All Governments Lie ja muut tärpit DocPoint -viikonloppuun

Dokumenttielokuvan festivaali DocPoint huipentuu viikonvaihteessa Helsinkiin. Luvassa on muun muassa ajankohtainen paneelikeskustelu, johon tuo sähköä sitä ennen amerikkalaisdokumentti All Governments Lie.

Parhaillaan käynnissä oleva DocPoint on dokumenttielokuvaan erikoistunut festivaali, joka noussut taas tänä vuonna puheenaiheeksi tapahtumana - ja esiin nostamiensa elokuvien aiheiden kautta.

"Dokumenttielokuva on selkeästi nostanut suosiotaan ja se näkyy myös festivaalilla. Etenkin nuoret yleisöt ovat löytäneet dokkarin pariin. On hyvä myös muistaa, että festarille haravoidaan erikoisempia elokuvia ja helmiä, joita ei löydy televisiosta tai suoratoistopalveluista", tapahtuman taiteellinen johtaja Iris Olsson sanoo.

Elämme erikoista aikaa, kun tiedon totuudellisuutta hämärretään ja medioissa toistuvat päivittäin sanat "infosota", "valemedia" ja "vaihtoehtoinen fakta". Millaisena näet dokumenttielokuvan aseman tämän sekoilun keskellä?

"Tänä päivänä vastuu kaiken median suhteen on katsojalla, myöskin dokumenttielokuvan kanssa, sitä ei voi kieltää. Onneksi tänä päivänä myös mediaa kyseenalaistetaan ja väärinkäytökset tulevat nopeasti esille internetin ja sosiaalisen median kautta. Itse pyrin aina median suhteen katsomaan rahoituslähteitä ja tekemään muutaman googlauksen aiheista, jos herää epäilyä. Mutta loppujen lopuksi on muistettava, että dokumenttielokuva on tekijän taiteellinen teos, vaikka se kuvaa todellisuutta."

Anakonda.fi pyysi Olssonilta tärpit DocPointin viikonlopun ohjelmistoon:

PERJANTAI

Tower

"Elokuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1966 tarkka-ampuja avasi tulen Texasin yliopiston tornista. 96 minuuttia kestäneen ammuskelun aikana kuoli 16 ihmistä ja useita haavoittui. Arkistokuvaa ja animaatiota ennennäkemättömällä tavalla yhdistelevä dokumentti vie ensimmäisen kouluampumisen tapahtumapaikalle."

Uncle Howard

"Aaron Brooknerin elokuva kertoo ohjaajan sedän, elokuvantekijä Howard Brooknerin perinnöstä sekä 1980-luvun newyorkilaisesta taiteilijaelämästä. Nuorena aidsiin kuolleen Brooknerin merkittävimmäksi elokuvaksi jäi legendaarisen runoilijan muotokuva Burroughs: The Movie (1983). Burroughsin lisäksi kuvissa vilahtavat esimerkiksi Patti Smith, Andy Warhol, John Waters, Madonna ja Laurie Anderson."

LAUANTAI

All Governments Lie + lauantaikeskustelu

"Elokuvassa etsitään puolueetonta, kriittistä journalismia. Vai onko sitä olemassakaan? Ääneen pääsevät muun muassa Michael Moore sekä Edward Snowdenin hakkeroimia tietoja paljastaneet toimittajat. Nämä sananvapauden esitaistelijat saavat uskomaan, että vaikka kaikki hallitukset valehtelevat, muutama vahtikoira on yhä hereillä. Lauantai-esityksen jälkeen keskustelu mediasta ja journalismin etiikasta."

"All Governments Lie -elokuvan lauantainäytöstä seuraa keskustelu, jonka aiheena on valtion ja vallanpitäjien vaikutus mediaan sekä median valta yhteiskunnassa. Asiantuntijavieraiden kanssa keskustellaan siitä, kenen suulla mediassa puhutaan ja onko median riippumattomuus vain utopiaa. 

Keskustelussa sivutaan niin median roolia Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa kuin taannoista Yle-kohuakin. Keskustelemassa ovat Yleisradion Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja ja vastaava päätoimittaja, Atte Jääskeläinen, kansanedustaja Erkki Tuomioja, Helsingin yliopiston viestinnän professori Anu Kantola, toimittaja Janne Zareff ja Nyt-liitteen uutispäällikkö Jussi Pullinen. Moderaattorina toimii Helsingin Sanomien Uutisraportti-ohjelmasta tuttu Tuomas Peltomäki."

How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can’t Change

"Ohjaaja John Fox kiersi ympäri maailmaa selvittäessään planeettaa uhkaavan ilmastonmuutoksen syitä ja seurauksia. On selvää, että kaikkia ilmastonmuutoksen seurauksia ei voida enää estää. Siksi dokumentissa etsitään kaikkea sitä hyvää, mitä ilmastonmuutos ei voi tuhota."

SUNNUNTAI

Pavlensky – Man and Might

"Vuonna 2012 venäläinen taiteilija, Petr Pavlensky, ompeli suunsa kiinni osoittaakseen solidaarisuutta punk-yhtye Pussy Riotin vangituille jäsenille. 2015 hän sytytti venäjän tiedustelupalvelun päämajan oven tuleen. Aktivisti taiteilija Pavlensky puolustaa vaarallisella työllään yksilönvapautta. Hänen mukaansa poliittiset taiteilijat vaiennetaan Putinin Venäjällä."

The Wonderful Kingdom of Papa Alaev

"Kuuluisassa tadžikistanilaisessa musiikkiperheessä on soittajia monessa sukupolvessa. Perhettä johtaa rautaisella otteella lähes 80-vuotias “Papa” Alaev. Shown on jatkuttava, mutta kuka on valmis tarttumaan ohjaksiin Papan otteen herpaantuessa? Papa Alaevin ihmeellinen maailma on täynnä suurta draamaa ja upeaa musiikkia."

FAKTA: DocPoint Helsingissä sunnuntai-iltaan saakka. Lisätietoja tästä.

TEKSTI: Pasi Kostiainen KUVAT: pääkuva elokuvasta All Governments Lie (White Line Pictures), toisessa kuvassa Doc Pointin taiteellinen johtaja Iris Olsson festivaalin avajaisissa.