin, että kusi nousee päähän, kun kaikki tapahtuu jumalattoman nopeasti", Norres sanoo Anakonda.fi:lle.

"Ja osin siitä syystä, että huomaa, ettei ehkä ole ansainnut menestystä niin nopeasti:"Ehkä nousin liian varhain!" Ja sitten omaa pätemättömyyttään alkaa peitellä kusipäisellä käytöksellä. Jos vertaa vaikka Remua ja Neumannia, niin Remuhan teki hirvittävän duunin ennen menestystä. Hän koki ylä- ja alamäkiä jo matkalla menestykseen. Dingon jäseniä ei sen sijaan kukaan lyönyt pesäpallomailalla minnekään. Se bändi vaan pamahti huipulle. Tuli liikaa julkisuutta ja huomiota - ja bändi alkoi kuvitella olevansa kaikkivoipa. Ja se on sitä, kun kusi nousee päähän."

Norres itse luuli, ettei hän kärsi samaa. Olihan hän nähnyt varoittavia esimerkkejä. Mutta sitten, kun sisko ihmetteli Lassen käytöstä perheen viettäessä joulua, hän tajusi olevansa ihan samanlainen kusipää kuin pahimmat "tähtensä".

"Sisko sanoi:"Sähän olet ihan kummallinen. Onko kusi nossut päähän?" Se herätti! Kyllä siitä sitten aika äkkiä tuli alas - ja oppi tajuamaan, mitkä ovat elämän arvot."

Maanantaina Norres nousi kuitenkin jalustalle ihan vapaaehtoisesti. Hän esitteli helsinkiläisessä Goodwin -pihviravintolassa kirjaansa - ja mainitsi, että 1976 alkaneella urallaan järjestää nyt ensimmäistä kertaa tilaisuuden, jonka keskipiste on itse. Kuulemma jännittikin. Häntä, joka oli lukemattomia kertoja rauhoitellut artistejaan kertomaan vain toimittajille sen, mitä nämä haluavat kuulla.

Vanhana toimittajana Norres on kirjan mukaan useimmiten rehellisyyden ja avoimuuden kannalla. Siksi hän kertoo äitinsä menettämisen aiheuttamasta tuskasta, etäisestä isä-suhteesta ja naissuhteistaankin - lukemattomien artistianekdoottien lisäksi. Niitä musiikkijuttuja kirja suorastaan valuu yli kansipahviensa: ajatella, että Warner Music kieltäytyi Jari Sillanpään levyn julkaisemisesta, koska Norreksen esimies epäili Sillanpään olevan "selkeästi homo"! Siis levyn, jolla oli jättihitti Satulinna ja joka nousi 273 000 kappaleen myynnillä kaikkien aikojen myydyimmäksi suomalaisalbumiksi! Ja ajatella, että Sillanpää kertoi seksuaalisuudestaan heti ensimmäisessä voittohaastattelussaan vuonna 1995, mutta Helsingin Sanomat jätti asian kirjoittamatta!

Hyvä, että Norres rohkaistui kirjantekoon vuosien suostuttelun jälkeen. Suomalaisen musiikin historia kirjoitettaisiin eri tavoin ilman tätä teosta, jossa äänessä on paitsi Norres myös hänen läheisensä ja työtuttunsa perheenjäsenistä Neumanniin ja Remuun. Ratkaisevaa hankkeen toteutumiseen olivat Norreksen mukaan kustantaja Mauri Nurmen sanat:

"Tehdään se kirja nyt, kun vielä muistat jotain!"

Teksti ja kuvat: Pasi Kostiainen