Umberto Eco 1932 - 2016 - kirjailija ja älykkö kirjoitti Ruusun nimen

Ruusun nimi - ja Focoultin heiluri -romaanien kirjoittaja, italialainen Umberto Eco on kuollut. Anakonda.fi muistelee italialaista älykköä hänen monipuolisen uransa - ja populaarikulttuuriin tekemänsä loikan kautta.

Maailma muuttui tyhmemmäksi 19. helmikuuta 2016, kun Umberto Eco kuoli. 84-vuotias italialainen älykkö oli sairastanut syöpää.

Eco tunnetaan ennen kaikkea kirjailijana. Hänen suomeksikin käännettyjä menestysteoksiaan ovat muun muassa Ruusun nimi, Foucoultin heiluri, Prahan kalmisto ja vasta viime vuonna suomeksi ilmestynyt Numero Zeron tapaus.

Vaikka kaunokirjallisuuden mestarina olisi uraa yhdelle miehelle riittävästi, Eco kurkotti myös muualle. Hän teki merkittävän yliopistouran ja toimi muun muassa semiotiikan professorina Bolognan yliopistossa ja sen humanistisen tiedekunnan johtajana. Jo 22-vuotiaana tohtoriksi väitelleen Econ elämään kirjallisuus tuli itse asiassa melko myöhään. Kun esikoisteos Ruusun nimi julkaistiin, hän oli 48-vuotias.

Taiteellinen ja kaupallinen läpimurto kirjailijana eivät kuitenkaan mullistaneet Econ elämää. Hän jatkoi kaunokirjailijan työn rinnalla tutkijan ja opettajan sekä esseistin ja tietokirjailijan uraa. Suomeksi on julkaistu muun muassa teokset  James Joyce, Teräsmies ja vesinokkaeläin; Kauneuden historia ja Mihin uskot jos et usko?

Umberto Econ loikka populaarikulttuurin puolelle oli Ruusun nimi -filmatisointi. Vuonna 1986 ensi-iltaan tulleen elokuvan pääosassa nähtiin Sean Connery. Elokuvan trailerin voi katsoa tästä.