Henning Mankell 1948 - 2015 - Wallanderin isä on poissa

Kirjailija Henning Mankell on kuollut. Anakonda.fi kunnioittaa 67-vuotiaana kuolleen ruotsalaistaiteilijan uraa ja muistuttaa tämän ratkaisevasta roolista paitsi Wallanderin, myös kokonaisen tyylisuunnan isänä.

Henning Mankellin suomalainen kustantaja tiedotti maanantaina 5. lokakuuta klo 13 suruviestin. Sen mukaan Mankell on kuollut samana aamuna Göteborgissa. Mankell sairasti syöpää viime vuodesta lähtien. Hän kirjoitti sairastamisestaan tänä vuonna suomeksi julkaistussa kokoelmassaan Juoksuhiekka (Otava).

Sairauskertomuksia kirjoittamalla Mankell ei kuitenkaan luonut mainettaan. Hänet tullaan muistamaan  rikoskirjailijana, ennen kaikkea dekkarisarjasta Wallander.

Ei ole liioiteltua sanoa, että juuri Mankellin Wallander -kirjat ovat olleet avainasemassa luomassa Nordic Noir -käsitettä, pohjoismaisen rikoskirjallisuuden ja -tv-sarjojen tyylilajia. (Mankellin rooli Wallanderin ja koko tyylisuunnan isänä on hyvin esillä muun muassa Yle Areenassa katsottavissa Nordic Noir -dokumentissa. Ohjelman voi katsoa tästä.) Mankellin esittelemään pohjoismaiseen maailmaan ovat omia dekkaritarinoitaan kirjoittaneet muun muassa Stieg Larsson, Åke Edwardsson ja Jens Lapidus. TV-sarjoina Wallanderin brittimenestyksen jälkeen ovat kansainväliseen levitykseen ja suursuosioon muun muassa Suomessa nousseet Rikos ja Silta.

Mankell oli monipuolinen kirjoittaja. Hän kirjoitti myös näytelmiä ja nuortenkirjoja ja teki pitkän uran teatterin parissa, toisessa kotimaassaan Mosambikissa hän työskenteli teatterinjohtajana.

Mankell oli myös poliittisesti aktiivinen. Vuonna 2010 Mankellin mukanaolo Israelin merisaartoa uhmanneessa avustuslaivassa herätti kansainvälistä huomiota. Ship To Gaza -hankkeen oli tarkoitus viedä tarvikkeita Gazaan, Palestiinaan. Israelin joukot kuitenkin nousivat laivaan ja surmasivat yhdeksän ihmistä.

Kirjaiijan viimeiseksi teokseksi jäi elokuussa suomeksi ilmestynyt Ruotsalaiset saappaat (Otava).

Kirjailijaa jää kaipaamaan läheisimpinä hänen neljäs puolisonsa, ohjaaja Eva Bergman, Ingmar Bergmanin tytär sekä elokuvatuottajana työskentelevä poika Jon Mankell.

Teksti: Pasi Kostiainen, kuva: Ulla Montan/Otava