Kauko Röyhkän kehutusta romaanista uusi, "törkeämpi" versio

Kauko Röyhkä ilmoitti tiistaiaamuna Facebookissa, että hänen vuoden 1996 romaanistaan Kaksi aurinkoa julkaistaan keväällä uusi versio, jossa on mukana aikoinaan sensuroitua materiaalia.

Kauko Röyhkä kirjoittaa Facebookissa, että uusi versio kirjasta tehdään kirjailijan löydettyään työhuoneeltaan vanhan, hänen 1990-luvun tekstejään sisältäneen tietokonekorpun.

-Liken insinöörit saivat sen avattua. Mukana on Kaksi aurinkoa-romaanin alkuperäinen versio. Julkaistusta teoksesta jätettiin pois ensimmäinen luku ja siihen viittaava takautuma, Röyhkä kertoo.

Hän oli aikoinaan pahoillaan tällaisesta editoinnista, mutta koki, ettei voi muutakaan kuin suostua. 1990-luvun alkuvuosina Röyhkää leimannut satanismi-kohu oli hänen mielestään laskenut taiteilijan osakkeita niin, ettei sananvaltaa ollut. Hän halusi vain saada kirjan julkaistua.

Ja nyt tulee vihdoin kauppoihin "sensuroimattomana".

-Keväällä romaani julkaistaan uutena painoksena, ja tällä kertaa eka luku ja takautuma ovat mukana. Tarkoituksena oli kirjoittaa niin törkeä ja epäsovinnainen sotakirja kuin mahdollista. Alkuperäinen ensimmäinen luku palvelee tätä pyrkimystä, Röyhkä kirjoittaa.

Kaksi aurinkoa täytti kuitenkin paikkansa silvottunakin: romaani on Röyhkän pitkän uran arvostetuimpia, se pääsi jopa ilmestymisvuonnaan 1996 Finlandia -palkintoehdokkaaksi.

Vanhojen kirjojen lisäksi kirjakaupoissa on tänä syksynä myös uutta Röyhkää. Hiljattain julkaistiin jatko-osa Et muuten usko tätäkään - Ville Haapasalon 2000-luku Venäjällä (Docendo, 2014) Röyhkän kirjoittamalle viime vuoden henkilökuvalle Et kuitenkaan usko - Ville Haapasalon varhaisvuodet Venäjällä (Docendo, 2013) menestyneestä suomalaisnäyttelijästä.